Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

TΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ!

troikacyprus
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών. Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δεν άντεξε και της είπε στην "Δε μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου".
Νύχτα για γερά νεύρα στην Κύπρο. H εμπλοκή με την τρόικα, οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των Τροικανών επέφεραν εκνευρισμό στην Κυβέρνηση. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δεν άντεξε και είπε στην Ντέλια Βελκουλέσκου: "Δε μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου".
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η τρόικα αποχώρησε από το προεδρικό, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συνέχιζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ κλήθηκαν και οι τραπεζίτες.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγή κύπριο κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε μεταδώσει ότι οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες Παράλληλα, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε και έκτακτη εισφορά που δεν θα ξεπερνά το 4% στις υψηλές καταθέσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.
Ωστόσο, αργά το βράδυ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέδωσε δήλωση στελέχους της κυπριακής πλευράς, το οποίο δεν κατονομάζεται, και το οποίο ανέφερε ότι "δεν είναι σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα".
Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, "κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις".
Τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία την Τρίτη, εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν διαφυλάσσουν τις θέσεις εργασίας και τα ταμεία προνοίας, άφησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία από τα Γραφεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), στο Προεδρικό μέγαρο και τέλος στη Βουλή, κάνοντας στάση στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής θα συνεδριάσει τελικά το Eurogroup για την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα", έγραψε ο Ν. Αναστασιάδης στον λογαριασμό του στο Twitter.
Προς συνάντηση Αναστασιάδη με Μπαρόζο και Ρομπέι
Κοινή συνάντηση των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προγραμματίζεται για την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλούνται κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέβαλαν την επίσκεψή τους στη Μογγολία και την Ιαπωνία.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα στη Λευκωσία.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου