Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΝΤΑΓΜΕΝΟ GIS

Του Παναγιώτη Αποστόλου 
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου 
egerssi@otenet.gr 
www.egerssi.gr 

Στο τεύχος 33 του περιοδικού “HotDoc”, o Κώστας Βαξεβάνης “αποκαλύπτει” ότι μία γυναίκα, αξιωματικός της ΕΛΑΣ που είχε...

αποσπαστεί στην ΕΥΠ, είχε σταλθεί στη Τουρκία ως Όργανο της υπηρεσίας και μέμφεται την τότε Διοίκηση του κ. Θ. Δραβίλλα για την επιλογή της αυτή. Απ’ όσο γνωρίζουμε η αποκάλυψη αυτή

οδήγησε στην επιστροφή της εν λόγω αξιωματικού στην Ελλάδα. 
Εδώ λοιπόν θέλω να παραθέσω τον προβληματισμό μου.  

Δύο πηγές υπάρχουν στο ρεπορτάζ για να αντλήσει πληροφορίες ένας δημοσιογράφος. Τα όσα του αναφέρουν  συμμετέχοντες συμβάντων και τα όσα πληροφορείται από τη δικαστική πορεία των υποθέσεων.  

Ίσως όμως να υπάρχει και μια “τρίτη” δυνατότητα. Η κατά φαντασία παράθεση “γεγονότων”, που συστήνεται σε όσους ζηλεύουν τις λογοτεχνικές ικανότητες του Ντάσιελ Χάμετ ή του Τζέιμς Ελρόι. 

Κατά συνέπεια, όταν μια υπόθεση δεν έχει πάρει τη δικαστική οδό ακόμα ή βρίσκεται σε στάδιο που ο δημοσιογράφος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης, όπως είναι στο στάδιο της ανάκρισης – η οποία είναι μυστική – τα όσα δημοσιεύονται στον Τύπο είναι ή φαντασίες ή αποτελούν λεγόμενα των εμπλεκομένων. 

Όταν λοιπόν ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσιεύει άρθρα για υποθέσεις της ΕΥΠ πριν καν ξεκινήσει η δικαστική τους πορεία, ή όσο αυτές βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, έπεται ότι είτε αντλεί απόρρητες πληροφορίες μέσα από την ίδια την ΕΥΠ ή ότι γράφει μυθεύματα. ή τέλος ποιεί συνδυασμό και των δύο! 

Αλλά, πως είναι δυνατόν, ένας δημοσιογράφος να γνωρίζει απόρρητα έγγραφα και στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Να γνωρίζει για τα οικήματα ασφαλείας και τις δράσεις της εντός κι εκτός Ελλάδος; Να γνωρίζει τα ονόματα και τα στοιχεία των υπηρετούντων σε αυτήν και μάλιστα και αυτών που υπηρετούν σε άκρως απόρρητες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στην Τουρκία, εάν δεν έχει πληροφορίες εκ των έσω; Εκτός και αν υπάρχει μια αδήλωτη συνεργασία με την Υπηρεσία!  

Και εφόσον η Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας απέδειξαν ότι τα περιγραφόμενα στα επίμαχα άρθρα απέχουν κατά πολύ της πραγματικότητας, ποιες οι ευθύνες του δημοσιογράφου αλλά και των πηγών του, που διαρρέουν στοιχεία των υπηρετούντων στην ΕΥΠ και των συνεργατών της αλλά και της δράσης αυτών; 

Υπάρχει παράβαση του Νόμου περί διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ; 

Ο Νόμος που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι σαφέστατος: σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3649/2008! Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα ή στοιχεία που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και τον εξοπλισμό της Ε.Υ.Π. καθώς και όποιος παραβιάζει καθήκον εχεμύθειας ή τήρησης του απορρήτου που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 20.000,00 € έως 500.000,00 € ευρώ, εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη και ιδίως από τα άρθρα 146 και 147 ΠΚ. 

Στο άρθρο 146 του Ποινικού μας Κώδικα αναφέρεται επί λέξει: «όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της Πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».  

Στη συνέχεια το άρθρο 148 είναι ακόμα πιο αυστηρό: «όποιος με πρόθεση και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στη κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να τα ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την ασφάλεια του ή κάποιου από τους συμμάχους του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης»! 

Τα τεράστια πλεονεκτήματα του Γεωγραφικού Συστήματος Διασυνοριακής Ασφάλειας…  

Αυτή η εμμονή του κ. Κώστα Βαξεβάνη με τα θέματα της ΕΥΠ, συνεχίστηκε και με το θέμα της προμήθειας εκ μέρους της Υπηρεσίας του δορυφορικού Γεωγραφικού Συστήματος Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών, το αποκαλούμενο και GIS, μια υπόθεση που απασχόλησε τον Ειδικό Ανακριτή και το Συμβούλιο Εφετών και για την οποία σας έχουμε αποκαλύψει πολλά από αυτό εδώ το βήμα…. 

Η Ελλάδα, επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, προμηθεύεται το σύστημα αυτό. Διοικητής της ΕΥΠ το διάστημα εκείνο, είναι ο Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής ενώ η προσωρινή παραλαβή του έγινε τον Αύγουστο του 2009 όταν Διοικητής ΕΥΠ ήταν ο Αντιεισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος! Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα! Το 75 % του έργου χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ ένα 25% βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.  Πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα, που επιτρέπει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας 24/7 μέσω δορυφόρου. Λίαν αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο, όπως άλλωστε σας έχουμε αποκαλύψει, για δυνατότητες παρακολούθησης πολλών χιλιομέτρων σε βάθος πέραν των συνόρων. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ασφάλεια αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας… 

Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη αποδέσμευση της χώρας και της Υπηρεσίας από ξένα κράτη. Ενδεικτικά η ΕΥΠ, για να πάρει μια φωτογραφία από δορυφορικό σύστημα άλλης χώρας καταβάλει υπέρογκα ποσά, τα οποία χρεώνεται ο ελληνικός λαός. Τα λεφτά διδόντουσαν από μυστικά κονδύλια! Και εδώ γεννάται το ερώτημα:  

Δίνονται με διαφάνεια ή μέρος του “μοιράσματος” του κονδυλίου πάει και σε “ημέτερους”;  

Το σύστημα αυτό είχε τεράστιες δυνατότητες και θα λειτουργούσε και ως μέσο εξυπηρέτησης των πολιτών της χώρας. Προκειμένου δηλαδή, να μπορεί να αγορασθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια η ΕΥΠ φρόντισε το εν λόγω σύστημα να έχει εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών. Μέσω online πλατφόρμας, ο χρήστης του διαδικτύου θα πληροφορείτο για τη κίνηση σε όλα τα εθνικά δίκτυα 24/7, θα πληροφορείτο (μέσω online συστήματος) η Τροχαία και το ΕΚΑΒ για ατυχήματα με το που αυτά θα συνέβαιναν, θα υπήρχε άμεση πληροφόρηση για τα καιρικά φαινόμενα κλπ. 

Το hardware του συστήματος είναι εταιρείας ελληνικών συμφερόντων και το software – λογισμικό εταιρείας – ρωσικών συμφερόντων (σ.σ. ιδού το πρόβλημα)! 

Είναι αυτονόητο, ότι μέσω του συστήματος αυτού, θα ελεγχόταν η κίνηση όλων των παράνομων μεταναστών, πριν αυτοί ξεκινήσουν από τα τουρκικά παράλια και τα σύνορά μας στον Έβρο! 

Αραχνιάζει το λειτουργικό και λογικής τιμής Γεωγραφικό Σύστημα Διασυνοριακής Ασφάλειας…  

Το σύστημα το προμηθεύεται η ΕΥΠ, αλλά πριν τεθεί σε λειτουργία γίνονται οι εκλογές και τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει η κυβέρνηση του εθνικού ολετήρα Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, με το που αλλάζει η κυβέρνηση το 2009, η τότε διοίκηση της ΕΥΠ των κ.κ. Κ. Μπίκα – Φ. Παπαγεωργίου και Χρ. Τσαντρίζου, παρότι αρχικά εξέφρασε τον θαυμασμό της για το σύστημα, μετά από λίγο κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δείξει ότι το σύστημα είναι άχρηστο.  

Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν, ότι γι αυτή την αλλαγή στάσης ρόλο έπαιξε ο κ. Άλεξ Ρόντος και ξένοι πράκτορες… Υπάρχουν και σχετικές καταθέσεις σε διαφορετικές δικογραφίες… Αρωγός της προσπάθειας αυτής – μεταξύ άλλων – και ο Κώστας Βαξεβάνης που με συνεχή ρεπορτάζ ακόμη και μέχρι πρόσφατα, κάνει λόγο για δήθεν σκάνδαλο! 

Δέκα τέσσερα (14) στελέχη της Υπηρεσίας, ανάμεσα τους ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής και έξη (6) στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στέλνονται κατηγορούμενοι! Στο ανακριτικό στάδιο αφήνονται όλοι ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Εφετών διατάζει πραγματογνωμοσύνη. Οι δύο καίριες ερωτήσεις είναι οι εξής: Είναι 1ον σύγχρονο και λειτουργικό το σύστημα και 2ον τελεί σε αντιστοιχία τιμής και παρεχόμενων Υπηρεσιών; 

Η πραγματογνωμοσύνη είναι  κόλαφος για τους τότε, αλλά και για τους σημερινούς διοικούντες την ΕΥΠ, που το αφήνουν να σαπίζει στα υπόγεια ακόμα και σκυλεύοντάς το… Το σύστημα όχι απλώς είναι απόλυτα λειτουργικό, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, αλλά και το κόστος απολύτως λογικό. Οι πραγματογνώμονες, που προσπαθεί να ορίσει η ΕΥΠ προκειμένου να αντικρούσουν τους πραγματογνώμονες που έχει ορίσει το Δικαστήριο, δεν μπορούν να γράψουν λέξη εναντίον τους. 

Τα στελέχη δικαιώνονται με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. 

Ο Κώστας Βαξεβάνης, πρωτεργάτης της πεζοδρομιακής δημοσιογραφίας εναντίον του συστήματος αυτού δεν εφησυχάζει.  

Το ερώτημα λοιπόν του γράφοντος είναι το εξής:  

Η ματαίωση λειτουργίας του συστήματος αυτού, αποτελεί ή όχι κακόβουλη ενέργεια εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών γεγονότων; Η αποκάλυψη του δικτύου συλλογής πληροφοριών στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, είναι ή δεν είναι προδοσία κατά της χώρας; 

Προσωπικός ο “πόλεμος” Βαξεβάνη σε Αγγελάκη; 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε μια σημαντική παράμετρο: Υπεύθυνος του Έργου για το GIS είναι ο κ. Κώστας Αγγελάκης, που είχε κατηγορηθεί και για την υπόθεση του “Κολλεγίου” – Δικτύου Συλλογής Πληροφοριών στα Σκόπια, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, υπόθεση για την οποία αθωώθηκε έπειτα και από πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας. Θα επανέλθουμε γι αυτήν την υπόθεση με άλλο μας ρεπορτάζ… 

Ωστόσο, η Διοίκηση Μπίκα, προκειμένου να χτυπήσει το γεωγραφικό σύστημα, στέλνει κατηγορούμενο τον Κώστα Αγγελάκη, ακόμη και για κακουργηματική Κατασκοπεία χρησιμοποιώντας την μαρτυρία μιας υπαλλήλου που κατέθεσε, ότι τάχα μου τα έγγραφα που βρέθηκαν κλειδωμένα στους φωριαμούς του Αγγελάκη, που μάλιστα ο ίδιος είχε παραδώσει τα κλειδιά στην ασφάλεια της υπηρεσίας πριν αποχωρήσει από το γραφείο του, είχε λέει την πρόθεση να τα βγάλει εκτός Υπηρεσίας…  

Φαίνεται, η υπάλληλος αυτή είχε και μαντικές ικανότητες για να γνωρίζει τις προθέσεις των άλλων!… Η κατηγορία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι βρέθηκαν στο γραφείο του και έγγραφα που αφορούσαν το εν λόγω σύστημα.  

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κώστας Βαξεβάνης δεν σταματάει να γράφει άρθρα κατά του εν λόγω υπαλλήλου. Του κάνει μέχρι και μήνυση, ότι δήθεν προσπάθησε να τον δολοφονήσει και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ιστορίες της υποτιθέμενης ενέδρας εναντίον του! 

Ο κ. Κώστας Αγγελάκης, στέλνεται κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία το 2010, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μετά από έναν χρόνο κρίνει ότι, δεν προέκυψε καμιά υπόνοια, ότι προσπάθησε δηλαδή να βγάλει έγγραφα εκτός υπηρεσίας, αφού όλα βρέθηκαν κλειδωμένα και φυλασσόμενα στο γραφείο του εντός των κτηριακών εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας. Το βούλευμα μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι, δεν υπάρχει αμυδρά έστω ένδειξη προς τούτο…  Ο Κώστας Αγγελάκης, στέλνεται κατηγορούμενος για απλή κατοχή απορρήτων εγγράφων και δικάζεται σε πρώτο βαθμό, παρά την αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας.  

Ο Κώστας Αγγελάκης, ασκεί έφεση και την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό αναλαμβάνει ο δικηγόρος κ. Γιώργος Παπατσώρης, ο οποίος είχε αναλάβει και τις δύο άλλες υποθέσεις που περιέγραψα. Σε μια από τις πιο επεισοδιακές δίκες που έχουν γίνει ο κ. Κώστας Αγγελάκης αθωώνεται, έπειτα και πάλι από πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας. Η κατηγορία καταρρέει, και για την υπόθεση αυτή, ίσως γράψω σε άλλο ρεπορτάζ μου! Αφού ασκήθηκε αναίρεση και δικάστηκε και πάλι και η υπόθεση εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο, δεν μου επιτρέπεται επί του παρόντος να επεκταθώ…  

Ας σταματήσει αυτός ο “ρουκετοπόλεμος”… 

Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με το δικηγόρο κ. Γιώργο Παπατσώρη, ο οποίος έχει χειριστεί όχι μόνο αυτές τις υποθέσεις, αλλά και άλλες άλλων στελεχών της Υπηρεσίας, μου ανέφερε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι, τα κίνητρα των κατήγορων εκφεύγουν του προσωπικού συμφέροντος. Άποψη που, παρακολουθώντας τη δικαστική πορεία των υποθέσεων, τείνω να ενστερνιστώ. 

Γιατί, δεν είναι δυνατόν, ένας τέτοιος “πόλεμος” εναντίον στελεχών της ΕΥΠ, ενώ παράλληλα συμβαίνουν τέτοια ιστορικά γεγονότα στην Πατρίδα που την συγκλονίζουν συθέμελα!  

Αφού ο Κώστας Βαξεβάνης, δεν σταματάει να αρθρογραφεί εναντίον του στελέχους της ΕΥΠ και να τον μηνύει, όπως είπαμε ακόμη και για δήθεν απόπειρα ανθρωποκτονίας! Στηριζόμενος, ενδεχομένως στις “φαντασιώσεις” μιας κατ΄ εξακολούθηση ψευδομάρτυρος (;;;), όπως αποδείχθηκε και με την υπόθεση της διπλής δολοφονίας το 2009, για την οποία κατηγορήθηκε ο κ. Χρήστος Ρήγας, σήμερα Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος “ΛΕΠΕΝ” ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα (7-0) από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών…!!!  

Έτσι, το ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ, οδηγείται για τέταρτη φορά στα ανακριτικά γραφεία! Ειδική ανακρίτρια και Εισαγγελέας κρίνουν ότι δεν συντρέχει λόγος για κανέναν απολύτως περιοριστικό όρο. Και βέβαια και το Συμβούλιο Εφετών όπου έφτασε η υπόθεση, αποφαίνεται, έπειτα και από πρόταση της Εισαγγελέως να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Κώστας Αγγελάκης για την κατηγορία της απόπειρας εξόντωσης του κ. Κώστα Βαξεβάνη… 

Περίεργη η διακίνηση των Μυστικών Κονδυλίων; 

Αλλά τελικά, πως μπορεί ένας δημοσιογράφος να δημοσιεύει απόρρητα στοιχεία της ΕΥΠ; Πώς γίνεται να καταστρέφονται δράσεις της ΕΥΠ και να μην κινείται φύλλο; Καυτά ερωτήματα, δεν νομίζετε; 

Διότι θα πω, πως δεν πρεσβεύω την άποψη ότι το νόμιμο είναι και ηθικό, ούτε ότι το ηθικό είναι πάντα νόμιμο. Απλά, όλα αυτά τα αναφέρω επειδή πάλι αυτές τις μέρες βγήκαν και λέχθηκαν διάφορα περί της διάθεσης μυστικών κονδυλίων, ενώ ασκήθηκαν και διώξεις κατά δημοσιογράφων επειδή τα αποκάλυψαν… 

Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση ανεκτό στο κοινό περί του δικαίου αίσθημα, να μπορεί κάποιος να αποκαλύπτει τις θυσίες και τις δράσεις των ανώνυμων ανθρώπων, που με κίνδυνο της ζωής τους υπηρετούν τη χώρα μας! 

Δεν είναι δυνατόν, τόσο άφοβα και τόσο ξεδιάντροπα να μπορούν σε ευρείας κυκλοφορίας έντυπα, να σπιλώνονται  υπολήψεις και να εκτίθενται οι δράσεις της Εθνικής μας Υπηρεσίας, με τρόπο που και ο χειρότερος εχθρός της Πατρίδας μας δεν μπορεί να φαντασθεί.  

Άλλωστε αυτό υπονόησε και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το Σάββατο που μας πέρασε!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου