Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ"




του Γιάννη Σταθόπουλου



Όπως σε όλα τα σοβαρά θέματα της Αγ. Παρασκευής, η Δημοτική αρχή απεφάσισε και στο θέμα της οδού Αγ. Ιωάννου χωρίς διάλογο με τους φορείς, τις παρατάξεις και τους πολίτες. Έτσι, γίνεται ανάπλαση του δεξιού κατά την άνοδο πεζοδρομίου (και μικρού τμήματος του αριστερού) με μελέτη 15.000 ευρώ που δόθηκε χωρίς διαγωνισμό, με απ’ ευθείας ανάθεση. Η ανάπλαση των πεζοδρομίων θα έχει ολοκληρωθεί σε 6 μήνες. Είναι γνωστό ότι θα γίνει με τα ίδια υλικά που χρησιμοποίησε η προηγούμενη Δημοτική αρχή, υλικά τα οποία ο σημερινός Δήμαρχος (Δημ. Συμβούλιο 10/3/10) κατήγγειλε ως «ραδιενεργά, καρκινογόνα και τόφο κινέζικο που είναι σαπίλα».

Επί της ουσίας η σημερινή Δημοτική αρχή, μετά τις αποτυχημένες επιλογές της προηγούμενης:

  1. Οριστικοποιεί την διπλή κατεύθυνση στην οδό χωρίς κανένα μέτρο ελάφρυνσης της κυκλοφορίας. Δεν ασχολείται ούτε με την συγκοινωνία της πόλης (που έχει γίνει χειρότερη επί των ημερών της), ούτε με περιορισμό του Ι.Χ. στη βάση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας, ούτε με χάραξη διαδρομών ποδηλάτου που εξαπλώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν έχει σχέδιο σύνδεσης της πόλης με τον σταθμό Μετρό της οδού Αγ. Παρασκευής.
  2. Δεν ασχολείται καθόλου με την διαμπερή κυκλοφορία από τις οδούς Γραβιάς και Πελοποννήσου.
  3. Θα κάνει διπλής κατεύθυνσης την οδό Αγ. Ιωάννου και στο τμήμα όπισθεν της Εκκλησίας (οδός Ζυμαράκη).
  4. Έκανε επέκταση ωραρίου μουσικής των καταστημάτων μέχρι την 3η πρωινή (ωράριο που δεν υπάρχει σε κανένα Δήμο της Αττικής αλλά μόνο στους τουριστικούς), επιβαρύνοντας την περιοχή του Αι-Γιάννη, και
  5. Αφήνει όλες τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας των γύρω οδών, όπως τροποποιήθηκαν με το σχέδιο μονοδρόμησης!

Σημειώνουμε παράλληλα ότι ο εμπορικός κόσμος της Αγ. Ιωάννου διαμαρτύρεται για τον μη στολισμό και την εγκατάλειψη στις γιορτές, όπως και για τη μονοδρόμηση όλου του δρόμου και όχι τμηματικά στην διάρκεια του έργου και απαιτεί συντόμευση του χρόνου αποπεράτωσης.

Συνολικά η Δημοτική Αρχή Ζορμπά διαπνέεται από διαχειριστική λογική, χωρίς οραματικά στοιχεία για την πόλη, έχει επί 27 μήνες, «δώσει» ένα σωρό χρηματικές κλήσεις παράνομης στάθμευσης στους πολίτες, εγκατέστησε στην Αγ. Ιωάννου νέο περίπτερο που «κλείνει» το πεζοδρόμιο, κάνει ανάπλαση της οδού που δεν βοηθά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και ουσιαστικά θα επιτύχει μόνο την ομοιομορφία των δύο πεζοδρομίων. Μια σύγχρονη πόλη όμως χρειάζεται ανάπλαση με στόχους, όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο κυκλοφορίας και συνολικά βιώσιμη προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου