Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ!

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΣΜΑ;  
Ag.Dim-3.jpg

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για την ιστορική Μονή Βλοχού Αιτωλοακαρνανίας, για την οποία –ως φαίνεται- η ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον, με συνέπεια ο ένας και μοναδικός μοναχός που διαβιεί εκεί, να αναγκαστεί  να πάρει δάνειο για να επισκευάσει την Μονή, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Ακόμη ένα  μοναστήρι, αυτό του Αγίου Δημητρίου στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας ερημώνει από την αδιαφορία της ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το παρακάτω ρεπορτάζ με το φωτογραφικό υλικό, αποτελεί κραυγή αγωνίας της ίδιας της Μονής. 

 

Ag.Dim-2.jpg
Αλήθεια, ο παναγιώτατος Μητροπολίτης Κοσμάς, τι λέει και προπαντός τι κάνει για όλα αυτά;
Καλά, ο Παπανδρέου με την εγκληματική του αδιαφορία διέλυσε όλη την χώρα και αυτή την ώρα κάνει τα μπάνια του στην Κρήτη!
Ο Μητροπολίτης Κοσμάς,  τον οποίο ψάχνουμε, αλλά η Μητρόπολή του είναι κλειστή, τι κάνει; Αφήνει τις Μονές για τις οποίες οφείλει να μεριμνά, να ρημάζουν;
Αυτά που συνέβαιναν επί Τουρκοκρατίας ή επί του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα, είναι δυνατόν να συμβαίνουν στον 21ο αιώνα, όπου το μόνο στήριγμα που απέμεινε στον ελληνικό λαό είναι η Ορθοδοξία;
 Ιδού τι αναφέρει το :psifides.pblogs.gr:

To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας εκπέμπει S.O.S.

Νοτιοδυτικά της Παλαίρου, στα ριζά της δυτικής οροσειράς των Ακαρνανικών που είναι γνωστή με το όνομα Σερέκας, βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση, από το 1752, η μονή Αγίου Δημητρίου.
Η Μονή βρίσκεται   σε πλαγιά  κατάφυτη από ελιές  και άλλα δένδρα καθώς και από πυκνή βλάστηση,που σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα  του Ιονίου ,που απλώνεται μπροστά , δημιουργεί ένα ειδυλλιακό  φυσικό  περιβάλλον,πραγματικό κόσμημα για την περιοχή
-Το καθολικό του μοναστηριού βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η στέγη του θέλει άμεση επέμβαση και  επισκευή. Επειδή  βάζει νερά  από τις βροχές,  η υγρασία  έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό  αγιογραφιών. Ηδη έχουν σχεδόν καταστραφεί οι αγιογραφίες  των εσωτερικών ημιθολίων  της οροφής  και η υγρασία απειλεί να καταστρέψει και τις υπόλοιπες .
Επίσης η υγρασία σε συνδυασμό με  το σεισμόπληκτο της περιοχής ,(επειδή αυτή  επηρεάζεται άμεσα από την σεισμογόνο  χώρο  της Λευκάδος), δημιούργησαν τεράστια ρήγματα στους τοίχους.  Τα ρήγματα αυτά συνεχίζουν να  μεγαλώνουν και να  απλώνονται προς τα νοτιοανατολικά δημιουργώντας  σοβαρότατα  προβλήματα ευστάθειας  του Ναού. Εξ' άλλου  λόγω των βροχών   και λόγω  παρεμβάσεων  στην ευρύτερη περιοχή  παρατηρείται κάθοδος  μεγάλων όγκων χώματος από τις πλαγιές των Ακαρνανικών, που άγγιξαν ήδη το Ναό   και καλύπτουν μεγάλο μέρος    στην εξωτερική πλευρά  του Ιερού Βήματος ,ασκώντας πολύ μεγάλες  πιέσεις   και διοχετεύοντας συγχρόνως τα νερά της βροχής,(που κατεβαίνουν από τα Ακαρνανικά), στα θεμέλια και στο εσωτερικό του ναού.               
Στα κελλιά της νότιας πλευράς  υπάρχουν τεράστιες ρωγμές που συνέχεια μεγαλώνουν , η στέγη τους   βάζει νερά ,τα ξύλα της στέγης  βρίσκονται σε  κατάσταση σήψης ,με αποτέλεσμα   να είναι όχι απλώς υπαρκτός, αλλά εμφανής ο κίνδυνος κατάρρευσης της .                 
Έτσι   γίνεται φανερό στον κάθε επισκέπτη της Μονής , ότι  αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στερέωσης   των κτιριακών εγκαταστάσεων,τότε  η σαθρότητα του εδάφους  σε συνδυασμό με την υγρασία , το σεισμογόνο και σεισμόπληκτο της περιοχής,  θα οδηγήσουν ,με μαθηματική ακρίβεια , στην καταστροφή  του ναού και  των κτιρίων.
Γι' αυτό επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα σοβαρή προσπάθεια,για να σωθεί από την καταστροφή  αυτός ο θαυμάσιος λατρευτικός χώρος.

Ag.Dim-6.jpg

Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου ,είναι σεβαστή θρησκευτική κληρονομιά και είναι χρέος μας  να προστατευτεί  απο την καταστροφική μανία της ανθρώπινης αδιαφορίας και εγκατάλειψης.
H Mονή δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία .Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στην προσπάθεια διάσωσης του μεταβυζαντινού αυτού μοναστηριού μπορούν να απευθύνονται στην διεύθυνση
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου