Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Γιατί πρέπει να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των σκύλων….


Γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος
Οι ακαθαρσίες του σκύλου μας σίγουρα δεν είναι λίπασμα, ούτε αβλαβές προϊόν. Είναι αυτό που λέει το όνομά τους, ακαθαρσίες και είναι υποχρέωσή μας να τις μαζεύουμε από όπου τις αφήνει.
Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι που μας αναγκάζουν να μαζεύουμε τα περιττώματα των σκύλων μας:
1.Τα φρέσκα περιττώματα ΔΕΝ είναι κοπριά – ρωτήστε όποιον Γεωπόνο θέλετε. Αντιθέτως είναι γεμάτα μικροοργανισμούς (και συχνά παράσιτα) που λατρεύουν τις τρυφερές ρίζες των φυτών και του χορταριού. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν τα πετάξουμε στα σκουπίδια, θα καταβροχθίσουν με όρεξη το ριζικό σύστημα και μετά από λίγο, αντί για γκαζόν, θα πατάμε χώμα και το χειμώνα λάσπες.
2. Τα σκυλιά λατρεύουν το γρασίδι. Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να ξαπλώνουν και να κυλιούνται σ΄αυτό, μόνα τους ή παρέα με τους άλλους τετράποδους φίλους τους. Εσείς θα θέλατε το σκυλί σας να γυρίσει στο σπίτι με μια ωραία, καφέ στάμπα στην πλάτη του; Έχει αλήθεια, σημασία αν αυτή η στάμπα προέρχεται από άλλον ή από τον δικό του πισινό;
3. Τα περιττώματα βρωμάνε άσχημα. Έχουν επίσης την τάση να κολλάνε στις τρακτερωτές σόλες των αθλητικών παπουτσιών μας και να επιστρέφουν μαζί μας στο σπίτι με τα χαλιά, τις μοκέτες και τα ακριβά πατώματα. Όσο κι αν προσέξετε, όση πείρα κι αν έχετε, αργά ή γρήγορα, θα τα πατήσετε.
4. Το να μαζέψεις ένα φρέσκο σκατουλάκι δεν είναι τόσο φρικτή υπόθεση όσο πιστεύετε. Απλά, στην επόμενη βόλτα πάρτε μαζί σας μια μικρή σακούλα. Ανοίξτε την, βάλτε μέσα το χεράκι σας, ακουμπήστε την πάνω στην ακαθαρσία, πιάστε το μέσα από τη σακούλα, γυρίστε την ανάποδα, δέστε την κόμπο και καθαρίσατε. Δεν θα λερωθείτε και δεν θα γίνετε ρεζίλι (όπως πιστεύουν κάποιοι). Αντιθέτως, θα εισπράξετε ένα βλέμμα επιδοκιμασίας από τους περιοίκους του πάρκου στα γύρω μπαλκόνια, που αγρυπνούν για να σας επιπλήξουν και δικαίως. Στο κάτω – κάτω, αυτοί θα τα μυρίζουν ακόμα κι όταν εσείς αποχωρήσετε.
5. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από το σύνδρομο της κοπροφαγίας. Πιθανόν και το δικό σας. Πιστέψτε με, δεν βοηθάει καθόλου να το βγάζετε βόλτα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί «πειρασμοί». Και η κοπροφαγία, εκτός από ενοχλητική, αηδιαστική συνήθεια, μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την υγεία του σκύλου σας, αν ο προηγούμενος «δωρητής» πάσχει από κάτι που μεταδίδεται μέσω κοπράνων.
6. Τα περιττώματα που δεν μαζεύονται γεμίζουν μύγες. Οι μύγες κυκλοφορούν ελεύθερα και κάποτε θα φτάσουν και στην κουζίνα σας. Επεκτείνετε μόνοι σας το συλλογισμό.
7. Εκτός από μύγες, τα ελεύθερα περιττώματα προσελκύουν και κάτι χειρότερο: αγανάκτηση. Και η αγανάκτηση εκείνων που αναγκάζονται να τα υπομένουν, επειδή έχουν την τύχη (ή καλύτερα ατυχία) να ζουν δίπλα στο πάρκο, πολλές φορές μετουσιώνεται σε φόλες.
8. Στο πάρκο παίζουν παιδιά. Τα δικά σας παιδιά που παίζουν στον ελάχιστο χώρο πρασίνου που διαθέτει η Πολιτεία, σίγουρα δεν αντέχουν τη βρώμα και δεν μπορούν κάνουν ελιγμούς ανάμεσα τα περιττώματα των σκύλων σας. Είναι αληθινό δίλημμα τώρα αυτό; Σκυλιά ή παιδιά; Και ακόμη περισσότερο: είναι παιδαγωγικό υπόδειγμα;
(Πηγή: Περιοδικό ΄΄Σκύλος & Γάτα΄΄)      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου