Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Προκλητική διεκδίκηση της πατρότητας της Ολυμπιακής Φλόγας από την Τουρκία


Επικαλείται τοπικό μύθο ότι η φλόγα καίει σε βουνό κοντά στην Αττάλεια


Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ούτε λίγο ούτε πολύ, αξίωσε σε επίσημο ύφος μάλιστα από τον Ζακ Ρογκ, να γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας στην χώρα του και όχι στην Αρχαία Ολυμπία.

Τον ισχυρισμό αυτό οι Τούρκοι τον στηρίζουν στο γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση από την Αττάλεια, υπάρχει ένα βουνό με το όνομα Όλυμπος, όπου το έδαφος πυρακτώνεται με φυσικούς τρόπους, λόγω ύπαρξης μεθανίου στο υπέδαφος εδώ και για χιλιάδες χρόνια.

Αναφέρουν ακόμα πως σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, αυτή η περιοχή είναι η αρχική πηγή της Ολυμπιακής Φλόγας που καίει στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του, Σουάτ Κίλιτς, υπουργού της Τουρκίας για την Νεολαία και τον Αθλητισμό που υποστήριξε όσα είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ακόμα ότι η Τουρκία θα κάνει αίτημα «για να επιστρέψει, όπως υποστηρίζουν, η φλόγα στην Ανατολία».

Η απάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και καυστική με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρο Κούβελο να προσκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας για μαθήματα ολυμπιακής ιστορίας:

«Η Ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε μύθους.
Προσκαλώ εγκάρδια τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό του, κ. Κίλιτς στην Αρχαία Ολυμπία, στους χώρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ούτως ώστε να παραβρεθούν σε κάποιες ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέμα την Ολυμπιακή Ιστορία».

Η στάση αυτή του Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις και στην Αθήνα.

"Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούμε όχι απλά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, αλλά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δώσει την πρέπουσα απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του χωρίς καθυστέρηση μέσα στις επόμενες ώρες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.

« Οι Τούρκοι αφού οικειοποιήθηκαν τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τα ελληνικά θέατρα της Περγάμου, της Μιλήτου και της Εφέσου, τώρα θέλουν να οικειοποιηθούν και την Ολυμπιακή φλόγα.Σε λίγο θα μας πουν, ότι και το Μαντείο των Δελφών είναι στο Ντιάρμπακιρ», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης
πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου