Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Απών ο Δήμος από τις καταλήψεις»



γράφει ο  Ακης Παπαγεωργίου
Οικονομολόγος-Διοικητικός Επιστήμονας (ΑΣΟΕΕ)
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας προκάλεσαν οι καταλήψεις των Γυμνασίων και Λυκείων στην πόλη μας τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Παρά τα πολλά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κεντρική κυβέρνηση, ο δήμος μας ήταν σε μεγάλο βαθμό απών από το σοβαρό
κοινωνικό θέμα της πόλης.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που ήταν αίτημα όλων τον σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη είναι η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να παραδώσει τα βιβλία των μαθητών στην ώρα τους. Η απόδοση των ευθυνών είναι κάπου στη μέση.
Οποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα της καθυστέρησης των βιβλίων θα δει ότι δημιουργηθήκαν πάρα πολλά προβλήματα με το Eλεγκτικό Sυνέδριο και την έγκριση του χαρτιού για τα βιβλία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Υπουργείο έκανε σωστό προγραμματισμό.
Το πρόβλημα όμως με τα βιβλία παραμένει. Εδώ έρχονται οι ευθύνες του δήμου. Η κάθε δημοτική αρχή έχει χρέος ειδικά στις μέρες που ζούμε να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που δεν μπορεί να λύση η κεντρική κυβέρνηση. Πέρα από κάποιες αξιόλογες προσπάθειες που έγιναν από την αντιδήμαρχο κα Κούτρα να φέρουν βιβλία από άλλες περιοχές όπου υπήρχε πλεόνασμα βιβλίων, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις.
Μαζί με το πρόβλημα των βιβλίων αναδείχθηκαν και πολλά παράλληλα προβλήματα. Οπως ελλείψεις σε αναλώσιμα, ελλιπής συντήρηση των κτιρίων (κυρίως στο Χολαργό), προβλήματα στις σχέσεις μαθητών και καθηγητών και πολλά ακόμα. Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές έχουν ανάγκη από το Δήμο να είναι δίπλα τους, να συμβάλλει ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα και αποτελεσματικά. Oφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα πολιτικά και όχι με μια διεκπεραιωτική αντίληψη. Ο δήμος ασκεί πολιτική και πρέπει να ενδιαφερθεί για ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό θέμα.
Επισκεφθήκαμε αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τα σχολεία της περιοχής μας και συνομιλήσαμε με τους μαθητές που μας εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους. Ο δήμος θα μπορούσε να δει τις ανάγκες που έχουν οι μαθητές των σχολείων μας σε βιβλία, πόσα βιβλία λείπουν, ποια παιδιά έχουν αγοράσει μόνα τους τα βιβλία. Αφού ολοκληρώσει αυτή την καταμέτρηση θα μπορούσε να τυπώσει με δικά του έξοδα τα υπόλοιπα βιβλία και όχι να βγάλει φωτοτυπίες που αναλογικά έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Οκτωβρίου αφού αναδείξαμε τα πολλά προβλήματα των σχολείων της περιοχής μας προτείναμε ένα διάλογο για την παιδεία στο δήμο μας. Εναν ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή του Δημάρχου, Αντιδημάρχου, εκπροσώπων των παρατάξεων, εκπροσώπους των μαθητών,
των καθηγητών και των γονέων, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα.
Μόνο μέσα από τον γόνιμο και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο θα μπορούμε να λέμε ότι ο δήμος είναι παρών στα κοινωνικά ζητήματα της περιοχής μας και πραγματικά ενδιαφέρεται για την ευημερία των δημοτών του και της πόλης μας.
Η νέα γενιά είναι και θα είναι παρούσα στις διεκδικήσεις ενός καλύτερου μέλλοντος, διότι δεν θα είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου