Το χθες και το σήμερα με βάση τις ανέκδοτες επιστολές του πρώτου μας Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Κορνιλάκης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κοινωνικό & Πνευματικό Κέντρο “Αντιγόνη Ζουρούδη” στο Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης, την Τετάρτη 20 Μαρτίου. 

Ο κ. Κορνιλάκης ανέπτυξε το θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Επανάσταση του 1821» μέσα από τη συλλεκτική έκδοση «Ιωάννης Καποδίστριας ο Αγιος της Πολιτικής», ένα βιβλίο το οποίο περιέχει 137 επιστολές του μεγάλου πολιτικού στη διάρκεια των 44 μηνών της διακυβέρνησής του, αποτυπωμένες μάλιστα με τον καλλιγραφικό του χαρακτήρα. «Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να φτιάξουμε γραμματοσειρά με τον γραφικό του χαρακτήρα. Πώς τα καταφέραμε; Με έξι δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορνιλάκης.
Το κοινό εντυπωσιάστηκε από τον άμεσο και γεμάτο ένταση λόγο του ομιλητή ενώ με τα καλύτερα λόγια για το βιβλίο του μίλησε και ο δήμαρχος, ο οποίος στο σύντομο αλλά μεστό χαιρετισμό του ευχήθηκε να παραδειγματιστούμε από τον Ιωάννη Καποδίστρια και να ξαναποκτήσουμε αυτό που έχουμε χάσει αυτή την περίοδο και ως άνθρωποι και ως χώρα, την ελπίδα μας. Αυτό έδωσε στους Ελληνες ο Καποδίστριας, αυτό χρειαζόμαστε και εμείς.

Ο Ιωάννης Κορνιλάκης είναι συγγραφέας και διευθύνων σύμβουλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΕΛΑΙΑ. Πρόσφατα τιμήθηκε για το έργο του από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο με το χρυσό Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνα και από την Κερκυραϊκή Ενωση Πειραιά με το Ετήσιο Βραβείο Προσωπικοτήτων 2012-2013. 

Νωρίτερα στην εκδήλωση ο κ. Γιώργος Χατζηχρόνογλου Αρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού έψαλλε τον ύμνο προς την Υπεραγία Θεοτόκο-Προστάτιδα του Εθνους και στη συνέχεια τραγούδησε λεβέντικα τραγούδια αφιερωμένα στον αγώνα και τους ήρωες του ’21. Η μοναδική σε χρώμα, μελωδία και ένταση φωνή του αλλά και η εξαιρετική του ερμηνεία δεν θα μπορύσε παρά να προκαλέσει ρίγη εθνικής συγκίνησης στο κοινό που τον αποθέωσε.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Πνευματικού & Πολιτιστικού Κέντρου “Αντιγόνη Ζουρούδη” κ. Ντίνα Καλλιοντζή, μεταφέροντας με το δικό της τρόπο το νόημα της Εθνικής μας εορτής. 
Ο χαιρετισμός της Προέδρου:
Την 25η Μαρτίου η Πατρίδα μας πανηγυρίζει για δύο «ΧΑΙΡΕ»: Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά».
Το πρώτο αναφέρεται στη θεομητορική εορτή, κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην ΠΑΡΘΕΝΟ Μαρία τη χαρμόσυνη αγγελία της σύλληψης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.
Το δεύτερο «Χαίρε» αναφέρεται στα περασμένα ιστορικά μεγαλεία της Ελευθερίας, όπως μεσουράνισμα του πνεύματος, ύψωση της ιδέας αξιολόγησης της ζωής, θεμελίωμα αρχών, πύργωμα αξιών και ορόσημα δόξης. Σύμβολα αγώνος και αφετηρίες νίκης, χώρος αιώνιας λατρείας του ανθρώπου.
Η Επανάσταση του 1821 είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και αφετηρία της αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα είναι ένα γεγονός Παγκοσμίου Σημασίας διότι υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Εθνους που παραδειγμάτισε και άλλους υπόδουλους λαούς.
Δεν πρέπει λοιπόν να λησμονούμε ποτέ, οι σημερινοί Ελληνες ότι οφείλουμε την ελευθερία, την Εθνική μας υπόσταση και υπερηφάνεια, την πρόοδο και την ευημερία μας στους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του 1821. Ο αγώνας του 1821 ήταν καθολικός. Δεν ήταν έργο των ολίγων, μιας τάξης ή μιας κοινωνικής ομάδας. Ηταν έργο όλων των Ελλήνων και όλων των περιοχών, πλουσίων και φτωχών, μορφωμένων και αγράμματων.
Ηταν αγώνας υπέρ βωμών και εστιών για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ελευθερία.
Οι ιδέες της ελευθερίας του Εθνους ενέπνευσαν τους αγωνιστές του ‘21 που τους ένωναν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους. Μια ανίκητος ελπίδα και μια αμετακίνητη πίστη ρίζωσαν βαθιά στην ψυχή του Εθνους από την ίδια θλιβερή και μαύρη εκείνη μέρα που ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός δίπλωσε βαριά πληγωμένος τα φτερά του και κούρνιαζε στην Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας.
Η ελπίδα και η πίστη για την απελευθέρωση από τον τύραννο δεν έσβησαν από τις καρδιές των Ελλήνων. Εμειναν κρυμμένες στα στήθη τους. Εγιναν τραγούδι και ύμνος που τον έψελναν σιγανά τα χείλη του ραγιά στην Παναγιά.
Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις. Πάλι με χρόνια με καιρούς. Πάλι δικά μας θα ναι.
Εγιναν δύναμη που δυνάμωσε τον σκλάβο Ελληνα και τον έκανε να ξεσηκώνεται κατά καιρούς και να κτυπά τον δυνάστη. Σε αυτή την αιώνια προσπάθεια των Ελλήνων για Ελευθερία αναφέρεται στα απομνημονεύματά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τα παρακάτω.
«Εμείς ποτέ δεν υποκύψαμε, δεν κάναμε συνθήκη με τον Τούρκο» (εννοώντας την άρνησή του να παραδοθεί και τον ηρωικό θάνατο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου). «Στρατός μας τα παλiκάρια μας που ανέκαθεν πολεμούσαν τον Τούρκο. Και κάστρα μας τα βουνά». Και ο λαός ξεσηκωνόταν σε κάθε ευκαιρία! Τέτοιες εξεγέρσεις μικρές και μεγάλες ξεπέρασαν τις 150, οι δάσκαλοι του Γένους και οι απλοί μορφωμένοι από τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό μέχρι τον απλό παπά του χωριού και τον καλόγερο που δίδαξαν τα ελληνικά γράμματα στο Κρυφό Σχολειό τόνωσαν το εθνικό φρόνημα και προτρέπανε το λαό να επαναστατήσει και να διώξει τον κατακτητή, με το Θούριο του Ρήγα να δονεί κάθε ψυχή:
«Ως πότε παλiκάρια θα ζώμεν στα στενά, μονάχοι σα λιοντάρια στις ράχες τα βουνά; Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
Αξιόλογο ρόλο στον αγώνα του 1821 έπαιξε και η Γαλλική Επανάσταση με τις ιδέες περί δημοκρατίας, ισότητας και δικαιοσύνης. Καθοριστική όμως ήταν η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς που είχαν διαπρέψει σε διάφορες χώρες με τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού στην πνευματική αφύπνιση του υπόδουλου γένους, την οργάνωση και την με κάθε μέσο στήριξη του αγώνα για το μεγάλο ξεσηκωμό.
Εμπνευσμένοι Ελληνες ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία που με τις συντονισμένες προσπάθειές της οργανώθηκε το Εθνος για την τελική αναμέτρηση με τον Τούρκο κατακτητή. Αλλά και ο Ρήγας, ο Κοραής, οι ηγεμόνες της Βλαχίας, οι Μεγάλοι Δραγομάνοι, οι Μουρούζηδες, οι Μαυρογένηδες, οι Υψηλάντες, ο Καποδίστριας, είναι μερικοί από τους αμέτρητους επώνυμους και ανώνυμους Ελληνες της διασποράς που διαδραμάτισαν ένα ιδιαίτερο ρόλο προωθώντας την ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων και κυρίως προετοιμάζοντας τον αγώνα της Παλιγγενεσίας του Εθνους.
Για όλους αυτούς έχουν γραφτεί αμέτρητες χρυσές σελίδες. Εμείς σήμερα θα επικεντρωθούμε στο έργο και την προσφορά του στην επανάσταση του 1821 του μεγαλύτερου Ελληνα πολιτικού, Ευρωπαίου διπλωμάτη και πρώτου κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα μας παρουσιάσει ο εκλεκτός ομιλητής και συγγραφέας κος Ιωάννης Κορνιλάκης.
Στο μεγαλειώδες επίτευγμα του ’21, ευλαβείς προσκυνητές σήμερα ας κλίνουμε το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και ας υψώσουμε το νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, τους ήρωες και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821. Ζήτω η 25η Μαρτίου! Ζήτω το Εθνος!

Στο τέλος της βραδιάς η κα Χατζή ταμίας του Σωματείου και εμπνεύστρια της συγκεκριμένης εκδήλωσης πρόσφερε εκ μέρους του Συλλόγου στον κ. Χατζηχρόνογλου και στον κ. Κορνιλάκη από μία μεταξοτυπία του γνωστού Χολαργιώτη Ζωγράφου Κώστα Ι. Σπυριούνη ο οποίος με τη σειρά του τα δώρισε γι αυτό το σκοπό στο Κέντρο “Αντιγόνη Ζουρούδη”. 

Στην εκδήλωση εκτός των μελών και φίλων του σωματείου που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” παραβρέθηκαν ο πατέρας Ιωάννης του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Βασ. Ξύδης, ο επίτιμος Δήμαρχος Χολαργού κ. Χαρ. Σκούρτης με τη σύζυγο του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρ. Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Κουκής, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ κ. Α. Μπελιτσάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δ. Τούτουζας και Α. Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου κ. Χρ. Παρίση, ο Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος της Ν.Δ. κ. Δ. Καραχάλιος, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.  Ο διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Μ. Καμπανέλλης. Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Παπάγου-Χολαργού κ. Γ. Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Παπάγου κ. Α. Σιατερλής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Παπάγου-Χολαργού κ. Γ. Πολυτάκη, η Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Παπάγου κα Ε. Κατσιέρη, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Υμηττός” κ.  Δ. Μαυράκος, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Παραρτήματος Παπάγου κ. Σ. Μάγκου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εστίας Παραρτήματος Παπάγου κ. Μ. Οικονόμου. Οι πολιτευτές κα Σ. Χρήστου και κ. Ν. Κωστόπουλος.
 
"30 Μέρες"