Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!



Η Αγροτική Τράπεζα της οποίας η μετοχή όταν μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2005 η 2006 (δεν θυμάμαι ακριβώς) είχε αξιολογηθεί, από ξένους Οίκους, με βάση τα οικονομικά της στοιχεία, στα 3,6 Ευρω ανά Μετοχή και η Μετοχή επωλείτο τον Ιούνιο του 2007,  4 Ευρώ, έφθασε το 2009 να πωλείται 1,5 Ευρώ και τον Μάιο του 2011 τα 39 λεπτά (0,39 Ευρώ). 

Πολύ απλά... αν κάποιος μικρομέτοχος (ο/η Χ)είχε αγοράσει τον Ιούνιο του 2007, 1000 μετοχές με 4.000 Ευρώ (1000 χ 4,00) τον Μάιο του 2011 είχε 390 Ευρώ (έστω 400 για απλοποίηση) δηλαδή το 1/10 των όσων είχε δώσει για να τις αγοράσει.

Δεν τελειώνει όμως εδώ, εδώ αρχίζει κάτι καινούργιο. Από Λάθος; η κάτι άλλο;  

Η Σημερινή Διοίκηση της ΑΤΕBank ανακοίνωσε στις αρχές του Μήνα αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας αφού πρώτα! Διαίρεσε τις Μετοχές δια του 10 και καθόρισε τιμή εισόδου στο χρηματιστήριο τα 3,9 Ευρώ ανά μετοχή. 
Δηλαδή  ο/η Χ είχε τώρα όχι 1000 αλλά μόνο 100 μετοχές που άξιζαν 390 Ευρώ! Είχε όμως και το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου αγοράζοντας 13 μετοχές για κάθε μια κομμένη! 
Μπορεί δηλαδή να αποκτήσει 100 χ 13 = 1300 νέες μετοχές (300 περισσότερες από αυτές που είχε!... αρκεί να πληρώσει για κάθε νέα Μετοχή 1,07 Ευρώ). 

Δηλαδή να αγοράσει τις μετοχές που είχε στην τριπλάσια τιμή!!!. 

Αποτέλεσμα 1: 

Τα δικαιώματα που είχε ο/η Χ την πρώτη μέρα καθορίστηκαν από την Τράπεζα στα 0,22 λεπτά (άξιζαν δηλαδή 100 χ 0,22 = 22 Ευρώ!),  για να φθάσουν στις λίγες προσεχείς ημέρες στην εξευτελιστική τιμή των 0,01 Ευρω δηλαδή (100 χ 0,01 = 1 Ευρώ!!!).

Ο/η Χ μέτοχος, με 1000 πριν μετοχές της ΑΤΕ, δεν μπορούσε καν να πουλήσει τα δικαιώματα του μια που η Ελάχιστη προμήθεια της μεσολαβούσας Τράπεζας είναι πολλαπλάσια! 
Μα ακόμη και αν ο/η Χ είχε πριν 10.000 μετοχές, (που έγιναν 1000) πάλι η αξία τους θα ήταν μόνο 10 Ευρώ και πάλι δεν θα μπορούσε να τα πουλήσει! Περισσότερη η Φασαρία!

Αποτέλεσμα 2:

Ναι αλλά τουλάχιστον έχει, ίσως πει κάποιος, τις 100 μετοχές που αξίζουν τώρα 390 Ευρώ!  

Αμ δε!  Γιατί οι Μετοχές από 3,90 ευρώ έπεσαν κάτω από το 1 ευρώ και άρα αξίζουν λιγότερα από 100 Ευρώ!!! (για κάτι που το πλήρωσε 4000 Ευρώ!!!) 

Γιατί να δώσει 1 ,07 Ευρώ να αγοράσει τις νέες Μετοχές?

Βέβαια υπάρχουν πάντοτε οι κάποιοι που πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν, με αποτέλεσμα να σπεύσουν να αγοράσουν τις παλιές μετοχές και δημιουργώντας μια σχετική ζήτηση και να ανεβάσουν οριακά την τιμή (ασφαλώς προσωρινά) στο 1,20 Ευρώ. 

Υπάρχει άρα πάτος? 

Ποια επιτέλους η Προστασία των απλών Χ; Που χάνουν τις Μετοχές τους, τις δουλειές τους, τις όποιες κοινωνικές απολαβές τους, βλέπουν τα παιδιά τους να ξενιτεύονται και όλα αυτά για να ξεπληρώσουμε Δάνεια και Τόκους που μας υποχρέωσαν (τον Λαό, γιατί οι Κυβερνώντες με χαρά τα έπαιρναν, εξάλλου δεν θα τα πλήρωναν οι ίδιοι!) να πάρουμε για να αγοράσουμε Αεροπλάνα, Τανκς, όπλα, Υποβρύχια, Πολεμικά Πλοία, Ιπτάμενα Ραντάρ! κλπ και βέβαια για τις Μίζες των Κυβερνώντων.

Σκέφτηκε μήπως κάποιος ότι πιθανή αιτία (μεταξύ άλλων) που εναγωνίως προσπαθούν να γλυτώσουν την Ευρώπη και το Ευρώ (όχι την Ελλάδα και τους Ελληνες) είναι γιατί οι καταβάλλοντες τις Μίζες μπορεί να τις διεκδικήσουν πίσω και να δημοσιεύσουν ονόματα με στοιχεία που θα προκαλούσαν άλλου είδους αντιδράσεις; 

Αν κάποιος πουλήσει κάτι που δεν το δημιούργησε ούτε το πλήρωσε, στο 1 δέκατο ή στο ένα χιλιοστό της αξίας του δεν θα ήταν λογικό να πάρει ένα καλό δωράκι από τον αγοραστή; (που ίσως να είναι και μεγαλύτερο από την αξία Πώλησης!!!)

Αν Αν Αν διαβάσουμε την Ελληνική Ιστορία, τους Αρχαίους Συγγραφείς, τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα ποιήματα του Σουρή κλπ θα δει ότι μυαλό δεν βάζουμε, μάλλον γιατί μας ενδιαφέρει η καλοπέραση και δεν βαριέσαι μια φορά κάθε τόσο να ψηφίζουμε κάποιον που θα δώσει και σε μας να φάμε κάποια ψιχία και να μας κάνει έτσι συνένοχους. Μαζί τα φάγαμε!  

Και η Πατρίδα? Ποια Πατρίδα; Ακροδεξιός Εθνικιστής είσαι; Θεοδωρακικός Αριστερός; ή Παπανδρεϊκο-Βενιζελικός; 

Με Τιμή
ΣΓ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου