Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο ΘΕΣΜΟΣ "ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ" ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ-ΠΑΠΑΓΟΥ



Ο δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας έφερε στο ΔΣ μία παλαιά πρόταση του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή" η οποία είχε τεθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 από τον ιδρυτή της εφημερίδος Απόστολο Βραχιολίδη. Την ίδια πρόταση επανέφερε η εφημερίδα μας αρκετές φορές με πιο πρόσφατη στις 16 Νοεμβρίου 2012. Δείτε τη σχετική ανάρτησή μας: ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ: ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ "ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ" ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ


Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τίγκας  έφερε στο τραπέζι του ΔΣ  του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, την πρόταση του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή"
Σεβόμενοι και τιμώντας την πρωτοβουλία του αγαπητού Κώστα Τίγκα, θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι δεν θα ήταν άστοχο, σε τέτοιες περιπτώσεις να κάνει σχετική μνεία στον γεννησιουργό της ιδέας για τα "Περίκλεια"
Ιδού η παρέμβαση του Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα: 
 
Παρεμβάσεις – Προτάσεις
του Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου – Χολαργού

         Στο Δημοτικό Συμβούλιο, της 5ης Μαρτίου 2013, έκανα πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση για την διεξαγωγή με κάθε λαμπρότητα μαθητικών αθλητικών αγώνων, προκειμένου κάθε χρόνο να τιμούμε έμπρακτα τον Περικλή στο τόπο που γεννήθηκε.
        Θεωρώντας ότι είναι εύκολο να διοργανώνουμε αγώνες με την ονομασία ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ, που θα περιλαμβάνουν πρόγραμμα Αθλητικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων έκανα προ Ημερησίας Διατάξεως την παρακάτω Παρέμβαση – Πρόταση.

«ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ»
Οργάνωση Αγώνων προς τιμήν του Περικλή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

       Προκειμένου να έχουμε πάντοτε υπόψη την εμβέλεια της προσωπικότητας του Περικλή, καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αρχαίου κόσμου, που έδρασε κατά τη διάρκεια του 5ου π.χ. αιώνα και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη μεγαλειώδη άνοδο της δύναμης της πόλης των Αθηνών.
        Γεννήθηκε περί το 495 π.χ. στο Χολαργό, αρχαίο Δήμο της Αττικής βόρεια της Αθήνας, και πέθανε το 429 π.χ. από το φοβερό λοιμό που θέρισε την Αθήνα τη χρονιά εκείνη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, γιός του Στρατηγού Ξανθίππου, που κατανίκησε στη Μυκάλη τους Πέρσες και μητέρα του η Αγαρίστη από το γένος των Αλκμεωνιδών.
       Ο Περικλής, από τις λέξεις περί και κλέος, δηλαδή ο περιτριγυρισμένος από δόξα, ήταν Αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π. Χ. , γνωστού και ως ΄΄Χρυσού Αιώνα΄΄ και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των  Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η δύναμη, δόξα και η φήμη την οποία χάρισε στην Αρχαία Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα το χαρακτηρισμό του΄΄ Χρυσού Αιώνα΄΄ .   Η εποχή στην οποία ήταν κύριος της πολιτικής ζωής της Αρχαίας Αθήνας, δηλαδή μεταξύ του 461 π.Χ.  και του 429 π.Χ., ονομάζεται μέχρι σήμερα ΄΄Εποχή του Περικλή΄΄.
       Ως ηγέτης των Δημοκρατικών ο Περικλής επέφερε ριζικές αλλαγές στο πολίτευμα, εισάγοντας θεσμούς που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της Δημοκρατίας. Αν η Αθηναϊκή Δημοκρατία έγινε παγκόσμιο σύμβολο και θαυμάζεται αιώνες ολόκληρους ως την εποχή μας, αυτό οφείλεται στον Περικλή. Το 430 π.χ. με τον «Επιτάφιο» που εξεφώνησε « έκαμε την ίδια τη δημοκρατία να γίνει έργο τέχνης, ένα αισθητικό δημιούργημα, ο Παρθενών του πολιτικού λόγου και λογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

        Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω έχουν σκοπό απλά να θυμίσουν με λίγες γραμμές την εμβέλεια του Περικλή και όχι να περιγράψουν και να αναλύσουν τον ίδιο και το έργο του. Κατά την εκτίμησή μου είναι προτιμότερο να θυμόμαστε στην πράξη τον Περικλή παρά απλά και βουβά με τα σύμβολα, όπως πρόσφατα στο λογότυπο του δήμου μας για το οποίο ελέχθησαν και γράφηκαν τόσα και τόσα.
        Προκειμένου να τιμούμε έμπρακτα τον Περικλή κάθε χρόνο θεωρώ ότι είναι εύκολο να διοργανώνουμε αγώνες με την ονομασία ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ, που θα περιλαμβάνουν πρόγραμμα Αθλητικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι αγώνες αυτοί, για να έχουμε το ελάχιστο δυνατό κόστος, θα περιλαμβάνουν όλους όσους διοργανώνονται τώρα στα σχολεία του Δήμου μας και επί πλέον κάποιες άλλες δραστηριότητες. Όλα αυτά με τη σκέψη του μηδενικού κόστους.    
        Στα ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ ενδεικτικά  θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ήδη εκτελούμενοι παρακάτω αγώνες:      
       α. Η Αθλητική Άνοιξη, που ως γνωστό είναι αθλητικοί μαθητικοί αγώνες που περιλαμβάνουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβο, γίνονται μία φορά το χρόνο και συμμετέχουν Δημοτικά και Γυμνάσια.     
        β. Η Αθλητική και Πολιτιστική Ημερίδα, που γίνεται μία φορά το χρόνο και συμμετέχουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.  
        Επί πλέον μπορεί να περιληφθούν οι παρακάτω αγώνες:
         γ. Δρόμος βουνού σε μια όμορφη διαδρομή στον Υμηττό.
         δ. Ποδηλατικοί αγώνες.
         ε. Θεατρικές παραστάσεις
         στ. Άλλες δραστηριότητες.       

ΠΡΟΤΑΣΗ

         Προτείνεται όπως στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανάδειξη αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, διοργανώνονται αγώνες με την ονομασία ΠΕΡΙΚΛΕΙΑ με βάση τα προτεινόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
         Οι αγώνες αυτοί θα προσλάβουν εορταστικό χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουν δεδομένου ότι θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με αρχαία αλλά και τη σύγχρονη ιστορία του όμορφου Δήμου μας.

         Το πρόβλημα φρονώ ότι δεν είναι δύσκολο και η αντιμετώπισή του εύκολη. Θέλει όμως ισχυρή βούληση και πιστεύω ότι θα την επιδείξετε.
         Παρακαλώ για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση εντός μηνός όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
                                                           
                                            Παπάγου-Χολαργός , 5 Μαρτίου 2013

                               Σας ευχαριστώ
                                                                Ο
                                                           Εισηγητής
 
                                                Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας
                                     Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου- Χολαργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου