Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΚΟΥΣ;;; ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ!


Η κυβέρνηση εγκαταλείπει ακόμη και την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑΜΕΑ

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία τρία χρόνια, φροντίζει μόνο για τους δανειστές, ενώ σκοτώνει τον λαό! Ένα από τα κοινωνικά εγκλήματα που διαπράττει είναι και απέναντι στα παιδιά με νοητική υστέρηση. Η εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί στο κλείσιμο σημαντικά ιδρύματα που προσφέρουν επί δεκαετίες κοινωνικό έργο σε αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, είναι τα παλαιότερα φιλανθρωπικά σωματεία της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1923 , ενώ λειτουργεί από το 1936 στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του στο Χολαργό, στεγάζει, περιθάλπει και εκπαιδεύει επαγγελματικώς άτομα με νοητική υστέρηση.
Σήμερα, φιλοξενεί –δωρεάν- 60 άτομα με νοητική υστέρηση, διαθέτοντας  στο στελεχιακό δυναμικό του 32 άτομα (ιατρικό, νοσηλευτικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, υπηρεσία καθαριότητας, γραμματειακής υποστήριξης, κ.λ.π.) που δίνουν όλη την αγάπη και τη φροντίδα τους σε παιδιά τα οποία η Πολιτεία  μοιάζει να τα αντιμετωπίζει ως απόβλητα. 

Το Ίδρυμα πέρασε τον πόλεμο του 1940-’44 και μέσα από τον εμφύλιο, σήμερα όμως αντιμετωπίζει ένα χειρότερο πόλεμο: αυτόν της τρόικας που επιτίθεται με οικονομικές βόμβες και φασιστικές πολιτικές οι οποίες ανά πάσα στιγμή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπει  λουκέτο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος!
Το κράτος που υπηρετεί πιστά την εξοντωτική πολιτική των μνημονίων που επέβαλε η Μέρκελ και οι τοκογλύφοι, στέκεται ως αντίπαλος των ιδρυμάτων που παρέχουν  κοινωνικό έργο στα άτομα με νοητική υστέρηση.  Έχει κόψει στο ελάχιστο τις χρηματοδοτήσεις με συνέπεια φιλανθρωπικά σωματεία σαν το Σύνδεσμο Προστασίας Παιδιών να καταρρέουν! Ήδη το «Σεϊτανίδειο» Ίδρυμα ουσιαστικά αποτελεί παρελθόν!
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών Βαγγέλης Καζάζης, αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η προσπάθειά τους, λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων τα τελευταία τρία χρόνια.

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ… ΚΑΝΟΝΤΑΣ»!!!
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών, Βαγγέλης Καζάζης

Καζάζης: Το κράτος μέσα από τον κοινωνικό Προϋπολογισμό, βγάζει κάποιες επιχορηγήσεις για ιδρύματα σαν το δικό μας, οι οποίες όμως βρίσκονται στη βούληση του εκάστοτε Υπουργού, Περιφερειάρχη, Νομάρχη κ.λ.π.

Και τώρα της τρόικας.
Καζάζης:  Πράγματι και τώρα της τρόικας. Εάν έχει χρήματα θα δώσει κάποιο ποσοστό. Το μέγιστο ποσοστό είναι 30% επί των συνολικών δαπανών. Πέρσι ήταν γύρω στο 12%. Φέτος δεν έχουν βγάλει ακόμη τίποτε. Ό,τι βγάλουν. Θα το δούμε. Είναι ακαθόριστο. Ζήτησα να μου δώσουν μια βεβαίωση εάν αυτές οι επιχορηγήσεις προς τέτοια ιδρύματα, είναι θεσμοθετημένες και μου απαντήσανε ότι «δεν είναι θεσμοθετημένες ούτε προβλέπεται πόσα θα σας δώσουμε»!

Για να καταλάβει και ο κόσμος. Πόση επιχορήγηση πήρατε πέρσι;
Καζάζης: Πήραμε 83.200 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση από την Περιφέρεια. Σε σύνολο απολογισμού 870.000 ευρώ. Μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις.

Τα έξοδά σας δεν τα γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας; Τους ενημερώσατε για τις ανάγκες σας;
Καζάζης: Γνωρίζουν. Μας δίνουν το 10% των συνολικών εξόδων μας με τα οποία χρήματα μπορούμε να πληρώσουμε δυο μισθοδοσίες και το ΙΚΑ μαζί.  Η άλλη κύρια πηγή εσόδων, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ.  Όπου εκεί, σύμφωνα με τα παλαιά νοσήλια μας έδιναν 150.000 ευρώ το χρόνο, για την ασφάλεια των περιθαλπόμενων παιδιών του ιδρύματος. Αυτά τα παλαιά νοσήλια τα «πολεμήσαμε» με τη δημιουργία μιας νέας, εκσυγχρονισμένης δομής. Ονομάζεται «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Νοητική Υστέρηση». Έχοντας αυξημένο προσωπικό, αυξημένη περίθαλψη και πολύ περισσότερες ώρες απασχόλησης με τα παιδιά, δικαιολογεί από τον ασφαλιστικό φορέα 40 ευρώ το άτομο για 8 ώρες παραμονή στο χώρο μας. Οπότε θεωρεί κανείς ότι ερχόμαστε σε μια κάποια οικονομική ισορροπία. Εφόσον όμως πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί εάν δεν πληρώνει….
Έτσι μπορέσαμε πέρσι να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

«ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΝ…ΑΕΡΑ»

Με αυτή τη διαδικασία που περιγράφετε όμως, μάλλον πρέπει να φοβάστε για το αύριο.
Καζάζης:  Βεβαίως και φοβόμαστε γιατί δεν είμαστε για τίποτε σίγουροι, με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Σας είπα εξάλλου ότι τίποτε δεν είναι θεσμοθετημένο, είναι όλα περιστασιακά και στον «αέρα»! Αρκεί να σας πω ότι το «Σεϊταρίδιο» ίδρυμα έκλεισε, ενώ άλλα ιδρύματα αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα επιβίωσης. Το ότι πέρσι καταφέραμε να φέρουμε σε μια ρέγουλα τα οικονομικά μας, δεν έπεται ότι και φέτος θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Το κλείσιμο ενός ιδρύματος, όπως του «Σεϊταρίδιου», προφανώς δημιουργεί ζήτημα χωρητικότητας σε άλλα ιδρύματα, σαν το δικό σας. Ήρθαν παιδιά στο σωματείο σας, τα οποία φιλοξενούνταν πριν στο «Σεϊταρίδειο»;
Καζάζης:  Ήρθαν, ναι.

Αυτό σας δημιουργεί πρόβλημα;
Καζάζης: Για την ώρα όχι. Οι δυνατότητές μας, μάς επιτρέπουν να φιλοξενούμε μέχρι 100-120 παιδιά.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΝΑ  «ΚΟΥΡΕΨΕΙ» ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΟ!
Αγγειοπλαστική - Κεραμική
Ο Παναγιώτης Παναδήμας και τα άλλα παιδιά επεξεργάζονται τον πηλό σαν επαγγελματίες. Απασχολούνται σε ένα πλήρες εργαστήριο Κεραμικής (φούρνοι, τροχοί, ζυμωτήριο, φυλιέρα, παρελκόμενα μικροεργαλεία) με σκοπό την εκφραστική δυνατότητα του πηλού σαν υλικό (κατασκευή, τροχός, χαρακτική, χρώμα, ζωγραφική, μικρογλυπτική κλπ).


Ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών, πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε σε δεινή θέση μια και ένα χρέος 166.000 ευρώ προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, χρέος που αφορούσε  στην επέκταση των εγκαταστάσεων  του Ιδρύματος, το οδηγούσε σε πλειστηριασμό. Η επιδίωξη  του ΔΣ του Συνδέσμου προς την Πολιτεία για «κούρεμα» του χρέους δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα. Τελικά, οι επίμονες αναφορές και διαμαρτυρίες για την εγκληματική στάση της ίδιας της Πολιτείας η οποία έσερνε στο δρόμο 60 παιδιά με νοητική υστέρηση, έπιασαν τόπο και βρέθηκαν τα χρήματα.
Ο κ. Καζάζης, με αφορμή το γεγονός αυτό, επισημαίνει:
Καζάζης:  Μετά από αυτό το επεισόδιο, η τακτική μας διαφοροποιήθηκε. Απευθυνόμαστε πλέον σε μεγάλα ιδρύματα, όπως στο «Ίδρυμα Νιάρχος», «Βαρδινογιάννης» κ.α. ώστε να συνδράμουν με επιχορηγήσεις στις  βελτιώσεις των εγκαταστάσεών μας. Εννοείται βέβαια ότι τους κάνουμε συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις και τους δίνουμε ολοκληρωμένο πλάνο.  
Εργαστήριο Δερματοτεχνίας
Δείτε αριστουργήματα που φτιάχνουν τα παιδιά.

Το εργαστήριο δερματίνων ειδών είναι εξοπλισμένο με επαγγελματικά μηχανήματα (μηχανές γαζωτικές, βαφτικές), διάφορα μικροεργαλεία (φαλτσέτες, ψαλίδια, σφυριά, εξωλκείς χειρός, λίμες κλπ) και λειτουργεί με επαγγελματική εμπειρία πολλών χρόνων. Τα παιδιά καταρτίζονται στην κατασκευή πορτοφολιών, ζωνών, τσαντών και διάφορων μικροαντικειμένων από δέρμα, πλαστικό και ύφασμα. Το εργαστήριο αυτό είναι εξοπλισμένο και με εργαλεία επισκευής υποδημάτων.


Σήμερα, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, αποτέλεσαν κίνητρο για να απευθυνθείτε στην τρόικα; Να τους πείτε «τι κάνετε εδώ ρε, μας καταστρέφετε»!
Καζάζης: Όχι, δεν απευθυνθήκαμε. Οι άνθρωποι είναι αδυσώπητοι, δεν καταλαβαίνουν τίποτε.  

Υπάρχουν τάξεις οι οποίες ρυθμίζονται ανάλογα με τις νοητικές ικανότητες του κάθε ατόμου;
Καζάζης:  Η κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος που αποτελείται από γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, που ρυθμίζει την κινητικότητα των ατόμων από τμήμα σε τμήμα και από εργαστήριο σε εργαστήριο. Στα εργαστήριά μας προσπαθούμε να δώσουμε ενδιαφέρον στα παιδιά ώστε μέσα από την απασχόληση να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να νιώσουν ικανοποίηση.

Έρχεται κάποιος αρμόδιος από την Πολιτεία να δει από κοντά το έργο σας, τα προβλήματά σας, να σας ελέγξει τέλος πάντων;
Καζάζης: Η Περιφέρεια έχει την εποπτεία του Κέντρου Διημέρευσης . Έρχεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και κάνει επιθεώρηση, ακούει τα προβλήματα και τα καταγράφει σε μια έκθεση. Επίσης, εποπτεύουσα αρχή θεωρείται και ο τοπικός Δήμος με τον οποίο είμαστε σε συνεργασία.

Πείτε μας με δυο λόγια, τι έργο προσφέρετε στα παιδιά;
Καζάζης: Μέσα από τα οργανωμένα εργαστήριά μας, δίνουμε κίνητρα στα παιδιά να βγάζουν την δημιουργικότητά τους ώστε τα ίδια να αισθάνονται χρήσιμα στην κοινωνία και παραγωγικά. Πάνω απ’ όλα αισθάνονται όμορφα ψυχικά. Διαθέτουμε εργαστήριο ζωγραφικής, εργαστήριου πηλού πολύ οργανωμένο, εργαστήριο δερματοτεχνίας, κηπουρικής  κ.λ.π.
Κατασκευή Ειδών Δώρου-χειροτεχνίας

Το εργαστήριο κατασκευής ειδών δώρου λειτουργεί με πολύχρονη εμπειρία και επαγγελματικό εξοπλισμό (πυρογράφος, υαλοχαράκτης, πιστόλια θερμοκόλησης, σίδερο, ψαλίδια κλπ). Οι περιθαλπόμενοι χρησιμοποιώντας ύφασμα, χάνδρες, κορδέλες, αποξηραμένα λουλούδια, σύρματα, χαλκό, υλικά από τη φύση (κοχύλια, ξύλα, πέτρες) κατασκευάζουν διάφορα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.

Στεφάνια, κεριά, φωτιστικά, μάσκες, κηροπήγια, κοσμήματα, κάδρα, κορνίζες, κεντήματα και πολλών ειδών εποχιακά είδη, είναι τα προϊόντα που παράγονται στο εργαστήριο. Το ίδιο εργαστήριο διαθέτει και πλεκτομηχανές.


Τα έργα που παράγουν τα παιδιά, τα πουλάτε;
Καζάζης: Κάνουμε κάποια μικρά bazaar  ή κάποιες άλλες εκδηλώσεις, αλλά δεν έπεται ότι με τα χρήματα που εισπράττουμε καλύπτουμε το κόστος παραγωγής αυτών των προϊόντων. Η όλη προσπάθειά μας δεν γίνεται για το bazaar αλλά για να φανεί ότι τα παιδιά αυτά έχουν συμμετοχή και είναι χρήσιμα στην κοινωνική ζωή.


Ανθοκομία – κηποτεχνία

 Με εργαλεία χειρός καθώς και μικρά μηχανήματα, διδάσκονται στους κήπους και τα παρτέρια η ανθοκομία και η κηποτεχνία.

Περιλαμβάνει εργασίες φυτωρίων, φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών, κλαδέματα, ποτίσματα, περιποίηση δένδρων κλπ. Ο χώρος προσφέρεται για μια ποικιλία κηποτεχνικών δραστηριοτήτων λόγω των υπαρχόντων παρτεριών με ξεχωριστό περιβαλλοντικό χρώμα το καθένα.


Κύριε Καζάζη, τι μήνυμα θα είχατε να απευθύνετε προς την κυβέρνηση;
Καζάζης:  Η κυβέρνηση να προσέξει όλα αυτά τα ιδρύματα, διότι… ξεπερνάνε τον εαυτό τους. Εκτός του ότι είναι υποχρέωση του κράτους να εντάξει τα ΑΜΕΑ στην κοινωνική ζωή του τόπου, βοηθώντας αυτά τα ιδρύματα δεν εκπληρεί μόνον αυτό το συνταγματικό στόχο, αλλά παράλληλα συμβάλλει ώστε και η ίδια η οικογένεια να ασχοληθεί με τις καθημερινές δραστηριότητές της  και να μην διαλυθεί. 

Οι οικογένειες αυτών των παιδιών πρέπει να συμμετέχουν και αυτές στην καθημερινή τους κοινωνική ζωή. Αν δεν υπάρχουν ιδρύματα σαν το δικό μας, να είστε βέβαιος κύριε Βραχιολίδη ότι θα διαλυθούν πολλές οικογένειες. Φαντασθείτε, οικογένειες οι οποίες ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική αφαίμαξή τους από την εφαρμογή των μνημονίων, να μην έχουν που να αφήσουν το παιδί τους και να είναι υποχρεωμένες να το έχουν υπό την επίβλεψή τους 24 ώρες το 24ωρο, αντιμετωπίζοντας όλα τα δύσκολα περιστατικά του!

"Νέοι Άνθρωποι-Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου