Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ, ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΧΟΛΑΡΓΙΩΤΗΣ!

Απεβίωσε στα 87 του χρόνια μία σημαντική για τον Χολαργό και όχι μόνο, προσωπικότητα. Ο Νίκος Καμαράτος (στη φωτογραφία με την γυναίκα του Ιωάννα) , ένας θρύλος της πόλης του Χολαργού, του οποίου το όνομα σφράγισε για δεκαετίες την σημερινή πλατεία Παλαμά. Ήταν τόσο ταυτισμένο το όνομα της περιοχής με τον Νίκο Καμαράτο, ώστε η πλατεία όπου διατηρούσε το παντοπωλείο του, ονομάστηκε "πλατεία Καμαράτου". Όταν τα λεωφορεία περνούσαν και έκαναν στάση, ο εισπράκτορας που ανέφερε από μικροφώνου τις στάσεις, έλεγε: "Στάση Καμαράτου". Ακόμη και σήμερα που η πλατεία έχει πλέον μετωνομαστεί σε "Παλαμά" , πολλοί παλαιoί Χολαργιώτες την ονομάζουν "πλατεία Καμαράτου".
Για όσους όμως δεν γνωρίζουν, ο εκλιπών είχε γράψει μια ξεχωριστή ιστορία ανδραγαθιών, που τον κατατάσσει στους εκλεκτούς ευεργέτες. 
Ιδού τι είχε προσφέρει ο Νίκος Καμαράτος: 
Πέρα από το παντοπωλείο του με το οποίο βοηθούσε πολλούς έχοντες ανάγκη, ο Νίκος Καμαράτος θέλησε να αφήσει και δωρεές στην κοινωνία, οι οποίες θα χρησίμευαν για πολλές γενιές.  Επειδή μάλιστα δεν είχε την τύχη να αποκτήσει με την γυναίκα του παιδιά, θεώρησε ότι η προσφορά του προς τα παιδιά θα ήταν το κενό που θα κάλυπτε και τον ψυχικό του κόσμο. Έτσι λοιπόν, πριν από χρόνια αγόρασε ένα νεοκλασικό κτίριο στον Άγιο Παντελεήμονα και το παρεχώρησε στην ΜΚΟ "Ιατρική Παρέμβαση", η οποία μέχρι σήμερα το λειτουργεί ως χώρο υποδοχής παιδιών μεταναστών που έχουν ανάγκη. 
Σε αυτό το κέντρο παρέχεται από ειδικούς εκπαιδευτικούς, Ελληνική Παιδεία και Πολιτισμός. Λειτουργεί ως ένα είδος κατηχητικού σχολείου, το οποίο μεταλαμπαδεύει στα παιδιά των μεταναστών, την Παιδεία και τον πολιτισμό μας.  Ήδη σήμερα, η "Ιατρική Παρέμβαση" έχει υπό την φροντίδα της 120 παιδιά! Σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, φορολογικά το κτίριο επιβαρυνόταν ο εκλιπών και από σήμερα, το βάρος της εφορίας πέφτει στις πλάτες της συζύγου του!
Η προσφορά όμως του Νίκου Καμαράτου δεν σταματάει εδώ.
Υλοποίησε και ένα ακόμη σημαντικό έργο. Θέλοντας πάντα να προσφέρει στα παιδιά, ξεκίνησε την δημιουργία ενός ιδρύματος για την φιλοξενία παιδιών που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Σε συνεργασία με τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού που πρόσφερε οικόπεδο που διαθέτει επί της οδού Μελά, η οικογένεια Καμαράτου έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει το οίκημα. Μάλιστα, ο ιερός ναός ήρθε σε συμφωνία με το Ίδρυμα "Φλόγα"  το οποίο παρέχει ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα στα παιδιά. Όταν δηλαδή κτιστεί το οίκημα θα το παραλάβει υπό την διεύθυνσή της η "Φλόγα".
Αυτός ήταν ο Νίκος Καμαράτος. Οι Χολαργιώτες και οι Παπαγιώτες, οφείλουμε να του πούμε το ύστατο χαίρε και να συλλυπηθούμε την σύζυγό του Ιωάννα, την Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού, όπου και θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία. 
Ας είναι μαλακό το χώμα που θα τον σκεπάσει.  

2 σχόλια:

  1. Μάκη συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον σου γύρω από τα κοινωνικά θέματα που έχουν σχέση και με την τοπική μας κοινωνία. Τόσο το εξαιρετικό αυτό δημοσίευμα, όσο και παλαιότερα δημοσιεύματα και δράσεις σου στον τομέα αυτό (πχ το κίνημα για την "πατάτα" στο Χολαργό)δείχνουν την μεγάλη αξία που μπορούν να έχουν οι τοπικές εφημερίδες και ιστότοποι στο κοινωνικό γίγνεσθαι, για μια καλύτερη κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο τομέας, ο κοινωνικός, που θα πρέπει να εστιάσεις περισσότερο στην εφημερίδα και ιστότοπό σου, εδώ μπορείς να αριστεύσεις!
    Συγχαρητήρια. Δημήτρης Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μηπως η σχετικη πλατεια πρεπει πραγματι να φερει το ονομα του κι επισημα αφου εκανε αγαθοεργιες προς το δημο και οχι μονο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή