Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Κομποστοποίηση=35% λιγότερα απορρίμματα στη Χωματερή




γράφειο ο Θανάσης Αυγουρόπουλος
δημοτικός σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού

Μολονότι τα τελευταία χρόνια, με την υλοποίηση των προγραμμάτων Ανακύκλωσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στις Χωματερές, εν τούτοις το πρόβλημα δεν λύθηκε. Αντίθετα χαρακτηρίζεται ως σοβαρό και κάθε ημέρα που περνάει επιδεινώνεται περισσότερο. Κανένας δεν θέλει κοντά στο σπίτι του τη λειτουργία μιας Χωματερής. Στην πράξη έχει αποδεχτεί ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνεται με την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ούτε με την επέκταση των ήδη υπαρχόντων, αλλά με την μείωση στην πηγή, δηλαδή με την Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση.
Στα πλαίσια αυτά, μία από τις προτεινόμενες λύσεις, η οποία αναμφίβολα έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία από πολλές χώρες, είναι η Κομποστοποίηση.
Αποδεδειγμένα η κουζίνα και ο κήπος μπορούν να μας τροφοδοτήσουν με «πολύτιμα υλικά», τα οποία μπορούν με μικρό βασικό εξοπλισμό και λίγο χρόνο να μετατραπούν σε βιολογικό λίπασμα για τα φυτά μας και ταυτόχρονα να συμβάλομε σημαντικά στην μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στις Χωματερές.
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα σ’ ένα κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου Κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της, με μικρή υποστήριξή από εμάς (σωστή επιλογή υλικών, καλός αερισμός υλικού, ανακάτεμα τήρηση ορισμένων ΄΄κανόνων΄΄). Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι Κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας Κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κομποστοποίηση έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια. Είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων που επιβάλλεται πλέον να γίνει θεσμός και στην Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού οργανικών στα απόβλητά μας, εξ αιτίας της μεσογειακής διατροφής μας.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα της Κομποστοποίησης είναι ότι… δεν την κάνουμε πράξη! Τόσο στο Χολαργό, όσο και στον Παπάγο τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε με μεγάλη επιτυχία διάφορα προγράμματα Ανακύκλωσης. Οπωσδήποτε όμως επιβάλλεται να ξεκινήσουμε και την Κομποστοποίηση στο σύνολο του ενοποιημένου Δήμου. Είναι μια απλή λύση η οποία έχει ελάχιστο κόστος και πολλαπλό όφελος. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποφασιστεί τουλάχιστον πιλοτικά η εφαρμογή της και μάλιστα να επωμισθεί ο Δήμος τη δαπάνη προμήθειας και διάθεσης στους δημότες του βασικού εξοπλισμού.
Κατόπιν σχετικής έρευνας που πραγματοποίησα το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό. Συγκεκριμένα ένα «Πακέτο Συσκευών/Μέσων για την Οικιακή Ανακύκλωση Οργανικών Υλικών» κοστίζει περίπου 50 ευρώ και περιλαμβάνει: α) Κάδο Κομποστοποίησης χωρητικότητας 330 λίτρων. β) Κάδο με καπάκι χωρητικότητας 5 λίτρων για την καθημερινή περισυλλογή των Οικιακών Οργανικών Υπολειμμάτων (κουζίνας). γ) Κιβώτιο ή Μπουκάλι με μικροοργανισμούς και ένζυμα για την εκκίνηση της διαδικασίας Κομποστοποίησης (ζύμωση). & δ) 12σέλιδο τετράχρωμο τεύχος με οδηγίες Kομποστοποίησης καθώς και χρήσης «Kομπόστας».      
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, ειδικά σήμερα, κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, διότι το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τεράστιο.     
                                                                                              Θανάσης Αυγουρόπουλος
                                                                                                 Δημοτικός Σύμβουλος                                                            
Σ.Σ. Η παραπάνω πρόταση υποβλήθηκε 19-07-2011 στη Διοίκηση του Δήμου για να μελετηθεί και να έλθει εμπεριστατωμένη εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση για υλοποίηση του προγράμματος της Κομποστοποίησης.
                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου