Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ … ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
στο πυρ το εξώτερον ο δρόμος, αρκεί ο Αιγιαλός να φτάσει…πάνω στο κύμα!!!

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Τι κι αν μας χώσανε στην πρέσα των Μνημονίων για να βάλει  η τρόικα –υποτίθεται- μια τάξη στη δημόσια διοίκηση;Τρίχες!Ο Έλληνας δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες. Το καθεστώς της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων του Αιγιαλού, που  απασχολεί πολλές περιοχές της χώραςεδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί καρκίνωμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε να αλλάζει η οριογραμμή ενός Αιγιαλού, προκειμένου να επιτευχθεί η νομιμοποίηση συγκεκριμένου κτίσματος. Μην αναρωτιόμαστε πώς και γιατί βλέπουμε νόμιμα οικήματα να γλείφουν το κύμα!
Μία παρόμοια τρανταχτή περίπτωση υπάρχει στην περιοχή Μπούρος Αετού στην Κάρυστο,όπου το οίκημα ιδιώτη αποτελεί την… πέτρα του σκανδάλου. Ξαφνικά, όπως καταγγέλλουν γείτονες, το κτίσμα του  επεκτάθηκε και βρέθηκε στη μέση χαραγμένου δρόμου, πάνω στον Αιγιαλό!!!
Δείτε πώς ήταν η περιοχή πριν την παρουσία του ιδιώτη.

Ο κ. Γιώργος Παρούσης,που μαζί με άλλους γείτονες της περιοχής έχει κάνει συνεχείς καταγγελίες για το αυθαίρετο, εξιστορεί με λεπτομέρεια την υπόθεση: «Το 1994 ο συγκεκριμένος ιδιώτης χτίζει ένα αυθαίρετο εκτός 

σχεδίου  προς τον Αιγιαλό, αφού προηγουμένως έχει μπαζώσει τα βράχια της ακτής και αλλάζοντας με μπουλντόζα την πορεία του δρόμου.
Στη συνέχεια, κάνει νέα επέκταση μάντρας τριών μέτρων, προς την θάλασσα.

Οι εργασίες αυτές καταγράφονται όλες από την Πολεοδομία Καρύστου και ο ιδιώτης κάνει ένσταση η οποία απορρίπτεται στο σύνολό της από την Επιτροπή της Πολεοδομίας. Για τις ανάγκες του δήμου Καρύστου αργότερα, το 2007 καθορίζονται τα όρια του Αιγιαλού από την Κτηματική Υπηρεσία  και οριστικοποιείται με το υπ. Αριθμ. ΦΕΚ 536/25-10-2007.


Βάσει του σχεδιαγράμματος του ΦΕΚ 536, το αυθαίρετο βρίσκεται μεταξύ του Αιγιαλού και της παραλίας και πρέπει να κατεδαφιστεί. Έναντι του προαναφερομένου ΦΕΚ, ο ιδιώτης κάνει ένσταση και ζητεί νέα χάραξη του Αιγιαλού. Η ένστασή του γίνεται δεκτή και το 2009 η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκίδος κάνει νέα αυτοψία και επιχειρεί ν’ αλλάξει τα όρια του ήδη χαραγμένου Αιγιαλού. Αλλά δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση κι έτσι δεν προχώρησε. Την ίδια εποχή, το 2009, 10 συνδημότες  κάνουν καταγγελία για το θέμα του Αιγιαλού,στο Λιμεναρχείο Καρύστου, στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην ΕΥΠΕ, στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκίδος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.λ.π.
Σε όλες τις Υπηρεσίες επισυνάπτονται όλα τα στοιχεία με φωτογραφικό υλικό για τις προαναφερόμενες παραβάσεις.
Αντί όμως για το συμφέρον της περιοχής ν’ απορριφθεί η ένσταση του ιδιώτη που καταλαμβάνει τον Αιγιαλό, παραδόξως 3 χρόνια μετά επανέρχεται η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκίδος και πραγματοποιεί νέα αυτοψία οριοθέτησης του Αιγιαλού, στις 30 Απριλίου 2013, μεταφέροντας όπως μας δήλωσαν, τη γραμμή του Αιγιαλού προς την θάλασσα. Έτσι λοιπόν, θα νομιμοποιηθεί το παράνομο κτίσμα σε βάρος του Αιγιαλού, αγνοώντας το ΦΕΚ 536 της 25ης Οκτωβρίου 2007.Θέλω επίσης να σας πω τι όλες οι καταγγελίες καταλήγουν στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκίδος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Απίστευτο κι όμως...ελληνικό! Όπως φαίνεται και στην πανοραμική φωτογραφία, το κτίσμα του ιδιώτη έχει κόψει στη μέση το δρόμο. Το αυτοκίνητο που έρχεται από το βάθος θα πρέπει να κάνει παράκαμψη προς τα δεξιά, ώστε να ξαναβγει στην ισιάδα του δρόμου! Αν προηγουμένως έχει...γλιτώσει από το χειμέριο κύμα! Ο αρμόδιος της Κτηματικής Υπηρεσίας πάντως, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και τα όρια του Αιγιαλού έχουν περιθώριο να πάνε πιο κοντά στη θάλασσα!!!   Θού Κύριε!

Ιδού το αυθαίρετο κτίσμα, όπως φαίνεται σήμερα και από την πανοραμική φωτογραφία: καταλαμβάνει το μέσο του οδοστρώματος, ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα αναγκάζονται να κάνουν ένα κύκλο γύρω από το κτίσμα, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους!
Κάπως έτσι, και σύμφωνα με όσα μας λέει παρακάτω ο κ. Δ. Προκάκης, εκ των αρμοδίων της Κτηματικής Υπηρεσίας Χαλκίδος, ο Αιγιαλός προβλέπεται ν’ αλλάξει. Εμείς θα λέγαμε ο νέος Αιγιαλός θα πέσει πάνω στο κύμα!!!

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: «ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»!
Γιατί κ. Προκάκη επανακαθορίζετε τον Αιγιαλό;
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Έχουν αιτηθεί θιγόμενοι τον επανακαθορισμό Έτσι, μετά από πολλά χρόνια θα πάμε να εξετάσουμε αυτή την αίτηση.
Αν μιλάμε για την ίδια περίπτωση,  όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει «κόψει στη μέση το δρόμο.
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Δεν έχω αντίρρηση αν θέλετε να δείτε τον φάκελο…

Μα έχω χάρτη μπροστά μου και φωτογραφία όπου φαίνεται ότι έχει καταλάβει τον δρόμο και τ’ αυτοκίνητα κάνουν παράκαμψη για να αποφύγουν το σπίτι!
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Πράγματι έτσι είναι ο καθορισμός ο προηγούμενος, εκεί έβαλε τις γραμμές. Ε, σε αυτή την Επιτροπή που το ένα μέλος της, η κ Μπούρικα,  θα εκφράσει τις απόψεις της. Και εάν τυχόν με τα νέα στοιχεία που εγώ έχω συγκεντρώσει, γιατί μου αναθέσανε να κάνω την επιστημονική έρευνα, για το αν προκύπτουν κάποια λάθη από την προηγούμενη Επιτροπή ή στοιχεία που δεν είχε τότε στη διάθεσή της όπως με αεροφωτογραφίες, θα ληφθούν όλα υπόψη. Πράγματι, ο προηγούμενος καθορισμός του Αιγιαλού είναι όπως τον βλέπετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται να εξεταστεί ξανά μια υπόθεση.
Καλά μου τα λέτε, αλλά όταν βλέπει κάποιος ένα κτίσμα το οποίο σιγά-σιγά επεκτείνεται και πηγαίνει και …κολλάει στη μέση του δρόμου και μετά έρχεται η δική σας Επιτροπή να επανεξετάσει τον Αιγιαλό, όλα αυτά δημιουργούν συνειρμούς περίεργους . Δηλαδή τι θα γίνει τελικά, ο Αιγιαλός μπορεί να φτάσει πάνω στο κύμα;
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Αιγιαλός, τι σημαίνει; Πείτε μου.
Εγώ να σας πω; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα όρια, εσείς τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. 
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Η οριογραμμή του Αιγιαλού είναι εκεί που φτάνει το μέγιστο χειμέριο κύμα. Η Επιτροπή λοιπόν θα εξετάσει εάν το μέγιστο χειμέριο κύμα φτάνει εκεί που το είχε βάλει η προηγούμενη Επιτροπή. Η Επιτροπή είναι ελεύθερη ν αποδεχθεί κάποιες απόψεις. Εγώ ως ερευνητής έχω δει ότι όλα τα ίχνη των παλαιών αεροφωτογραφιών, βλάστηση υπήρχε. Αυτά θα εκθέσω στα μέλη της Επιτροπής. Αν τα πείσω…
Εσείς δηλ. λέτε ότι ο Αιγιαλός πρέπει να πάει λίγο πιο μπροστά από ‘κει που ήτανε;
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Εγώ αυτό βλέπω.
Δηλαδή θεωρείτε ότι τα στοιχεία του προηγούμενου καθορισμού του Αιγιαλού από την Κτηματική Υπηρεσία, δεν ήταν επαρκή ώστε να παραμείνει εκεί που τα όριζε;
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Οι απόψεις μου δεν στηρίζονται σε κάποια πίεση, του τύπου «παιδιά έχετε κάνει λάθος» Εάν θα τους πείσω θα το κάνω μόνον επιστημονικά. Θα τους πω: «να οι αεροφωτογραφίες οι παλιές, άνθρωποι είμαστε, αυτοί πού όρισαν τη γραμμή πιθανόν την τράβηξαν πιο πίσω». Η Επιτροπή έχει μια άποψη αλλά επειδή κάποιοι φέρανε αντίρρηση: «ρε παιδιά μας το ανεβάσατε πολύ ψηλά», η Διοίκηση οφείλει να εξετάσει και αυτές τις απόψεις.
Κάποιοι γείτονες λένε ότι έχετε γνωριμία ή σας έχει προσεγγίσει ο αιτών, ο θιγόμενος.
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Ο θιγόμενος αυτά τα χρόνια με παίρνει συχνά στο τηλέφωνο και με ρωτάει: «τι κάνετε με το αίτημά μου;». Το αίτημα αυτό είναι από το 2007 και λόγω φόρτου εργασίας, έχει πάει προς τα πίσω. Άρα, ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να είναι και πιο «κακός» με την υπηρεσία.
Έχει «κλέψει» χώρο όμως, ο ίδιος; Έχει κάνει παράνομη επέκταση;
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Από πολεοδομικής άποψης, δεν ξέρω να σας απαντήσω όσον αφορά τα χτίσματα. Εκεί όμως πρέπει να ξέρετε ότι υπήρχε κάποιος ιδιωτικός συνεταιρισμός που χώριζε οικόπεδα. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος πήρε ένα «κομμάτι» από αυτά που μοίρασε ο συνεταιρισμός. Η έκταση που καταλαμβάνει τώρα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που φαίνεται ότι είχε στα σχέδια αυτή η συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Δεν θα’ λεγα ότι έχει καταπατήσει έκταση, θα ‘λεγα μάλιστα ότι έχει περιοριστεί κατά κάποιο μέρος.
Μα οι φωτογραφίες που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι έχει επεκτείνει τα όρια του οικοπέδου του.
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου από το συνεταιρισμό και την πραγματική κατάσταση, βλέπω ότι αυτός ο άνθρωπος έχει πολύ λιγότερη έκταση.
Επικαλείστε όμως έναν συνεταιρισμό ο οποίος σύμφωνα με τη βεβαίωση του Δημάρχου Καρύστου δεν υφίσταται, δεν ισχύει.
Υπάλ. Κτημ. Υπηρεσίας: Σαν Επιτροπή δεν ασχολούμαστε με το ιδιοκτησιακό. Ασχολούμαστε με το πού φτάνει το χειμέριο κύμα.  Εμείς ως μηχανικοί έχουμε κάποια διαγράμματα που τα βλέπουμε και στ κομπιούτερ και με βάση αυτά μπορούμε να βάλουμε τις αεροφωτογραφίες. Έχουμε δηλ. πράγματα απτά που μας καθοδηγούν στα συμπεράσματά μας.  Δεν είμαστε δικηγόροι για να λέμε τη θεωρία μας αλλά μιλάμε με σιγουριά. Και εγώ προσωπικά δεν έχω καμία πρόθεση να ωφελήσω κανέναν.
Μιλήσαμε και με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε να μας δώσει λεπτομέρειες από το τηλέφωνο, ζητώντας να βρεθούμε από κοντά σε προκαθορισμένη ημερομηνία μετά το Πάσχα!

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ, ΚΥΡΙΕ»!
Ιδιοκτήτης: Το να μιλάμε στο τηλέφωνο και να μην ξέρω ποιος είστε. Καλύτερα να σας δω από κοντά! Μετά το Πάσχα όμως, επικοινωνήστε μαζί μου να κανονίσουμε να βρεθούμε από κοντά.
Σήμερα συζητείται ο επανακαθορισμός του Αιγιαλού, μετά το Πάσχα, θα είναι αργά.
Ιδιοκτήτης:Να μιλήσετε με την Επιτροπή Κτηματικής Υπηρεσίας και με όσους έχουνε αναλάβει το θέμα.
Δεν θέλετε να πείτε κάτι δηλαδή;
Ιδιοκτήτης:Δεν είμαι επαΐων, τι να πω;
Υπάρχουν χάρτες και φωτογραφίες που δείχνουν ότι το δικό σας το κτίσμα έχει καταλάβει το δρόμο.
Ιδιοκτήτης:Δεν υπάρχει δρόμος κύριε. Ν’ ασχοληθείτε με τα συμβόλαια της περιοχής  που υπάρχουν  από το 1862. Τα αγόρασαν αυτοί που τα αγόρασαν στο συνεταιρισμό και τα πούλησαν, μετά τα έδωσαν με κλήρωση στους ιδιοκτήτες , σε αυτούς που ήτανε μέλη. Υπάρχουν συμβόλαια σε αλληλουχία από το 1862 μέχρι σήμερα κι όλα αυτά να πούμε, βγαίνουν στην επιφάνεια. Τώρα, το τι σας λέει ο καθένας… Γι’ αυτό σας είπα, μετά το Πάσχα να βρεθούμε. Από το τηλέφωνο δεν έχουμε να πούμε τίποτε!

"Eλεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου