Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ-ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΒΙΤΣΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ: ΫΠΑΡΧΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ'!

Το γεγονός ότι η κατάσταση στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος είναι οριακή επανέλαβε για ακόμη μία φορά από το βήμα...

της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για άνοιγμα νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει το ήδη υπάρχον στη Σάμο και να χτιστεί νέο.

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές ανέφερε: «Το έχω ξαναπεί. 50% παραπάνω ροές είχαμε το καλοκαίρι του 2018, ενώ υπάρχουν κλειστά σύνορα προς Βορρά χωρίς κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε επίσης ότι «πρέπει να προχωρήσει η αποσυμφόρηση, αλλά με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου και κατά 50% οι επιδόσεις αποφάσεων.

Από τον Έβρο το 2017 πέρασαν 5.500 άνθρωποι και το 2018 έχουν ήδη περάσει περίπου 12.000, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στη Μόρια, ο κ. Βίτσας είπε ότι η Λέσβος δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών. «Υπάρχουν κάτι λιγότερο από 7.500 άνθρωποι τώρα στη Μόρια και θα πάρουμε άλλους 1.030, ενώ έχουμε ήδη πάρει πάνω από 2.200» υπογράμμισε.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός επεσήμανε ότι ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια επιτέλους ξεκίνησε, ενώ ανακοίνωσε ότι διαμορφώνονται κινητές μονάδες για να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση.

«Προσλαμβάνουμε κι άλλο κόσμο, φτιάχνουμε επιτροπές ασύλου ειδικά για τα νησιά» υπογράμμισε. Στο μεταξύ, εξήγησε ότι οι περισσότεροι μετανάστες - πρόσφυγες κρίνονται ευάλωτοι και συνεπώς δεν επιστρέφουν στην Τουρκία, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Κι αυτό διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη βόρεια Ευρώπη, άρα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. «Οι επιστροφές είναι λίγες, οι περισσότερες είναι εθελοντικές. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιτροπών προσφύγων πιο γρήγορα. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα» τόνισε.
zougla.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου