Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ!

 Ο ΤΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΟΙΞΕ ΣΗΜΕΡΑ! Με τη νέα συμφωνια με τους ληστές των εθνων. Mέρα σημαδιακή 25-ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-2013
Με τα περιθώρια να στενεύουν δραματικά, καθώς από το πρωί της Δευτέρας θα έκλειναν οι κάνουλες της ρευστότητας και κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών, δόθηκε μία οδυνηρή λύση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και την αποτροπή χρεοκοπίας.
Έπειτα από ένα διαπραγματευτικό θρίλερ δώδεκα ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Οι απαιτήσεις της τρόικας είχαν οδηγήσει τις επαφές σε αδιέξοδο, καθώς η κυπριακή πλευρά έκρινε πως οι τελευταίες αξιώσεις οδηγούσαν την Κύπρο σε οικονομική καταστροφή.
Μετά και την άρνηση της κυπριακής πλευράς να αποδεχτεί κούρεμα 50-60% στις καταθέσεις και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε κούρεμα 30% των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ (Τράπεζα Κύπρου - Λαϊκή) και διασφάλιση των καταθέσεων κάτω του προαναφερόμενου ποσού. Το ακριβές ποσοστό του κουρέματος θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, το χρέος της Λαϊκής Τράπεζας, ύψους 9 δις ευρώ στον ELA (Emergency Liquidity Assistance-Μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας) θα μεταφερθεί στην Τρ. Κύπρου, αλλά το χρέος θα παραμείνει «παγωμένο». Μάλιστα, σύμφωνα με τη La Repubblica, τα ποσά των ανασφάλιστων καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ θα μετατραπούν σε ομολόγα, κάτι το οποίο αναμένεται -εφόσον ισχύσει- να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους καταθέτες.


press-vision

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου