Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ



Του
Λουκά Ρίζου
Ανώτερου Υπάλληλου Δασικής Υπηρεσίας
Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση»

         Πολλές φορές γίνεται λόγος για την επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο. Ακούγονται πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά της πύκνωσης των δικτύων με νέες κεραίες εντός κατοικημένων περιοχών. Πράγματι σε επιστημονικό επίπεδο δεν έχει δoθεί μια υπεύθυνη και αξιόπιστη απάντηση σχετικά με το αν οι ακτινοβολίες αυτών των δικτύων βλάπτουν την υγεία των περιοίκων ή όχι. Όσο όμως η επιστημονική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη είναι καθήκον όσων δραστηριοποιούνται στην αυτοδιοίκηση και τα δημοτικά θέματα να πάρουν μια θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό, που τόσο προβληματίζει τους δημότες.
         Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπήκε στη ζωή μας εδώ και πολλές δεκαετίες, με την μορφή διάφορων εκπομπών όπως της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των ασυρμάτων αλλά και ως υποπροϊόν διάφορων τεχνολογικών εφαρμογών όπως τα ραντάρ, τα δίκτυα διανομής ρεύματος, η πυρηνική ενέργεια και τελευταία η κινητή τηλεφωνία.
          Όλες οι ακτινοβολίες δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια επικινδυνότητα για τους ζωντανούς οργανισμούς. Κάποιες ακτινοβολίες όπως πχ της ραδιοφωνίας έχουν ελεγχθεί σε βάθος πολλών δεκαετιών και έχει τεκμηριωθεί το ότι είναι ακίνδυνες ενώ άλλες όπως η ραδιενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Τα μικροκύματα, συχνότητες στις οποίες εκπέμπουν τα κινητά μας τηλέφωνα, βρίσκονται στο μεταίχμιο, όντας υπό όρους επικίνδυνα.
          Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η διεθνής υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο, υποστηρίζουν ότι οι ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας μπορούν υπό συνθήκες να είναι καρκινογόνες και εξαιρετικά επιβλαβείς. Δίνουν μάλιστα κάποιες οδηγίες σχετικά με την απαγόρευση τοποθέτησης ηλεκτρομαγνητικών πηγών κοντά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π.
           Υπάρχουν άλλες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι αβλαβή. Η έρευνες αυτές αμφισβητούνται από πολλούς επιστήμονες και όπως γίνεται φανερό  η σύγχυση γίνεται πολύ μεγάλη. Είναι επίσης αυτονόητο ότι πίσω απ την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
           Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τόσο στον Παπάγο όσο και στο Χολαργό, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αλλού καμουφλαρισμένες μέσα σε θερμοσίφωνες, σε καμινάδες, σε τζάκια, ακόμη καλυμμένες  και με  πινακίδες. Έτσι, έχουμε τις προς το παρόν γνωστές κεραίες στην Εθνικής Αμύνης 34,Ταϋγέτου 12 και Μπλέσσα 4. 
           Θεωρούμε ότι η υγεία πρωτίστως των παιδιών μας  αλλά και όλων των κατοίκων είναι το πιο σημαντικό ζητούμενο  και προτείνουμε την τοποθέτηση κεραιών εκτός κατοικημένων περιοχών, για να αποφευχθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.
           Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η κείμενη νομοθεσία και να τηρηθούν όλοι οι έλεγχοι που αυτή επιβάλλει, καθώς και να τηρούνται οι προδιαγραφές και οι συστάσεις του ΠΟΥ. Επίσης δηλώνουμε ότι είμαστε σε επαγρύπνηση και θα κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων που μας δίνει ο νόμος για την διασφάλιση της υγείας των δημοτών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου