Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ!

Με ελιγμούς η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας
Προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, για να νομιμοποιήσουν το βάρβαρο μέτρο
Τα μέτρα της κυβέρνησης προστατεύουν τις τράπεζες, όχι τους δανειολήπτες. Κανένας μόνος του στα νύχια τραπεζών - κυβέρνησης

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα συγκάλυψης της πραγματικότητας, με την αξιοποίηση και ενσωμάτωση επιμέρους ενστάσεων, που προβάλλουν βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνηση, επιχειρείται η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και σε βάρος της πρώτης και μοναδικής κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ. «Προβλήματα» στην αποπληρωμή τους εμφανίζουν περί τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και δανειολήπτες, αλλά με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας και με διαφορετικά υπόλοιπα. Το ενδιαφέρον συγκυβέρνησης - τρόικας και τραπεζών, έχει να κάνει με τα «κόκκινα δάνεια» που χορηγήθηκαν στα τελευταία χρόνια, αυτά δηλαδή που λόγω του περιορισμένου χρόνου αποπληρωμής των δόσεων εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα υπόλοιπα στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια:
  • Η συγκυβέρνηση από την 1η Γενάρη 2014, προχωρά στη θέσπιση πενταετούς «προστασίας» της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα, παρέχεται η δυνατότητα πλειστηριασμών για όσα ακίνητα έχουν βγει στο «κόκκινο» από το 2008 και νωρίτερα, αυτά δηλαδή για τα οποία η 5ετία της «προστασίας» λήγει στο τέλος του 2013. Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, η απειλή των πλειστηριασμών θα εξαπλώνεται και σε όσους μικροϊδιοκτήτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολίες από το 2009 και τα επόμενα χρόνια. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το μέτρο αφορά σε 25.000 ιδιοκτήτες. Παράλληλα, από διάφορες πλευρές, προβάλλονται διαφορετικές εκτιμήσεις.
  • Ταυτόχρονα, μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
  • Στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών θα παίρνεται υπόψη και το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου και οι οποίοι από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των τραπεζών χαρακτηρίζονται «συνεργάσιμοι». Πρόκειται για «γράμμα κενό περιεχομένου». Για παράδειγμα, «συνεργάσιμους» μπορεί να θεωρήσουν όσους ξεζούμισαν για δεκαετίες ολόκληρες, αλλά στα τελευταία χρόνια (μετά το 2008) εμφάνισαν δυσκολίες στην αποπληρωμή του δανείου.
Το μέτρο έναρξης των πλειστηριασμών έχει και έναν παράπλευρο στόχο: Να εκβιάσει τους δανειολήπτες να πετσοκόψουν κι άλλο από τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, που δεν μπορούν πλέον ούτε αυτές να καλύψουν, για να αποπληρώσουν τα χρέη στις τράπεζες. Την εξέλιξη αυτή επικροτούν και οι τραπεζίτες.
Την ίδια ώρα βέβαια, κυβέρνηση - τρόικα και τραπεζίτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους γύρω από τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Το σύνολο των δανείων και των εταιρικών ομολόγων (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος) φτάνει στα 107 δισ. ευρώ. Σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται σήμερα τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Παιχνίδια χειραγώγησης του λαού
Με δοσμένη την απόφαση να προχωρήσει στην αναστολή της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, προκειμένου να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, όπως ομολόγησε τις προάλλες ο Γ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να ελέγξει την πίεση που αυτές ασκούν στο εσωτερικό της. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα να εκφράζουν επιμέρους «διαφωνίες» με τους σχεδιασμούς για τους πλειστηριασμούς, δίνοντας το άλλοθι στη συγκυβέρνηση να νομοθετήσει την άρση της απαγόρευσης με «κοινωνικά» -όπως λέει- κριτήρια.
Συγκεκριμένα, βουλευτές της ΝΔ όπως οι Β. Πολύδωρας, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Φ. Πατριανάκου, Γ. Κοντογιάννης, Κ. Παπακώστα, αλλά και του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγα, Γ. Κουτσούκος και Μ. Κασσής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους δηλώνουν ότι δε συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, ούτε και με τις συστάσεις της τρόικας για «πλήρη άρση της απαγόρευσης». Οι ίδιοι λένε ότι δε θα ψηφίσουν ανάλογο νομοσχέδιο.
Ωστόσο, οι ίδιοι βουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών, αρκεί να θέτει «αυστηρά κριτήρια» για την «προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για να προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Ουσιαστικά, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι, εμφανιζόμενοι σαν «διαφωνούντες» με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας, προκειμένου στη συνέχεια να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που με επιμέρους ρυθμίσεις θα προωθεί την αρπαγή των λαϊκών κατοικιών από τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύουν ότι το καθεστώς της «απόλυτης απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να παραταθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης, οι Αν. Σαμαράς και Ευαγ. Βενιζέλος, συμφώνησαν να καταρτιστεί ένα σχέδιο που κάτω από «προϋποθέσεις» θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, «με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή». Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης με χτεσινές του δηλώσεις, έστειλε μήνυμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «θα είναι έγκλημα να οδηγηθούμε σε εκλογές» για το θέμα των πλειστηριασμών.
rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου