Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ Η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: "ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ. ΤΑΧΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ"

Συνεχίζοντας απρόσκοπτα το καταστροφικό της έργο, η
συγκυβέρνηση ξεπουλά το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακά εξαρτημένη από τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο κος Σαμαράς, αθετώντας τις δηλώσεις του στο Ζάππειο ΙΙ και στις προγραμματικές δηλώσεις του στην Βουλή τον Ιούλιο του 2012 όπου είχε δηλώσει ότι «τα δίκτυα δεν πωλούνται», επιχειρεί μέσω των Υπουργών του να κάνει το άσπρο – μαύρο και να πείσει ότι ακόμα μια πράξη εθνικής μειοδοσίας θα λειτουργήσει προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
    «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», όπως τόνισε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών, κα Ραχήλ Μακρή στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014, «δεν θα επιτρέψουμε τον εκμαυλισμό των θεσμών και το ξεπούλημα των εθνικών υποδομών ενέργειας της χώρας για τα οποία μόχθησε και θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός επί 60 χρόνια.   Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι τόσο έκδηλη, που συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα σπεύδουν να αποδομήσουν τους επικριτές της. Είναι τουλάχιστον αστείος ο τρόπος που κάποιοι επιδιώκουν να αποπληρώσουν  δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τους χορήγησαν και αποφεύγουν να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο πώς και γιατί τα χορήγησαν, παρέχοντας στήριξη στις επικοινωνιακές κωλοτούμπες. Η συνέχεια στην Ολομέλεια επί του θέματος. Μην ανησυχούν, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ελληνικός λαός θα ακούσει τα έργα και τις μέρες τους.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και θα παλέψουμε ενάντια σε αυτό τον παραλογισμό. Σας καλούμε να ταχθείτε με την κοινή λογική και το εθνικό συμφέρον αποσύροντας άμεσα το παρόν νομοσχέδιο».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Έχοντας φτάσει στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει η εμμονή της συγκυβέρνησης στην υπακοή σε συμφέροντα αλλότρια αυτών του ελληνικού λαού.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συστάθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72 που επέβαλε το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήταν η Δ.Ε.Η.. Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν και πιστοποίησαν τον φορέα. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση γίνεται σε εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας, είναι ανυπόστατος, έωλος και προσχηματικός. Η Οδηγία σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει η εταιρεία αυτή να μην είναι δημόσια.
Η ουσία που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει στην κυριότητά του το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσεως και τις διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Η εμπορική αξία του εξοπλισμού του χωρίς την αξία οικοπέδων, κτιρίων και γης, ανέρχεται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ. Η λογιστική του αξία σύμφωνα με τον απολογισμό του 2012 ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από υπόμνημα των υπαλλήλων του φορέα και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που να τα αμφισβητεί. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι θα χαρίσετε περιουσία του ελληνικού λαού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για ένα μικρό κλάσμα της αξίας της. Το έχετε ξανακάνει ήδη με τη ΔΕΣΦΑ, όπου παραχωρήσατε επιχείρηση αξίας άνω του 1 δις, για 400 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν θα εκπλαγούμε, εάν παραχωρήσετε τα 8 δισ. έναντι 400 ή λιγότερων εκατομμυρίων. Δεν θα εκπλαγούμε, εάν επιχειρήσετε να χαρίσετε τον ΑΔΜΗΕ στον εθνικό εργολάβο – καναλάρχη που μονοπωλεί τις δημόσιες συμβάσεις των τελευταίων ετών.

Δεν θα εκπλαγούμε εάν επιχειρήσετε να επαναλάβετε το φιάσκο του ΟΠΑΠ και παραχωρήσετε τον ΑΔΜΗΕ, με βεβαιωμένα κέρδη προ τόκων και φόρων 114 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενα έσοδα για το 2013 260 – 300 εκατ. ευρώ, για όσα προαιρείται να δώσει ο κομματικός εκλεκτός σας.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ανατρέψουμε οποιαδήποτε πώληση βλάπτει το συμφέρον των πολλών. Μην βιαστείτε να αναμασήσετε την καραμέλα ότι εναντιωνόμαστε στην ανάπτυξη. Στο ξεπούλημα εναντιωνόμαστε και σας το έχουμε αποδείξει.
Δυστυχώς για εσάς κανένας δεν μπορεί να σας ακολουθήσει  στη λογική του αδιανόητου. Στην πολιτική που βαφτίζει ιδιωτικοποίηση το ξεπούλημα και κατηγορεί για αρνητή της ανάπτυξης όποιον δεν συναινεί σε αυτό.
Ακούσαμε στην συνεδρίαση ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων τον εκπρόσωπο των ηλεκτροπαραγωγών να αναφέρει αυτολεξεί στην τοποθέτησή του: «άρα, ότι και να πούμε, είναι καλύτερος ένας ΑΔΜΗΕ δημόσιου ελέγχου, που θα κάνει κάποιες επενδύσεις, από έναν ιδιώτη που δεν θα κάνει ποτέ τίποτε».
Τον παραλογισμό σας κατέδειξαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ. Άνθρωποι με λόγο συγκροτημένο και ορθολογικά επιχειρήματα, μας έθεσαν υπόψη μας στοιχεία τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Αναλυτικότερα στην τοποθέτησή της εκπροσώπου των Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ κας Σταθά, αναφέρεται ότι: «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για την επίδραση του σχεδίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιωσιμότητα του Ομίλου ΔΕΗ, στο κόστος της κιλοβατώρας, στην επιβάρυνση των καταναλωτών και της βιομηχανίας, στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη της χώρας».
Έρχεστε δηλαδή και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση προσπαθείτε να μας πείσετε ότι η καταστροφή που επιχειρείτε να υλοποιήσετε αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη μιας αγοράς η οποία υποτίθεται θα διέπεται από υγιή ανταγωνισμό. Το μόνο που διαβλέπουμε να δημιουργείται εξαιτίας των επιλογών σας είναι η δημιουργία ενός ακόμα ιδιωτικού μονοπωλίου, όπου οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου για ένα ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο με χαμηλές χρεώσεις για τον καταναλωτή λαμβάνουν δεύτερη μοίρα μπροστά στην επιθυμία του επιχειρηματία για μεγιστοποίηση του κέρδους. Είστε πολύ καλοί στη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, το αποδείξατε με την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και το χάρισμά της στις αερογραμμές Αιγαίου.
Φτάσατε σε τέτοιο σημείο παραλογισμού και εμμονής να ξεπουλήσετε ότι παραγωγικό και πολύτιμο διαθέτει αυτή η χώρα, που κοστολογήσατε τον ΑΔΜΗΕ με μια υποτιμημένη χρηματιστηριακή αξία αγνώστου προελεύσεως. Ο κ. Υπουργός, στην συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου έσπευσε να μας καθησυχάσει λέγοντας  ότι η αποτίμηση  της Goldman Sachs δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο και ότι η αποτίμηση για τον σκοπό της πώλησης θα γίνει από οικονομικούς συμβούλους της ΔΕΗ.
Για ποιους συμβούλους μιλάτε; Αυτούς που θα ελέγχονται από το Δ.Σ. μιας ΔΕΗ και ενός ΑΔΜΗΕ στην οποία διορίστηκαν ημέτεροι για να μην παρεμποδιστεί το θεάρεστο έργο της «σαλαμοποίησης» και εκποίησης της ΔΕΗ; Όσο για το ζήτημα της αύξησης του εύλογου εσόδου από 8% που είναι σήμερα σε 11% και πλέον, μην ρίχνετε το μπαλάκι στην ΡΑΕ κ. Υπουργέ.
Εσείς θα είστε υπεύθυνος  όταν αύριο  ο τυχοδιώκτης, που ονομάζετε στρατηγικό επενδυτή σας εκβιάζει κατεβάζοντας τους διακόπτες για να αυξήσει τα έσοδά του. Τότε τι θα κάνετε; Θα ποιείτε την νήσαν και θα δηλώνετε έκπληκτος; Για να αποφεύγετε τις εκπλήξεις, μελετήστε τα παραδείγματα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και κυρίως το παράδειγμα της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2006.
Αναλογιστείτε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και εσείς να λέτε ότι αυτό δεν υπάρχει πουθενά και «ότι η ΡΑΕ μπορεί να αλλάξει, μπορεί και όχι, το έσοδο μέσα στον Ιανουάριο». Δεν είναι απάντηση Υπουργού αυτή.
Εμμένετε σε μια αδιέξοδη στάση η οποία θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιας αγοράς  που όπως μας πληροφόρησαν άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν και την γνωρίζουν καλύτερα από  όλους μας είναι γεμάτη στρεβλώσεις και κρέμεται από μία κλωστή. Θέλετε ειλικρινά να πιστέψουμε  ότι θα έρθει ένας ιδιώτης, θα δώσει 300 – 400 εκατομμύρια. ευρώ για να αποκτήσει τον ΑΔΜΗΕ και θα μπορέσει  εν συνεχεία να εγγυηθεί έστω τις απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου επενδύσεις;
Πληροφορούμαστε από τον σύλλογο διπλωματούχων μηχανικών ότι το κόστος επένδυσης ανάπτυξης συστήματος μόνο για το 2012 ανήλθε σε 253 εκατ. ευρώ. Αλήθεια περιμένετε από έναν ιδιώτη να διαθέσει έστω και τα μισά από αυτά τα χρήματα όταν το κόστος αυτό σχεδόν ισούται με το τίμημα εξαγοράς που θα καταβάλει για να εξαγοράσει τον ΑΔΜΗΕ;
Οι αριθμοί σε ακόμα μια περίπτωση δικού σας success story καταδεικνύουν τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττετε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των επόμενων γενεών του τόπου δίνοντας μάλιστα τα κλειδιά της ενέργειας της χώρας σε έναν ιδιώτη άγνωστης προελεύσεως και συμφερόντων. Στην Ιρλανδία, όταν επιχειρήθηκε να γίνει κάτι ανάλογο ο πολιτικός κόσμος της χώρας κατάλαβε ότι η κοινωνία εξεγείρετο και απέτρεψε την εθνική μειοδοσία που με την σειρά σας επιχειρείτε με το παρόν νομοσχέδιο. Μια και στην Ευρώπη των 27, ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν παραδώσει τα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειάς τους σε ιδιώτη.
Ακόμα και η Γερμανία την οποία επικαλέστηκε σαν παράδειγμα ο Υπουργός σε προηγούμενη συνεδρίαση, έχει παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος τους σε δημόσιους φορείς, προφανώς γιατί είναι οι πλέον  κατάλληλοι για την διαχείριση  τόσο ευαίσθητων και σύνθετων υποδομών. Στο Αμβούργο μάλιστα, ο κόσμος ζήτησε με δημοψήφισμα την επανάκτηση των δικτύων από το δημόσιο και το πέτυχε. Εσείς θα ενδιαφερθείτε για το σας λέει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ή θα κωφεύσετε επιδεικτικά;
Δεν είναι δυνατόν  Έλληνας Υπουργός να προβάλει ως επιχείρημα το υψηλό κόστος διασύνδεσης των Κυκλάδων και να υποστηρίζει πως μόνον ιδιώτης θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό. βέβαια όπως μας πληροφόρησε και ο κ. Ρέλιας, εκπροσωπώντας την ΓΕΝΟΠ, αλλά και οι έτεροι εκπρόσωποι από ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση για το έργο είναι δρομολογημένη. Τα λεφτά θα τα βάλει το κράτος. Στον ιδιώτη για το παραχωρείτε; Για να εισπράττει;
Μην λαϊκίζετε και μην καταφεύγετε σε φτηνά επιχειρήματα για να δημιουργήσετε ψεύτικες εντυπώσεις.  Ακόμη και σε ιδιώτη να παραδώσετε την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, στις ίδιες χρηματοδοτικές μεθόδους και στις ίδιες πηγές θα καταφύγει εκείνος. Εκτός και αν μας προετοιμάζετε για ακόμα μία σκανδαλώδη σύμβαση μέσω ΣΔΙΕ ( σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα), το τελευταίο σας δηλαδή εφεύρημα για να θυσιάζετε το όφελος του δημόσιου στον βωμό του ανεξέλεγκτου κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως είδαμε και στο νομοσχέδιο με τις πρόσφατες λεόντειες συμβάσεις των οδικών έργων.
Θα πρέπει επίσης να μας δώσετε μια πειστική απάντηση σε ότι αφορά  το καθεστώς της ενσωματωμένης περιουσίας για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, κάτι που μεταξύ άλλων το επισημαίνουν σε εξώδικό του οι τεχνολόγοι μηχανικοί της ΔΕΗ καθώς και σε επιστολή του το Σωματείο Συνταξιούχων Δυτικής Μακεδονίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά « εσείς κ. Πρωθυπουργέ αθετήσατε όλες τις προεκλογικές σας υποσχέσεις μεταξύ αυτών στο Ζάππειο 2 όταν δηλώσατε κατηγορηματικά  ότι η ΔΕΗ θα μείνει υπό κρατικό έλεγχο και τα δίκτυα δεν πωλούνται».
Συγχωρήστε μας αλλά πέρα από τη σφοδρότατη διαφωνία μας περί εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος με την διατήρηση ενός μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα αυτιά, τα μάτια και την μνήμη σας. Εσείς τελικά, αμφισβητείτε τους ίδιους σας τους εαυτούς και εκτίθεστε ανεπανόρθωτα.
Θα το τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα επιτρέψουμε τον εκμαυλισμό  των θεσμών και το ξεπούλημα των εθνικών υποδομών ενέργειας της χώρας για τα οποία μόχθησε και θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός επί 60 χρόνια.
Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής είναι τόσο έκδηλη, που συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα σπεύδουν να αποδομήσουν τους επικριτές της. Είναι τουλάχιστον αστείος ο τρόπος που κάποιοι επιδιώκουν να αποπληρώσουν  δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τους χορήγησαν και αποφεύγουν να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο πώς και γιατί τα χορήγησαν, παρέχοντας στήριξη στις επικοινωνιακές κωλοτούμπες. Η συνέχεια στην Ολομέλεια επί του θέματος. Μην ανησυχούν, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ελληνικός λαός θα ακούσει τα έργα και τις μέρες τους.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και θα παλέψουμε ενάντια σε αυτό τον παραλογισμό. Σας καλούμε να ταχθείτε με την κοινή λογική και το εθνικό συμφέρον αποσύροντας άμεσα το παρόν νομοσχέδιο».

anel-dei.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου