Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

SIEMENS-INTRAKOM ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ …ΣΑΜΑΡΑΣ



του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Η εμπροσθοφυλακή  της Γερμανίας, Siemens, χρησιμοποιήθηκε ως δούρειος ίππος στην δεκαετία του  1990 για να διαβρώσει το πολιτικό σύστημα και να διεισδύσει  στην κρατική μηχανή, ελέγχοντας τελικά όλο το οικοδόμημα της Ελλάδος.

Αργυρώνητοι πολιτικοί,  έπαιρναν τις μίζες  και τις μετέφεραν σε κούτες. Ένα εκατομμύριο μάρκα o Tσουκάτος τα πήγαινε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, διακόσιες χιλιάδες ο Μαντέλης και πάει λέγοντας. Πολλοί πλέον είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Siemens καθορίζει ακόμη και σήμερα τις τύχες της Πατρίδας μας και του λαού. Η Siemens –λένε- ανέβασε τον Σαμαρά στην Πρωθυπουργία, εξαργυρώνοντας το γραμμάτιο της για την βίαιη πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Ο Σαμαράς προκάλεσε την πτώση του Μητσοτάκη το 1993 επειδή η τότε κυβέρνηση, απέρριπτε  τις προτάσεις Siemens-Intracom, και  ήταν έτοιμη να επιλέξει ιαπωνική εταιρεία για το ψηφιακό σύστημα του ΟΤΕ. Ο Μεσσήνιος πολιτικός όμως προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές να επικρατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και έτσι, η ψηφιακή τεχνολογία του ΟΤΕ να  περάσει στη Siemens και Intracom!

Γιατί όμως όλοι μιλάνε μόνο για SIEMENS και όχι για SIEMENS-INTRACOM (Κόκκαλης), όταν είναι γνωστό ότι οι δύο εταιρείες, γερμανική και ελληνική πήγαιναν …αγκαζέ;  Και πάλι έβαλε το …χέρι του το πολιτικό σύστημα για το θάψιμο της υπόθεσης.


ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS-INTRACOM

Η Siemens δεν ήταν μόνη της. Δίπλα της είχε την INTRACOM του Σωκράτη Κόκκαλη.   Μην ξεχνάμε ότι  ο διαγωνισμός του ΟΤΕ  κατοχυρώθηκε  σε SIEMENS και INTRACOM!

Από την πρώτη στιγμή όμως που έφτασε το σκάνδαλο της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, υπήρξε προσπάθεια να κουκουλωθούν όλα τα σκοτεινά σημεία της όζουσας αυτής υπόθεσης και να μην αγγιχθεί καθόλου η περίπτωση Κόκκαλη. Παρά το ότι  INTRACOM και SIEMENS πήγαιναν μαζί, παρά το ότι Κόκκαλης και Χριστοφοράκος, ήταν σαν να ανήκαν στο ίδιο πακέτο, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ασχολήθηκε μόνο με τη Siemens αδιαφορώντας παντελώς για την περίπτωση Intracom!

Γιατί το έκανε αυτό;  Η απάντηση είναι απλή: Με το σπάσιμο της υπόθεσης Siemens-Intracom σε μονοθεματικό σκάνδαλο Siemens, χάνονταν οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος, εξαφανίζονταν τα ίχνη του εγκλήματος και αντίστοιχα ο καταλογισμός ευθυνων, με συνέπεια να καθίστατο ευκολότερο το κλείσιμο του φακέλου και η …παραγραφή του αδικήματος!
ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siεmens): «ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η INTRACOM»

Ο Ευάγγελος Σέκερης, Διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Επικοινωνιών της Siemens AE, ο οποίος θεωρήθηκε αξιόπιστος από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής  για τις καταθέσεις του, από την πρώτη στιγμή μιλούσε για κοινή υπόθεση Siemens-Intracom. Και λογικά, διότι οι δύο εταιρείες πήγαιναν πακέτο. Εξοργιστικά εμφανής όμως ήταν η  προσπάθεια του Προέδρου της Επιτροπής κ. Βαλυράκη να αποσυνδέσει την Intracom του κ. Κόκκαλη από την Siemens.

Διαβάστε τα πρακτικά της Εξεταστικής και θα καταλάβετε:

ΜΑΡΤΥΣ (Ευάγγελος Σέκερης): Αμέσως μετά από μία σειρά μικρών συμβάσεων που είχαν προηγηθεί το 1988 -1992 και γινόταν –απ’ ό,τι είχα πληροφορηθεί κι εγώ και από αυτά που διάβασα στη συνέχεια- ένας εσωτερικός διαγωνισμός μεταξύ δύο εταιρειών, της SIEMENS και της INTRACOM.

Άρα, καταλήγουμε στο 1994, στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό που καταλήγει στις δύο αυτές εταιρείες, που -αν το θέλετε- ήταν και η αφετηρία στο ότι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές πλέον να μην έχουν και τόσο ουσιαστικό ενδιαφέρον τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών παροχών.

…Θεωρώντας, λοιπόν, ότι έχει από αυτούς τους δύο οίκους πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές ή θα πετύχαινε ακόμα καλύτερες στη διαπραγμάτευση με τις προγραμματικές αναθέτει μία προμήθεια στα πλαίσια του fast truck και παράλληλα φθάνουμε στο 1997 τον Δεκέμβριο, όπου φθάνουμε πλέον στην επίμαχη προγραμματική σύμβαση, την 8002 για τη SIEMENS και την 8004 για την INTRACOM, των οποίων τα τιμήματα αρχικά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε την 8002.

Απίστευτος ο Ι. Βαλυράκης! Πρόεδρος να σου πετύχει. Ο μάρτυρας Ε. Σέκερης του μιλούσε σταθερά για τις συμβάσεις SIEMENS και INTRACOM (Κόκκαλης) αλλά ο κ. Βαλυράκης, του είπε ορθά-κοφτά: «Δεν μας ενδιαφέρει η INTRACOM του Κόκκαλη, ασχολούμαστε μόνο με την SIEMENS”!

Από την κατάθεση αυτή του Ευάγγελου Σέκερη αποδεικνύεται πως ο ίδιος μόνο τυχαία δεν αναφέρει και την Intracom στο θέμα των προγραμματικών του ΟΤΕ. Αλλά το πολιτικό σύστημα είχε άλλες επιλογές. Να κουκουλώσει την υπόθεση. Και άσε τον απλό πολίτη να αναρωτιέται: Μα είναι δυνατόν να κατηγορείται ότι η SiemensΑΕ λάδωνε αλλά η  Intracom όχι;



Εμείς όμως παρουσιάζουμε τον σφιχτό-διαχρονικό  εναγκαλισμό SIEMENS-INTRACOM με ανέκδοτα ντοκουμέντα:

Φωτογραφίες, αμέσως μετά τις υπογραφές συμβάσεων 7430 μεταξύ Siemens-ΟΤΕ και 7440 μεταξύ Intracom-ΟΤΕ . Τραβηγμένες στα γραφεία του ΟΤΕ, το καλοκαίρι του 1994, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.  

Στην  1η φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Bemhard Dombek (Γενικός Διευθυντής Siemens ΑΕ) – Hinkmann ( Εκπρόσωπος μητρικής Siemens AG) – Στέργιος Μπαμπανάσης (Πρόεδρος ΟΤΕ – Καθηγητής Πανεπιστημίου) – Πέτρος Λάμπρου (Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ – Ταμίας του ΠΑΣΟΚ) – Σωκράτης Κόκκαλης (Διευθύνων Σύμβουλος Intracom). Προσέξτε τον Ταμία του ΠΑΣΟΚ κ. Λάμπρου! Ο  κ. Τσουκάτος όταν έπαιρνε τα 1 εκατομμύριο μάρκα για και τα πήγαινε στο Ταμείο του ΠΑΣΟΚ (σύμφωνα με δηλώσεις του) στον κ. Λάμπρου τα παρέδωσε; Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο κ. Λάμπρου δεν εκλήθη να καταθέσει! Ή κάνουμε λάθος;

Στην  2η φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Χρήστος Καραβέλας (Γενικός οικονομικός Διευθυντής Επικοινωνιών Siemens AE) --  Hinkmann ( Εκπρόσωπος μητρικής Siemens AG) --Bemhard Dombek (Γενικός Διευθυντής Siemens ΑΕ) – Ηλίας Γεωργίου (Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιών Siemens AE) – Ευάγγελος Σέκερης (Διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Επικοινωνιών της Siemens AE – υφιστάμενος Γεωργίου-Καραβέλα – Μπατζανάκης Σαμαρά. Διακρίνεται πίσω στην φωτογραφία, ανάμεσα στους Dombek-Γεωργίου, με γαλάζιο πουκάμισο).


3η φωτογραφία: Σφιχτοί εναγκαλισμοί Κόκκαλη-Siemens. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική με τη θερμή χειραψία του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Η. Γεωργίου υπό το βλέμμα του Γ. Σκαρπέλη. Και τα δύο στελέχη της SIEMENS  είναι υπόδικα. Αρχικά κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ωστόσο τόσο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ μέχρι το 2004, Γ. Σκαρπέλης, όσο και ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Η. Γεωργίου, αφέθησαν ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ ο καθένας και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της επίσκεψης στο Α.Τ. της περιοχής τους δύο φορές τον μήνα. Ο κ. Κόκκαλης δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Siemens-Intracom;

Στην 3η φωτογραφία βλέπουμε να ποζάρουν με καμάρι και ευτυχία οι κ.κ. Κόκκαλης και Χριστοφοράκος. Είναι αρχές του 2000,  η Siemens ακολουθώντας την πάγια τακτική της μητρικής  εταιρείας να κάνει χορηγίες σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπορντώ Γαλλίας, έφτασε και στον Ολυμπιακό! Τυχαίο; Όχι βεβαίως. Η …παντρειά SIEMENS-INTRACOM, Κόκκαλη-Χριστοφοράκου, επισημοποιήθηκε και με την χορηγία της γερμανικής εταιρείας στις φανέλες του Ολυμπιακού την περίοδο 2000-2001!


4ο ντοκουμέντο: SIEMENS,  επίσημος χορηγός του Ολυμπιακού του Κόκκαλη! Διαβάζουμε με προσοχή την πρόσκληση: «Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. κ. Σωκράτης Κόκκαλης και ο Πρόεδρος του Ομίλου SIEMENS στην Ελλάδα κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος σας προσκαλούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 200 και ώρα 14.00 στο ξενοδοχείο… σε συνέντευξη που θα παρουσιαστεί η συνεργασία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΑΚΟΣ και της SIEMENS mobile phones». 


5ο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΣΟΥΪΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ  ΣΤΗ SIEMENS!

Δείτε το τιμολόγιο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το πόσο στενές ήταν οι σχέσεις INTRACOM-SIEMENS. Το «Στάδιο Καραϊσκάκης Α.Ε.», δηλαδή ο κ. Κόκκαλης έκοψαν τιμολόγιο, συνολικής αξίας 166.600 ευρώ προς την SIEMENS για την αγωνιστική περίοδο 2007-2008. Το τιμολόγιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παραχωρείται η «χρυσή» σουίτα «Β-2» του σταδίου Καραϊσκάκης  με τον εξοπλισμό της και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Όπως δε σημειώνεται στο τιμολόγιο, η ενοικίαση αφορά τροποποίηση ιδιωτικού συμφωνητικού της 29/6/2004.
ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο κ. ΠΕΠΟΝΗΣ

Παρά τις στενές σχέσεις-επαφές και συνεργασίες της INTRACOM του κ. Κόκκαλη με τη SIEMENS και τον κ. Χριστοφοράκο, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής  δεν άγγιξε καθόλου την περίπτωση της INTRACOM. Η Δικαιοσύνη δείχνει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου με την περίπτωση της SIEMENS-INTRACOM. Η κ. Νικολακέα, λες και έχει βάλει την υπόθεση στο ψυγείο και δεν ασχολείται καθόλου με αυτή. Τον δε Ε. Σέκερη τον έχει ξεχάσει παντελώς, παρά το ότι αρχικά τον κάλεσε, αμέσως μετά μετάνιωσε, για να τον διαβεβαιώσει τελικά τον κ. Σέκερη ότι θα τον καλούσε. Πέρασαν τρία χρόνια και η ειδική ανακριτής κ. Νικολακέα λες και έχει πάθει αμνησία. Πριν από τη συγκεκριμένη ανακρίτρια, την υπόθεση χειριζόταν ο κ. Ζαγοριανός, ο οποίος κατηγορήθηκε για το ότι διέφυγαν στο εξωτερικό οι Χριστοφοράκος- Καραβέλας.  

Καλούμε τον αδέκαστο κ. Πεπόνη να περέμβει στην υπόθεση και να δει τις πτυχές της, όπως ακριβώς αρμόζει ώστε να μην δίνεται η εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη καθεύδει!

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΟΥΪΤΕΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στις σουίτες του Σταδίου Καραϊσκάκη έχει φιλοξενηθεί και ο κ. Σαμαράς. Τι σημαίνει αυτό; Και πολλά και τίποτε. Είπαμε πάντως: SIEMENS-INTRAKOM ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ …ΣΑΜΑΡΑΣ

"Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου