Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ

Του Ηλία Αποστολόπουλου
Υποψήφιου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού
με το συνδυασμό «Μαζί για την πόλη μας»

Η καθαριότητα σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και την εικόνα του Δήμου μας. Για τον λόγο αυτό,  ο συνδυασμός «Μαζί για την πόλη μας», αλλά και εγώ προσωπικά, βάζουμε τον πήχη ψηλά.
Μέχρι σήμερα η οργάνωση του συστήματος καθαριότητας και αποκομιδής στον Δήμο μας δεν έχει γίνει βάσει κάποιας μελέτης. Οι όποιες ενέργειες βασίζονταν σε εμπειρικά δεδομένα, κάτι που μπορεί στο παρελθόν να ήταν αρκετό, αλλά πλέον δεν επαρκεί.
Ο νέος Δήμος έχει να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες και δεδομένα, που οφείλονται τόσο στην πληθυσμιακή και γεωγραφική του αύξηση, όσο και στη μείωση του προσωπικού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο διαφορετικός τρόπος αποκομιδής απορριμμάτων που υπάρχει στις δύο δημοτικές ενότητες, δυσχεραίνει το πρόβλημα. Ο τρόπος δόμησης στου Παπάγου, με τον μεγάλο αριθμό μονοκατοικιών σε σχέση με το Χολαργό, θέτει μια επιπλέον παράμετρο δυσκολίας που δεν μπορεί εύκολα να παραβλέπεται ή να απλοποιείται χωρίς περαιτέρω σκέψη.
Το εύκολο σύνθημα που πολλοί αναμασούν για «ενοποίηση των Υπηρεσιών» είναι άνευ ουσίας. Πρώτον, γιατί με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου το 2012, το τμήμα καθαριότητας είναι ήδη ένα, υπάγεται σε μία διεύθυνση με έναν διευθυντή. Και δεύτερον, διότι δίνει την εντύπωση ότι το πρόβλημα σχετίζεται μόνο με τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, μία για τον Χολαργό και μία για του Παπάγου, κάτι που συντηρεί την ζημιογόνο για τον Δήμο μας αντίληψη περί δυσκολίας συνεργασίας των δύο προαστίων.
Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με πιο ευρεία αντίληψη, αξιοποιώντας καλές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί σε άλλους Δήμους.
Το πρώτο και βασικότερο για εμάς ζητούμενο είναι ο ανασχεδιασμός και η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας βάσει ειδικής μελέτης.
Μελέτη που θα εκπονηθεί από ειδικούς επιστήμονες με τη συνεργασία του προσωπικού καθαριότητας, στελεχών του δήμου, αλλά και με συνεργασία των συμπολιτών μας μέσα από μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης.
Η μελέτη αυτή, που θα ερευνά το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και την καθαριότητα των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου, θα βασίζεται σε αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας και θα πρέπει μεταξύ άλλων, να συλλέξει και να εξετάσει στοιχεία που αφορούν:
·         Τους κάδους. Τον αριθμό, τον τύπο, τη χωροθέτησή τους, τον βαθμό και τη συχνότητα πλήρωσής τους, την τυχόν πλήρωση με μη οικιακά απορρίμματα (όπως κλαδιά, χόρτα, φυτά και άλλα ογκώδη αντικείμενα).
·         Τον στόλο των απορριμματοφόρων οχημάτων. Τη γενική τους κατάσταση, τον αριθμό τους, τη διαδικασία συντήρησής τους, τα δρομολόγια από τα σημεία συγκέντρωσης στα σημεία μεταφόρτωσης, την κατανάλωση καυσίμων και το κόστος ανεφοδιασμού ανά μονάδα βάρους.
·         Τον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας. Τον βαθμό της εκπαίδευσής του, τυχόν εξειδίκευση καθώς και τον εξοπλισμό των υπηρεσιών για την καθαριότητα των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.
Βάσει της μελέτης ανάλυσης δεδομένων, θα προταθούν λύσεις που θα αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου και τον ορθολογισμό των δαπανών, χωρίς όμως να θίγεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
Μέσα από αυτή τη μελέτη θα λάβουμε δεδομένα ώστε να προχωρήσουμε με ακρίβεια – και όχι βάσει ενστίκτου – σε δράσεις στην κατεύθυνση που θέλουμε και οι οποίες θα αφορούν:
   1.    Χωροθέτηση και ανακατανομή των κάδων βάσει πληρότητας και βάσει της συχνότητας πλήρωσης. Σε κάποια σημεία οι κάδοι γεμίζουν πιο γρήγορα, σε κάποια άλλα όχι.
   2.    Συντήρηση παλαιών κάδων ή αντικατάσταση με καινούργιους.
   3.    Συχνότητα πλυσίματος των κάδων, με έμφαση τους θερινούς μήνες.
  4.    Αναπροσαρμογή του δρομολογίου του στόλου των απορριμματοφόρων βάσει πληρότητας κάδων.
  5.    Ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή τοποθέτηση των απορριμμάτων και τους τρόπους ανακύκλωσης.
  6.    Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης οργανικών αποβλήτων και κομποστοποίησης.
 7.    Δημιουργία κινήτρων μείωσης του όγκου των απορριμμάτων ή επιβράβευσης της ανακύκλωσης, στο βαθμό που επιτρέπει η εθνική νομοθεσία.
  8.  Βελτίωση του εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό των οχημάτων για μείωση των εκπομπών ρύπων και του θορύβου.
   9. Εκπαίδευση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού καθαριότητας και δημιουργία κινήτρων επιβράβευσης, ώστε να βελτιώνεται η αποδοτικότητα.
 10. Aξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κοινόχρηστων χώρων, που αφού καθαριστούν από χόρτα και θάμνους, να γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και φύτευση, ώστε να αναβαθμιστούν προς κοινό όφελος.
Επιπροσθέτως, στόχος μας είναι η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσεων που αφορούν την καθαριότητα. Τέτοιου είδους προγράμματα υπάρχουν και έχουν ενταχθεί ήδη δήμοι της χώρας μας. Ένα χαρακτηριστικό είναι η χρήση ευφυών συστημάτων μεταφορών, τηλεματικής και αξιόπιστων τεχνολογιών GPS και GSM. Με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, ειδικοί αισθητήρες τοποθετούνται στους κάδους για να μετρούν την πληρότητα και το βάρος τους και να ενημερώνουν αυτόματα το κεντρικό σύστημα, ώστε να αποφεύγονται άσκοπα δρομολόγια αποκομιδής ή να απομακρύνονται άμεσα γεμάτοι κάδοι. Επίσης ειδικοί αισθητήρες τοποθετούνται και στα απορριμματοφόρα ώστε να ελέγχονται τα δρομολόγια, η στάθμη και η ροή καυσίμων καθώς και η εκπομπή καυσαερίων ρύπων. Με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερος έλεγχος και διαχείριση της κατανάλωσης καυσίμων, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των δρομολογίων και προγραμματισμός των εργασιών συντήρησης των οχημάτων με σκοπό τη μείωση των δαπανών.
Ιδέες και λύσεις για να γίνει η πόλη μας πιο καθαρή, υπάρχουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημοτική αρχή με φαντασία, δυναμισμό και ικανότητα να υλοποιεί. Που θα κοιτάζει την επόμενη μέρα και δεν θα πολιτεύεται με όρους του παρελθόντος. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη κάθε συμπολίτη μας.


4 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζεται να του γράφουν οι φίλοι του κατεβατά από ανεφάρμοστες αμπελοφιλοσοφίες. Αρκεί να ρωτήσει τη συνεργάτιδα και υποψήφιά του, Άννα Μαρία Τσικρικώνη (νυν Αντιδήμαρχο Καθαριότητας), για το πώς έχει καταφέρει να λάμπει σήμερα ο Χολαργός και να λειτουργούν όλες οι δομές της Υπηρεσίας στην εντέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ προτείνω να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα που έχουν κτισθεί καθ' υπέρβαση και το ύψους και του σ.δ. και του αριθμού των ορόφων. Ετσι θα εξαφανιστούν και τα σκουπίδια που παράγουν οι ιδιοκτήτες τους και τα σκουπίδια που βγάζουν απ' το στόμα τους.
    Βρε ουστ ρυμουλκούμενα της ναυαρχίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ .

    ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ.....

    ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;

    ΠΕΣ ΜΑΣ ΗΛΙΑ .

    1)
    2)
    3)
    4)
    5)

    ................ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΒΛΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.

    ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ;
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ,ΕΧΕΙΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΟΥΣΗ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ;
    ΕΔΩ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ.

    ΓΙΑ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ "ΘΑ" ΚΑΝΕΙΣ ..!

    ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΛΩ ,ΛΕΦΤΑ .
    ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΛΟΓΙΑ .
    ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί εσύ και η συνεργάτισσα σου κ. Αποστολόπουλε αφήσατε τους κάδους 'άπλυτους για ένα ολόκληρο χρόνο; Δικαιολογήστε πρώτα την στάση σας και αναλάβετε την ευθύνη που σας αντιστοιχεί για όλη αυτή την κατάντια της καθαριότητας και μετά ελάτε να μας σώσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή