Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Παρέμβαση Κεχρή για τον Υμηττό


Ο Γιάννης  Κεχρής πήρε την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα του Υμηττού για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Το παρακάτω κείμενο είναι η εισήγηση του

Υιοθετώ και ζητώ την άμεση υλοποίηση της πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΔΟΠΑΠ με Πρόεδρο τον κ. Πατεργιαννάκη και της λεγόμενης επιτροπής καλής θέλησης του ΔΟΠΑΠ με τις Τσικρικώνη, Μπρέμπου. Τι λέει ακριβώς αυτή η πρόταση:
1.         Ενιαία Ομάδα.
2.         Ένας επιχειρησιακός επικεφαλής της ενιαίας ομάδας που θα πρέπει να είναι εθελοντής με εμπειρία και γνώση στην πυρόσβεση.

3.         Κέντρο Επιχειρήσεων το πυροφυλάκειο της Κοινότητας Χολαργού.
4.         Οι εθελοντές και οι συμβασιούχοι διμηνίτες θα απευθύνονται και θα κατευθύνονται από τον επιχειρησιακό επικεφαλής και από το  κέντρο επιχειρήσεων του πυροφυλακείου Χολαργού.
5.         Θα χρησιμοποιείται για ενδοεπικοινωνία ρουτίνας η συχνότητα του Δήμου μας, η πρώην συχνότητα της ΕΥΔΑΔΗΧ.
6.         Όλα τα οχήματα θα βρίσκονται κάτω από την δικαιοδοσία του επιχειρησιακού επικεφαλής και τα κλειδιά τους θα βρίσκονται απαραίτητα και στο πυροφυλάκειο Χολαργού.

     Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε πέρσι γιατί βρισκόμασταν στο μέσο της περσινής αντιπυρικής περιόδου. Τότε η Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ υποσχέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η διαδικασία ουσιαστικής ενοποίησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον περασμένο Χειμώνα. Φτάσαμε όμως στα μέσα της φετινής αντιπυρικής περιόδου όπου διαπιστώνουμε ότι τίποτε προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των ομάδων και υλοποίησης της απόφασης Πατεργιαννάκη δεν έχει προχωρήσει:
1.      Οι δύο ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα.
2.      Χρησιμοποιείται ως Κέντρο Επιχειρήσεων το πυροφυλάκειο του Παπάγου.
3.      Οι διμηνίτες και τα τρία από τα τέσσερα οχήματα πυρόσβεσης δεν είναι διαθέσιμα και δεν ελέγχονται από τον Επιχειρησιακό Επικεφαλής και ελέγχονται αποκλειστικά από το Πυροφυλάκειο του Παπάγου.
4.      Ο Επιχειρησιακός Επικεφαλής και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αυτός συνέταξε μετά από οδηγία της Επιτροπής Περιβάλλοντος μένουν ανενεργά.

Σε πρόσφατο άρθρο της η Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ ισχυρίζεται εσφαλμένα ότι οι Εθελοντικές Ομάδες δεν έχουν δικό τους Επιχειρησιακό Επικεφαλής και δικό του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Λάθος, μεγάλη ανακρίβεια κ. Ευαγγελοπούλου. Ο Επιχειρησιακός Επικεφαλής σε κάθε εθελοντική ομάδα είναι αυτός ο εθελοντής που καθοδηγεί άμεσα τους άλλους εθελοντές κάτω από την επίβλεψη και την εποπτεία της Πυροσβεστικής.
Στην φωτιά του Σαββάτου  τι διαφορετικό θα είχε κάνει ο Επιχειρησιακός Επικεφαλής; Θα επέβαλε μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εθελοντών. Συγκεκριμένα:
Προσέρχονται πρώτα τα ελαφρότερα οχήματα πρώτης προσβολής, το Dakota του 0.5 τόνου και το Bremach του 1.5 τόνου για πρώτη προσβολή. Στην φωτιά παραμένει, ανεφοδιάζεται συνεχώς και επιχειρεί συνεχώς το Bremach του 1.5 τόνου. Ενώ το Dakota, το ελαφρότερο όχημα του 0.5 τόνου, αφού αδειάσει το περιεχόμενό του, ανεφοδιάζεται, επιστρέφει και μένει ως επιφυλακή στο Πυροφυλάκειο. Τα δύο άλλα, βαρύτερα οχήματα, τα υδροφόρα εφοδιασμού των 5 και 10 τόνων ακολουθούν μετά από τα δύο οχήματα πρώτης προσβολή και μένουν 50 - 100 μέτρα πίσω από αυτά για συνεχή ανεφοδιασμό τους. Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ομάδας ή με άλλα λόγια το σχέδιο δράσης περιγράφει ακριβώς αυτήν την διαδικασία η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε στην φωτιά του Σαββάτου.
Τι έγινε στην πραγματικότητα;  
1.        Και τα 4 οχήματα πήγαν και παραμείναν στον χώρο της πυρκαγιάς και δεν έμεινε κανένα πίσω αφήνοντας όλο τον υπόλοιπο Υμηττό για δύο ολόκληρες ώρες ακάλυπτο.
2.        Μπήκαν μέσα στην φωτιά και τα μεγάλα υδροφόρα εφοδιασμού των 5 και 10 τόνων.
3.        Ένα συγκεκριμένο όχημα του Δήμου μας, η Πυροσβεστική το καλούσε ως Χολαργό, γιατί αυτό έγραφε η επιγραφή του, και οι χειριστές του ως Παπάγος. Αποτέλεσμα ήταν η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ Πυροσβεστικής και πληρώματος του οχήματος.
4.        Ένα υδροφόρο του Δήμου μας μπήκε με την μούρη στην φωτιά με κίνδυνο εγκλωβισμού του.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΟΠΑΠ παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας ο κ. Πατεργιαννάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος γιατί η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν είχε υλοποιηθεί.
Γενικότερα, η Διοίκηση απαξιώνει, και υποβαθμίζει αφαιρώντας υλικό, την ΕΥΔΑΔΗΧ και στηρίζεται μόνο στην ΔΑΠΑ που την μετονόμασε σε ΔΑΠΑΧΟ. Παραβλέπει, η Διοίκηση ότι η ΕΥΔΑΔΗΧ δημιουργήθηκε το 1996, έγινε ΝΠΔΔ το 2000 και θεωρείτο από τις καλύτερες ομάδες Δασοπροστασίας στον Υμηττό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από το 2004 και έως το 2009 ελάμβανε ανελλιπώς, εξαιτίας του αναγνωρισμένου έργου της, την τρίτη σε σειρά επιδότηση, μετά την Ηλιούπολη και την Καισαριανή, σε υλικό δασοπυρόσβεσης πανελληνίως. Αντίθετα η ΔΑΠΑ δημιουργήθηκε το 2009 και δεν είχε φτάσει την εποχή της συνένωσης στο επίπεδο της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΥΔΑΔΗΧ. Επικεφαλής της ΕΥΔΑΔΗΧ είναι ο Χατζηεμμανουήλ ο ηγέτης της Δασοπροστασίας επί εποχής Σκούρτη – Πολύδωρα – Νικολάου, επικεφαλής της ΔΑΠΑ η οικογένεια Χριστοδουλοπούλου. Τιμώ  και σέβομαι τον κ. Χριστοδουλόπουλο που αφιερώνει αμέτρητες ώρες στο βουνό αλλά επισημαίνω ότι διαφορές, που τον οδήγησαν σε έξοδο από την ομάδα Χολαργού, είχε και επί εποχής Σκούρτη - Μπασιάκου.
Ο Χατζηεμμανουήλ, που χρίστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΔΟΠΑΠ ως Επιχειρησιακός Επικεφαλής και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που αυτός συνέταξε, παραμένουν ανενεργά λόγω άνωθεν παρεμβάσεων. Γιατί λοιπόν, η Διοίκηση δεν χρησιμοποιεί τον πλέον έμπειρο ενεργό εθελοντή στον Δήμο μας στο ευαίσθητο πόστο του Επιχειρησιακού Επικεφαλής και φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται Επιχειρησιακός Επικεφαλής; Απάντηση: Γιατί δεν ανήκει στο στενό πυρήνα φίλων και υποστηρικτών Ξύδη.
Και μία τελευταία επισήμανση. Γιατί κυρίες και κύριοι της ΔΑΠΑΧΟ παραπλανάτε σκόπιμα, αποσιωπώντας ότι κάθε Δήμος χρησιμοποιεί δύο συχνότητες: για ενδοεπικοινωνία ρουτίνας την ραδιοσυχνότητα του Δήμου και για επείγουσα επικοινωνία τη συχνότητα του Βύρωνα – ΣΠΑΥ; Γιατί αποκλείετε την ραδιοσυχνότητα του Δήμου μας; Απάντηση: Γιατί φοβάστε ότι χρησιμοποιώντας της ραδιοσυχνότητα της ΕΥΔΑΔΗΧ θα αναδείξετε το κέντρο ραδιοτηλεποικοινωνίας του πυροφυλακείου Χολαργού ως το πραγματικό κέντρο διοίκησης.
 
Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η λύση είναι μία: η υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, της απόφασης Πατεργιαννάκη που μιλά για ενιαία ομάδα, ένα επιχειρησιακό επικεφαλής με κέντρο το πυροφυλάκειο Χολαργού. Η ίδια η Πρόεδρος σε πρόσφατο άρθρο της μιλάει για κέντρο διοίκησης το πυροφυλάκειο Χολαργού. Ας υλοποιήσει επιτέλους αυτήν απόφαση.

Αν κύριοι και κυρίες της Διοίκησης με την πλειοψηφία που διαθέτετε επιμένετε να μην προχωράτε σε ουσιαστική ενοποίηση, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε με δύο ανεξάρτητες ομάδες σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η Διοίκηση θα αντιμετωπίσει ισότιμα και με τον ίδιο σεβασμό και τις δύο ομάδες. Στην πράξη θα πρέπει να επανέλθουμε στην προ της ενοποίησης κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι:
1.        Η κάθε ομάδα θα διατηρεί την ανεξαρτησία της και θα αυτοδιοικείται.
2.        Η κάθε ομάδα θα στηρίζεται στον δικό της εξοπλισμό όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν από το 2010. Αυτός ο εξοπλισμός θα παραμένει στο κάθε πυροφυλάκειο και θα τον χειρίζεται ο εκάστοτε υπεύθυνος του πυροφυλακείου. Νομικά μπορεί να ανήκει η όλη υποδομή στον Δήμο δεν προήλθε όμως από τα Δήμο ούτε από τα λεφτά του φορολογούμενου Δημότη αλλά από δωρεές και επιδοτήσεις από την Πολιτική Προστασία και ιδιώτες με βάσει την επιχειρησιακή επάρκεια της ΕΥΔΑΔΗΧ. Αυτή η επιχειρησιακή επάρκεια κατακτήθηκε από τον ιδρώτα, τις θυσίες και τον χρόνο των εθελοντών της ΕΥΔΑΔΗΧ.
3.        Η ΕΥΔΑΔΗΧ θα διαχειρίζεται τα δύο από τα τέσσερα οχήματα πυρόσβεσης, αφού αυτά άνηκαν στην ΕΥΔΑΔΗΧ. Είναι προκλητικό μετά από την ενοποίηση το υδροφόρο με την επιγραφή πάνω του: «Δωρεά Εθνικής Τράπεζας – Δήμος Χολαργού» να αποκαλείται τώρα Παπάγος 2 και να το χειρίζεται μόνο ο κ. Χριστοδουλόπουλος και όχι και ο κ. Χατζηεμμανουήλ.
4.        Επιστρέφεται στην ΕΥΔΑΔΗΧ ο αριθμός μητρώου της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορεί να ενισχύεται μελλοντικά, όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, από την Πολιτική Προστασία με βάσει την επιχειρησιακή της δράση της όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΥΔΑΔΗΧ αλλά και ο Δήμος μέσω της ΕΥΔΑΔΗΧ.
5.        Ο Δήμος υποστηρίζει ισοτίμως και τις δύο ομάδες. Μοιράζονται οι Διμηνίτες μεταξύ των δύο ομάδων. Παρέχει ο Δήμος οδηγούς για τα οχήματα και των δύο ομάδων. Η οποιαδήποτε επιχορήγηση μοιράζεται ισοποσώς και στις δύο ομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου