Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΚΑΝΑΜΕ ΡΟΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ! ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ...ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΟΣ!

Προσέξτε τι μας έλεγε πριν από 3 χρόνια σε αποκαλυπτική συνέντευξη ο Παπαδημούλης. Τι απαντούσε για το μεταναστευτικό (η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα), τι απαντούσε για την κατάργηση του μνημονίου και τι μπούρδες έλεγε όταν τον στριμώχναμε για το ευρώ και τη δραχμή! Υπέρ του ευρώ χωρίς επιχειρήματα. Ή μάλλον το μόνο επιχείρημά του ήταν η...σωτηρία της παγκόσμιας οικονομίας (όχι πάντως της Ελλάδος). 
Διαβάστε και πάλι τη συνέντευξη-μνημείο του Παπαδημούλη στον Μάκη Βραχιολίδη και την εφημερίδα μας (είχε δημοσιευτεί εδώ λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012)

Στο πρόγραμμά σας αναφέρετε ότι θα καταγγείλετε τους επαχθείς όρους του μνημονίου και θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αν οι δανειστές απορρίψουν την επαναδιαπραγμάτευση που θα ζητήσετε, εάν σκληρύνουν την στάση τους προς την κυβέρνηση, τι θα γίνει τότε; Ποιες εναλλακτικές θα αναζητήσετε;

Παπαδημούλης: Για να επαναδιαπραγματευθείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το μνημόνιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πεις: «Κύριοι έχω μια νωπή λαϊκή εντολή. Μια μεγάλη ...

πλειοψηφία του λαού λέει ότι αυτό είναι οδικός χάρτης προς την καταστροφή». Αυτό θα είναι ένα όπλο για να διαπραγματευθείς. Η διαπραγμάτευση είναι διεκδίκηση. Είναι ένας μικρός πόλεμος.
Αν δεν διεκδικείς τίποτα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τότε δεν παίρνεις τίποτα. Για παράδειγμα δεν είναι τρελό μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα να δανείζεται με επιτόκιο 1% και το κράτος που λέγεται Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο; Αυτό για να αλλάξει πρέπει κάποιος να το ζητήσει.
Η αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου πρέπει να μπει εξ’ ολοκλήρου και εξ’ υπαρχής στο τραπέζι. Να σταματήσει το σπιράλ του θανάτου που οδηγεί με βεβαιότητα στη χρεωκοπία και στη δραχμή. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε τους δανειστές μας, ούτε την ευρωζώνη συνολικά. Το κόστος μιας διακοπής της χρηματοδότησης είναι πολύ μεγάλο για όλους.
Όταν το κόστος της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη  σύμφωνα με τον διεθνή τύπο είναι από 1 τρις ευρώ έως ....ανυπολόγιστο για τις χώρες της ευρωζώνης,
Όταν πυκνώνουν οι φωνές σε όλες πλέον τις χώρες της Ευρώπης ότι με τις πολιτικές της λιτότητας που υπαγορεύει η Γερμανία, ακόμα και να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, το πιθανότερο σενάριο είναι η κατάρρευση της ευρωζώνης, γιατί θα μπουν στο «μάτι του κυκλώνα» και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ακόμα και το Βέλγιο και η Γαλλία.
Όταν οίκοι αξιολόγησης όπως  o Fitch, προειδοποιούν ότι με ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα διαρραγεί το θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ, ήτοι ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη.
Όταν νομπελίστες οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές, προβλέπουν ότι η βιωσιμότητα της ευρωζώνης περιλαμβάνει και την Ελλάδα με συνολική στροφή της Ευρωζώνης προς τις αναπτυξιακές πολιτικές, τότε πρέπει και η Ελλάδα με μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, να διεκδικήσει καλύτερους όρους προς όφελος και της Ευρώπης συνολικά.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται είναι αυτό των λαθρομεταναστών. Τι θα κάνετε με τους λαθρομετανάστες; Αποτελούν πλέον καρκίνωμα για την χώρα.

Παπαδημούλης:  Το μεταναστευτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του από την ελληνική πολιτεία  αποτελεί μια ακόμα πτυχή  του κακού τρόπου διακυβέρνησης του τόπου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  Σε καιρό οικονομικής κρίσης, αύξησης της εγκληματικότητας, έκρηξης της ανεργίας, της φτωχοποίησης και της περιθωριοποίησης μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού το μεταναστευτικό ζήτημα απέκτησε διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος και διογκώθηκε εξαιτίας της αναβλητικότητας  και των παρελκυστικών πολιτικών των δυο κομμάτων. Η απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής, η μη ανάδειξη της ευρωπαϊκή διάστασης του ελληνικού ζητήματος που αφορά τις ροές των μεταναστών, η άκριτη υπογραφή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» το 2003 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «αποθήκη» ανθρώπινης δυστυχίας και «φυλακή» μαζί.
Σήμερα το 85% των εισερχόμενων στην ΕΕ έχουν ως «πύλη εισόδου» τη χώρα μας με στόχο -κατά κανόνα- να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  
·        Απαιτείται αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Είναι απαράδεκτο σημαντικότατο ποσοστό των συνοριοφυλάκων να υπηρετεί στην Αττική.
·        Πρόγραμμα ώστε κάποιοι άνθρωποι να επαναπροωθηθούν και γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους
·        Ριζική αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ώστε κάποιοι άνθρωποι που στοιβάζονται εδώ ενώ θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ να τους επιτραπεί να πάνε. 
·        Ανατροπή της συμφωνίας επανεισδοχής, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που είναι έτοιμη να εγκριθεί, είναι εντελώς ακατάλληλη, καθώς προβλέπει ότι για τα πρώτα 4 χρόνια, από την έναρξη ισχύος της, η Τουρκία θα δέχεται πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους.
·        Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, με δεδομένο ότι το ποσοστό χορήγησης ασύλου σε σχέση με τον αριθμό αιτήσεων δεν ξεπερνά το 0,25%.
·        Άμεση πάταξη των φαινομένων εγκληματικότητας που ανθούν σε περιοχές των αστικών κέντρων και όχι μόνο εξαιτίας κυκλωμάτων εγκληματικότητας στα οποία μετέχουν Έλληνες και ξένοι.

Η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, μετέβαλλε το πεδίο αντιπαράθεσης, από το «αντιμνημονιακός-μνημονιακός» σε μάχη εναντίον «ευρώ-δραχμής». Το νέο αυτό «γήπεδο» διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα  το καθόρισε η Μέρκελ και οι δανειστές, θέλοντας να ξεφύγουν  από τον ενοχλητικό γι’ αυτούς όρους, «αντιμνημονιακός»- «μνημονιακός». Φαίνεται πως το κατάφεραν. Ήδη,  τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι  ο κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες με κριτήριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κύριε Παπαδημούλη, μήπως παίζεται «εκτός έδρας»,  στο γήπεδο Μέρκελ-Σαμαρά; 

Παπαδημούλης: Η θέση μας για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σαφέστατη. Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Η επιστροφή στη δραχμή, δεν είναι επιδίωξη μας είναι μια θέση που μας βρίσκει αντίθετους. Είναι το μνημόνιο που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην δραχμή, εξέλιξη επιθυμία που εμείς αντιπαλεύουμε. Είναι γελοίο, επικίνδυνο και ύποπτο σε μια χώρα που ο λαός έχει θέση υπέρ του ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, κάποιοι να παίζουν παιχνίδια γύρω από αυτό το θέμα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Το θέμα είναι να σταματήσει ο κατήφορος και να μπούμε σε μια πορεία ανάκαμψης με εμπιστοσύνη, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια. Το μνημόνιο δηλαδή, το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει θυσίες άδικες σε βάρος των ασθενέστερων, αναποτελεσματικές και καταστροφικές όχι μόνο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και για την πραγματική οικονομία της χώρας.  Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από την θανάσιμη συνταγή του μνημονίου, τόσο πιο γρήγορα θα μηδενίσουμε τον όποιο κίνδυνο και θα εξασφαλίσουμε την επανένταξη της Ελλάδας με όρους ανάπτυξης, αξιοπρέπειας και σταδιακής πραγματικής σύγκλισης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Την ώρα που η ευρωζώνη καταρρέει, την ώρα που ήδη χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, εμείς εδώ εξακολουθούμε και μιλάμε με μανία για την πάση θυσία παραμονή μας στην ευρωζώνη. Κύριε Παπαδημούλη, έχω την αίσθηση ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί κι εμείς ακόμη θα ...παραμιλάμε για το ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν όφειλε να έχει εναλλακτικά σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Παπαδημούλης: Είμαστε οριζοντίως και καθέτως εναντίον της επιστροφής στη δραχμή. Όπως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία μέσα στην Ευρωζώνη και ακόμα περισσότερο ο Ομπάμα, ο Πούτιν ακόμη και οι Κινέζοι. Επαναλαμβάνω ότι είναι γελοίο, επικίνδυνο και ύποπτο σε μια χώρα που ο λαός έχει θέση υπέρ του ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, κάποιοι να παίζουν παιχνίδια γύρω από αυτό το θέμα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Το θέμα είναι να σταματήσει ο κατήφορος και να μπούμε σε μια πορεία ανάκαμψης με εμπιστοσύνη, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια.

Επιστρέψτε μου να επιμείνω: Μετά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, έχουμε γίνει πιο υποψιασμένοι. Τόση ενορχηστρωμένη επίθεση και καταστροφολογία σε βάρος της δραχμής, θυμίζει την αντίστοιχη τρομοκράτηση του λαού με το «ή ψηφίζετε το Μνημόνιο ή χρεωκοπείτε». Όλα τα κόμματα, ο Τύπος  και –προχθές- η  Εθνική Τράπεζα, στοιχειώνουν τη δραχμή. Η δραχμή φταίει που φτάσαμε ως εδώ ή το ευρώ κύριε Παπαδημούλη; Γιατί  μια επιστροφή στη δραχμή να μην αποτελεί λύση για τη χώρα;

Παπαδημούλης:  Εμείς είμαστε εναντίον της επιστροφής στη δραχμή και υπέρ του ευρώ. Πιστεύουμε όμως ότι η στιγμή που δημοσιεύτηκε η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας την ενέπλεξε σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις γιατί χρησιμοποιήθηκε σε ένα εμπόριο φόβου και τρομοκράτησης των πολιτών και ορισμένα ΜΜΕ έκαναν και κάτι ακόμη: την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Fitch, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο θέμα επιστροφής στη δραχμή, διότι θα γίνει σεισμός στην παγκόσμια οικονομία που θα φτάσει μέχρι την Κίνα. Κι όμως η έκθεση τηςFitch “παίχτηκε” από ορισμένους  για μισό λεπτό ενώ η έκθεση της Εθνικής για 20 λεπτά.
Ελπίζω ότι μετά τη συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της Εθνικής, το κατάλαβε και η ίδια, για αυτό και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι επιθυμούν να μείνουν μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου