Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: "ΜΟΝΤΕΛΟ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ"


dijsselbloem-

Τι σας λέμε εδώ και καιρό ότι κινδυβνεύουν οι καταθέσεις σας στις Τράπεζες; Μετά μην πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει...
Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα, λέει ο Γ. Ντάιζελμπλουμ σε συνέντευξη του στο Reuters και τους Financial Times.
Η θέση αυτή του επικεφαλής του eurogroup προκάλσε σοκ στις αγορές και οδήγησε σε μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια του Νότου, γεγονός που ανάγκασε τον ίδιο να προβεί σε "διορθωτική" δήλωση αρνούμενος ότι υιοθετεί "μοντέλα".
Στην συνέντευξή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δηλώνει "Αυτό που κάναμε χθες είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου. Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσείς της τράπεζας γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες", δηλώνει.
Η απόφαση για την Κύπρο, σημειώνει το Reuters, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από την έως τώρα στρατηγική της ευρωζώνης τα τρία χρόνια της κρίσης, αυτή της εμπλοκής των φορολογουμένων στην διάσωση τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών μέσα από προγράμματα διάσωσης.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου