Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ...ΕΞΟΔΟΥ 14.000 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο απόλυσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένταξης σε προγράμματα διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας θα βρεθεί, το επόμενο διάστημα, περίπου το 15% των εργαζομένων στους δήμους, ενώ το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να αγγίξει ουσιαστικά το 16,5%, ήτοι έναν στους έξι εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, από τους 85.638 εργαζομένους που υπηρετούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού (ΟΤΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδέχεται έως και 13.500 (δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου) να πάρουν το δρόμο είτε της παύσης μισθοδοσίας - απόλυσης, είτε της «διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας».


Ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464» και πως «θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο». Παράλληλα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν ότι 7.351 υπάλληλοι των δήμων από 389 νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) και δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί. Όσοι απ' αυτούς δεν απογραφούν μέχρι τα τέλη του Γενάρη - αρχές Φλεβάρη θα πάψουν αυτόματα να μισθοδοτούνται και, άρα, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα απολυθούν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Capital.gr. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», ο κ. Γρηγοράκος, «Είπαμε με τον υπουργό (σ.σ. των Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη) στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την ενιαία Αρχή πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο».

Πηγές της ιστοσελίδας Capital.gr αναφέρουν πως πρέπει να θεωρηθεί ως το πιο πιθανό πως ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα πάψουν να μισθοδοτούνται –επειδή δεν απεγράφησαν– θα συμπεριληφθούν στο στόχο των 11.000 απολύσεων από το Δημόσιο για τον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας μέχρι το τέλος του 2014.

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας» στις κεντρικές δομές των δήμων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος στην ίδια εφημερίδα «στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια της Task Force και του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των δήμων. Το πλεονάζον προσωπικό θα καλύπτει τα κενά που διαπιστώνονται σε δήμους της ίδιας όμως περιφέρειας».

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Θέλω να επαναλάβω, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα. Θα υπάρχει μόνο η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Είναι μια πρόταση που έγινε από την ΚΕΔΕ και ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου. Οι δήμαρχοι κρίνουν ότι θα είναι αποδοτικό μέτρο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το μέτρο θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει στα τέλη Φλεβάρη να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο ένταξης επιπλέον 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου στην "κινητικότητα".

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΣ φέρεται να έχει κάνει επί της ουσίας δεκτές τις ενστάσεις των δημάρχων ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα». Θα γίνει «πιο απλά» λένε από το ΥΠΕΣ, χωρίς αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ και αυστηρές γνωμοδοτήσεις, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους δημάρχους ως προς την αποδοχή των «κινητοποιήσιμων» υπαλλήλων από δήμο σε δήμο, όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι ζητούσαν. 


Πηγή:  imerisia.gr


1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Β' ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ ΣΤΑ ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ ΜΕ ΤΑ 490 ΕΥΡΩ !!!!!!

    ΤΣΑ ΚΥΡ ΔΗΜΑΡΧΕΣ ΣΕ ΤΣΑΚΩΣΑΜΕ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή