Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΛΑΣΗ ΜΕ ΤΗ NOVARTIS! ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΟ ΣΚΑΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ! Η ΝΔ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΑΣΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ...ΤΡΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ!

Η διαβίβαση στη Βουλή του πολυσέλιδου φακέλου της δικογραφίας για...

την υπόθεση Novartis που σχημάτισε η εισαγγελία διαφθοράς και στον οποίο περιέχονται καταθέσεις από «προστατευμένους μάρτυρες» οι οποίοι διατυπώνουν ισχυρισμούς για χρηματισμούς εμβληματικών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής άνοιξε από εχθές τον «ασκό του Αιόλου» στην πολιτική σκηνή.

Πλέον είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι συνέπειες από την πρωτοφανή ένταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα καθώς η σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης περνά στο Κοινοβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά καλείται να ασχοληθεί με τόσο μεγάλο εύρος εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Έλληνας Επίτροπος και σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Από την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, των επίμαχων καταθέσεων, αλλά και μέρους από την υπόλοιπη δικογραφία που έχει τεθεί στη διάθεση των εμπλεκομένων πολιτικών καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να λάβουν αντίγραφα, δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των καλυπτόμενων από ανωνυμία μαρτύρων για δωροδοκίες που έγιναν με μετρητά τα οποία μεταφέρθηκαν σε βαλίτσες.

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει τις εντυπώσεις με συνεχείς δηλώσεις στελεχών της που κάνουν λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών…», τα πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί περνούν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας «γελοία σκευωρία» και προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους.

Το ερώτημα που από πολλές πλευρές τίθεται είναι αν μπορεί να ασκηθούν διώξεις εις βάρος τόσο σημαντικών πολιτικών προσώπων με μόνες τις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν άμεση γνώση, αφού δεν πήγαν οι ίδιοι τα υποτιθέμενα προϊόντα της δωροδοκίας αλλά η πληροφόρηση τους είναι από «δεύτερο χέρι» και πάντως δεν προέρχεται από το FBI, όπως διέδιδαν κυβερνητικοί προπαγανδιστές.

Τι αναφέρεται στη δικογραφία
Οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να δουν τον φάκελο κι επιβεβαίωσαν ότι αναφέρεται σε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι όλη η υπόθεση στηρίζεται και σε καταθέσεις ανώνυμων και κυρίως προστατευμένων μαρτύρων με αλλοιωμένα όλα τα χαρακτηριστικά τους από τα οποία δεν συνάγονται η ακριβής ιδιότητα και ο τρόπος που απέκτησαν την υποτιθέμενη γνώση για τα θέματα αυτά.

Ο καθένας εκ των τριών μαρτύρων έχει δώσει περίπου 7- 8 καταθέσεις. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Νοεμβρίου 2017 και μεγάλος αριθμός τους (περίπου 10) δόθηκε από το διάστημα 10 Ιανουαρίου έως και 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την Μακεδονία.

Ελάχιστες ημέρες ή ώρες δηλαδή από τη στιγμή που η δικογραφία πήγε αμελλητί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι μάρτυρες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις πληρωμές και διένειμε τις μίζες.

Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από 8 Νοεμβρίου του 2017, κλιμακώνονται και επιταχύνονται τώρα έως το Φεβρουάριο του 2018 προφανώς γιατί είχε γίνει μακρά προετοιμασία.

Οι μάρτυρες ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκομένους. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν με δύο τρόπους: Μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας με «ζεστό» χρήμα στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Οπως αναφέρεται, για παράδειγμα, έχει δωροδοκήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να παρασυρθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλήςκαι να γίνει μεγάλη και υπερβολική παραγγελία αντιγριπικών εμβολίων.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν υπάρχει Υπουργός Υγείας και Εργασίας που να μνημονεύεται το όνομα του και να μην έχει δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Σε άλλο σημείο και σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους κομμάτων που μελέτησαν την δικογραφία, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη τροχήλατης βαλίτσας γεμάτη χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Novartis φέρεται να ξεκίνησε από την έδρα της εταιρείας στη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι μάρτυρες υποστηρίζουν πως πριν αναχωρήσει ο κ. Φρουζής τον ενημέρωσαν από το Μέγαρο Μαξίμου πως έπρεπε να έχει μαζί του την ταυτότητα προκειμένου να μπει στο κτήριο.

Ο Φρουζής τότε ζήτησε να δοθεί άδεια και στο αυτοκίνητό του, ένα μαύρο BMW να μπει από την κεντρική πόρτα του Μαξίμου και να σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εκεί δηλαδή που παρκάρει το πρωθυπουργικό ΙΧ ή η αυτοκινητοπομπή των επίσημων προσκεκλημένων. Στο ραντεβού αυτό ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η βαλίτσα παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με όσους έχουν μελετήσει την δικογραφία, στην ερώτηση της εισαγγελέως ποια άλλοι επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου.

Όταν, δε η εισαγγελέας τους ρώτησε πώς ήταν σε θέση να το γνωρίζουν, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του ανώτερου στελέχους της Novartis. Άλλος μάρτυρας ωστόσο ανέφερε πως μια εβδομάδα πριν το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό.

Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη δύο φορές.

Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροληψίας βαραίνει και τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά την συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω μία εταιρίας computer.

Η εμπλοκή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είναι «έμμεση»! Οι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από την στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και πρόεδρο του κόμματός.

Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του, ποσά 50 και 70 χιλιάδων.

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Επιπλέον, μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν, βρίσκονται και αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας.

Σαμαράς: «Καταθέτω μήνυση κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου»
Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο, κατά του πρωθυπουργού και του Νίκου Παπαγγελόπουλου, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:
«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Είναι η πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του- πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ- Παπαγγελοπούλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος.

Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

«Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρά ταύτα, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες για τις απροκάλυπτες θεσμικές εκτροπές που συνιστούν η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το περιεχόμενο της δικογραφίας, οι δηλώσεις των Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που φαίνεται να είχαν γνώση της δικογραφίας πολύ πριν αυτή ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι υπαινιγμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Πάτρα πήρε θέση παραθέτοντας κοινοτοπίες του τύπου: «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς» ή ότι «είναι εγκληματικό πολιτικοί άνδρες να επιδίδονται σε πατριωτισμό και να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε δικογραφίες».

Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας κι εκείνος το μέτρο της δικής του προσέγγισης υπογράμμισε: «Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση».
https://www.lykavitos.gr/archives/503270 (τίτλος: παραλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου