Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ!


Η κα Ελένη Καρκάση, συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος, με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Ξύδη, την οποία κοινοποιεί  και στην εφημερίδα μας , ζητεί άμεση-προσωπική του παρέμβαση στο κοιμητήριο Χολαργού,  ώστε να διορθωθεί μια χρόνια-απαράδεκτη κατάσταση, που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί να συναντήσει κανείς: Οι νεκροί που ξεθάβονται μέσα σε 3 χρόνια, ενώ τα πτώματά τους δεν έχουν αποσυντεθεί λόγω κακής κατασκευής του νεκροταφείου (κολυμπάνε σε νερό), στοιβάζονται σε ένα χώρο στην πάνω πλευρά του κοιμητηρίου, μαζί με ...κουβάδες (δείτε φωτό), με χόρτα και σπασμένα μαρμάρινα μνήματα! 
Αυτή η προσβλητική για το νεκρό και τους συγγενείς του κατάσταση, υπήρχε από την προηγούμενη Διοίκηση! Μάλιστα ο εκδότης Πέτρος Καραμανέας που την είχε επισημάνει και καυτηριάσει ως "ιεροσυλία", σύρθηκε στα δικαστήρια με αγωγή από τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όπου και καταδικάστηκε!!!
Αυτή είναι -μερικές φορές η Δικαιοσύνη- η απόφαση της οποίας, προφανώς έδωσε το...πράσινο φως να συνεχιστεί η ίδια εξωφρενική κατάσταση! 
Σημειώνεται ότι η κα Καρκάση επισήμανε το θέμα από τον περασμένο Ιούνιο, στον Αντιδήμαρχο κο Δασκαλόπουλο, λαμβάνοντας υπόσχεση ότι το πρόβλημα... θα τακτοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, σαφώς πιο ευαίσθητος σε τέτοια θέματα,  θα αγνοεί προφανώς το θέμα, όπως άλλωστε ισχυρίζεται στην επιστολή της η κα Καρκάση, καλείται να δώσει λύση. Ώστε οι συγγενείς των θανόντων να μην είναι αναγκασμένοι να κηδεύουν για δεύτερη φορά τον νεκρό τους!
Οι φωτογραφίες εστάλησαν από την ίδια την αναγνώστριά μας.
Η επιστολή της κας Καρκάση προς τον Δήμαρχο κο Ξύδη, είναι η ακόλουθη: 
ΠΡΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟ 

ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ
Ko ΞΥΔΗ.

Κύριε Δήμαρχε,
Σας έχει συμβεί να κάνετε δυο φορές κηδεία σε γονιό σας;
Στην οικογένειά μου όμως συνέβη να κάνουμε δεύτερη κηδεία σε γονιό μας.
Εδώ και καιρό ξεκίνησε ένα ξεκαθάρισμα του Δήμου με τους θανόντες στο κοιμητήριο Χολαργού για τους οποίους, όσοι έχουν ταφεί προ τριετίας, κρίνεται σκόπιμο να γίνει η εκταφή τους. Διαφορετικά θα πρέπει η κάθε οικογένεια να καταβάλει τα του θανόντος ποσά, τα οποία και λόγω κρίσης είναι παράλογα. 
Στα περισσότερα νεκροταφεία της χώρας είναι λογική η εκταφή στα τρία χρόνια.
Το κοιμητήριο Χολαργού όμως έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην κατασκευή του, με αποτέλεσμα οι θανόντες να κολυμπούν μέσα στο νερό.
Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους. Επομένως η εκταφή στην τριετία κρίνεται παράλογη.
Έστειλε λοιπόν ο Δήμος επιστολές προκειμένου να προγραμματίσουμε την εκταφή ή να πληρώσουμε την παράταση.
Να πληρώσουμε την παράταση σε προβληματικούς τάφους στο κοιμητήριο Χολαργού;
Έτσι,  αποφασίσαμε την εκταφή του γονιού μου στα τρία χρόνια, χωρίς να ξέρουμε ότι θα επακολουθούσε η δεύτερη κηδεία του.
Κύριε Δήμαρχε, έχετε επισκεφθεί το κομμάτι του κοιμητηρίου όπου μεταφέρονται οι προβληματικές εκταφές; Σίγουρα όχι.
Δίπλα στο χωνευτήρι, εκεί βρίσκεται. Ένας χώρος-ντροπή! Βουνό από σπασμένα μάρμαρα, σπασμένες μαρμάρινες πλάκες από παλιούς τάφους. Πρόχειρα στοιβαγμένοι τάφοι, ώστε να μην γνωρίζεις εάν εκεί που πατάς είναι κάποιος θαμμένος ή είναι διάδρομος!
Πεταμένες εδώ κι εκεί πλάκες παλιές.
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!
Δεν είναι δυνατόν να θάβει κανείς αγαπημένα του πρόσωπα σε ένα περιβάλλον που μόνον σε μια τριτοκοσμική χώρα θα δικαιολογούσαμε.
Ο υπέυθυνος του κοιμητηρίου έχει πάει επί τόπου να τα δει;
  1. Διορθώστε την κακή κατασκευή των τάφων, ώστε να μην ζήσουν και άλλες οικογένειες αυτό που έζησε η δική μου.
  2. Καθαρίστε τον χώρο των πρόχειρων τάφων στο χωνευτήρι. Σημειώστε, ότι έγινε ένας…υποτιθέμενος καθαρισμός μετά από παρεμβάσεις και παράπονα.
Κύριε Δήμαρχε,
Δείξτε την ευιασθησία σας σε ένα θέμα τόσο σοβαρό, που άλλωστε όλες οι φυλές του κόσμου, ακόμη και οι ιθαγενείς, δίνουν ιδιαίτερη σοβαρότητα στον τόπο ταφής των αγαπημένων τους.
Δώστε προσοχή και λύστε τα χρόνια προβλήματα των πολιτών ενός Δήμου που σας έκανε Δήμαρχο ξανά.
Το Δήμο Χολαργού-Παπάγου.
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου