Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!


Η δημοσιογραφική αποκλειστικότητα 
της "Ε.Ω." στην Βουλή

Η αποκάλυψη της "Ελεύθερης Ώρας" «Ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων δικαιώνονται από τα Δικαστήρια και ετοιμάζονται να χτίσουν… βίλες και Πανεπιστήμια σε βουνά!», φτάνει στην Βουλή των Ελλήνων. Ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας, θέτει καίρια ερωτήματα σε τρία συναρμόδια υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού. Τα θέματα και οι προβληματισμοί που θέτει ο κ. Πολύδωρας, είναι πολύ σημαντικοί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:

1   ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
     ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
     ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα : Προστασία του Κορακοβουνίου Υμηττού.

Στις 31-3-11 είχα υποβάλει ερώτηση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισείοντας τον κίνδυνο να καταληφθεί από οικοπεδοφάγους η περιοχή του Κορακοβουνίου Υμηττού.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» με τίτλο «Ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων δικαιώνονται από τα Δικαστήρια και ετοιμάζονται να χτίσουν… βίλες και Πανεπιστήμια σε βουνά!», διαβάσαμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις αποφάσεις 117309 της 13/7/2006 και της 27/9/2007 δικαιώνει τις υπ’ αριθμ. 35859/02 προσφυγές του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αττικής, που διεκδικεί τουλάχιστον εκατό στρέμματα δασικής εκτάσεως στον Υμηττό, υποστηρίζοντας ότι αγοράστηκαν από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Πληροφορούμαστε δε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδίκασε υπέρ των προσφευγόντων ιδιοκτητών και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το ποσό των 5.000.000 ευρώ ως αποζημίωση υλικής βλάβης συν τους φόρους καθώς και το ποσό των 40.000 ευρώ συν τους φόρους, συλλογικά, για δικαστικά έξοδα.

Ο κίνδυνος εφόρμησης και κατάληψης του Κορακοβουνίου Υμηττού από υπαρκτούς και δυνητικούς καταπατητές είναι πλέον προ των πυλών. Με ψευδομάρτυρες σε εικονικές δίκες (διεκδικητικές ή αναγνωριστικές αγωγές) και με πλαστά «συμβόλαια» του 1850 ή και με τουρκικά «σενέτια» και παραχωρητήρια σουλτανικά, οι «διεκδικητές» αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας, την ώρα που η αντίσταση από πλευράς Δημοσίου είναι ισχνή και αναιμική. Εν συνεχεία, ακολουθείται ένας «φαύλος κύκλος», με τους τίτλους ιδιοκτησίας να αλλάζουν χέρια, από τον ΑΟΟΑ στους αναπήρους, από εκεί σε τρίτους και μετά σε άλλους, ώστε να χαθούν τα ίχνη των οικοπεδοφάγων.

Επειδή ως βουλευτής της περιοχής και ως μόνιμος κάτοικος Παπάγου – Χολαργού, έχω κρούσει των κώδωνα του κινδύνου ουκ ολίγες φορές, για την πιθανή απώλεια της περιουσίας του Δημοσίου και την καταστροφή του φυσικού (δασικού) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, χωρίς ποτέ να έχω λάβει σαφή απάντηση.

Επειδή με νομικίστικα και δήθεν δικαστικά τεχνάσματα εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο η χαρακτηρισθείσα ως δασική και αρχαιολογική περιοχή.

Επειδή ο κίνδυνος να καταπατηθούν και να οικοπεδοποιηθούν οι Πηγές του Ιλισσού, τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαϊκής, προκλασσικής και κλασσικής περιόδου, το ναΐδριο της Αγίας Ελεούσας και η ιστορική Βυζαντινή Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, είναι ορατός. 

Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον και χρήζει οπωσδήποτε μιας ουσιαστικής και ειλικρινούς απαντήσεως, καθώς αφορά το σύνολο των κατοίκων Παπάγου – Χολαργού.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1  Τι σκέπτονται να πράξουν για τη διάσωση της καθαρά δασικής και δημόσιας γης του Κορακοβουνίου Υμηττού από τους οικοπεδοφάγους, υπαρκτούς ή δυνητικούς;
2  Ποια μέτρα θα ληφθούν για να σωθεί το δάσος και η δασική έκταση στην ευρύτερη και προστατευόμενη περιοχή;
   Τι γίνεται με το Π.Δ. σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να κηρυχθεί η περιοχή σε αρχαιολογικό χώρο;
4     Πώς προασπίζεται το Δημόσιο συμφέρον και πού βρίσκεται η υπόθεση στα Δικαστήρια, με τους «διεκδικητές» του Υμηττού;
   Ποια η αλήθεια σχετικά με τις δίκες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Ποια συγκεκριμένα η νομική υποστήριξη και προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στον ΕΔΑΔ; 

Σημείωση: Συνυποβάλλεται ομοία ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία που είχα υποβάλει στις 31/3/11.-

     Αθήνα 30 Ιουλίου 2012                                 
      Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                                
                                               
                                                                                           Βύρων Γ. Πολύδωρας
                                                                                               ΝΔ – Β’ Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου