Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ S400 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤA F35! ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; ΒΙΝΤΕΟ

Το παζάρι του Ερντογάν με Αμερικανούς και Ρώσους είναι σκληρό. Οι...

πληροφορίες λένε ότι πλέον αναβάλλεται η παραλαβή των πυραύλων S400 από τη Ρωσία η οποία πάει για το 2020 και… βλέπουμε.

Οπως φαίνεται υπήρχαν ισχυρές πιέσεις των Αμερικανών, όλα αυτά πάντε με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Τελικά  θα δούμε εάν ισχύουν πολύ σύντομα οι πληροφορίες, ή πρόκειται για ένα ακόμη ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν.

Δεν έχουν περάσει πάρα ελάχιστα εικοσιτετράωρα από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισήμως η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.


Η αναβολή πάντως της παραλαβής του ρωσικού συστήματος γίνεται λίγο μετά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και την προχθεσινή προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Μέτα την ομιλία-κόλαφο κατά της Τουρκίας από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ήρθε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της Γερουσίας που βάζει μπλόκο στην πώληση των F-35, αναφέρει το hellasjournal.

Δείτε εδώ το έγγραφο 

Οπως όλα  δείχνουν, μετά το έγγραφο και τις πιέσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία κάνει πίσω. Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.

Οι Τούρκοι πάντως φαίνεται ότι διατηρούν το “όπλο” των S400. Φαίνεται ότι παρασκηνιακά και για να μην υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο παραλαβής των πυραύλων, αλλά χωρίς αυτοί να ενεργοποιηθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι και το παράδειγμα της Ελλάδας με τους πυραύλους S300 τους οποίους η χώρα μας παρέλαβε μεν, αλλά ουσιαστικά δεν τους ενεργοποίησε ποτέ…

Τι είχε δηλώσει ο Μίτσελ πριν λίγες ημέρες:

«Καταστήσαμε σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Επίσης πρέπει να διακόψει τη στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν. Και να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Η τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένει ότι αν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της ‘Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.

Δείτε το Βίντεο:


https://www.pentapostagma.gr (τίτλος: παραλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου