Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΚΑΜΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟΣ. ΕΤΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ


william-hague--2-thumb-medium

Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης "Mail". Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ταμπλόιντ εφημερίδα αναφέρει ότι αν η κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους Βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη μεταφοράς στο αεροδρόμιο για όσους το χρειαστούν, πιθανότατα από Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις βάσεις. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Κύπρο διαβιούν 60.000 Βρετανοί, ενώ 3.000 είναι τα μέλη στρατιωτικού προσωπικού και οι οικογένειές τους στις βρετανικές βάσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο η πηγή της εφημερίδας δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι βέβαιο ότι δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδίου. «Ωστόσο είναι σαφές πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Βρετανούς πολίτες υπό κάθε περίσταση, όπου κι αν βρίσκονται», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί μετά από συνεννόηση αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ, του υπουργείου Άμυνας και του Φόρεϊν Όφις. «Εδώ και μήνες είχαμε αντιληφθεί ότι υπήρχε πιθανότητα κάτι σαν αυτό να συμβεί στην Κύπρο και έχουμε λάβει τα κατάλληλα και συνετά μέτρα για να προετοιμαστούμε. Αν Βρετανοί υπήκοοι δεν μπορούν να βρουν δικά τους χρήματα και θέλουν να έρθουν πίσω, τότε πρέπει να βοηθήσουμε», αναφέρει άλλη πηγή της Κυριακάτικης Μέιλ.
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει πρόσθετες πτήσεις ιδιωτικών εταιρειών μεταξύ Κύπρου-Βρετανίας και κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων για όσους δεν μπορούν να τα πληρώσουν, λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση λογαριασμών και χρημάτων.
Όπως σημειώνεται, δεν έχει γίνει γνωστό αν η βρετανική κυβέρνηση θα ζητούσε στη συνέχεια πίσω τα χρήματά της από όσους θα αξιοποιούσαν την προσφορά της.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου