Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ !

Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό «Αγία Ελεούσα και η γύρω περιοχή στις υπώρειες του Υμηττού»

Καθοριστική όπως πάντα, είναι και τώρα η συμβολή του Αντώνη Πολύδωρα στην προστασία-σωτηρία του Υμηττού. Με την επιστολή του προς τον κ. Σγουρό ο Αντώνης Πολύδωρας δίνει νέα διάσταση στη σημασία του Υμηττού από ιστορικής-αρχαιολογικής άποψης, θέτοντας τον Περιφερειάρχη προ των ευθυνών του.

Γράφει ο Αντώνης Γ. Πολύδωρας
____.____

Ο Υμηττός μας το μυροβόλο και χιλιοτραγουδισμένο αυτό βουνό όπως συνηθίζουμε να τον λέμε και με το μήκος των 24 χιλιομέτρων που στις υπώρειές του και στις δύο πλευρές του ευρίσκονται οι 15 Δήμοι Καποδιστριακοί και σήμερα οι 12 Καλλικρατικοί και με τη ψηλότερη κορυφή του τα 1027 μ. η γνωστή ως «Εύζωνας» ή «Φωλιά του Αετού» και από εκεί ψηλά αγναντεύει και παρακολουθεί ως περήφανος Αετός τα συμβαίνοντα εις βάρος του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ν΄ακούσει όποιος αγαπάει το πράσινο, το περιβάλλον, τον Υμηττό μας.
Ασφαλώς σ΄αυτό το μήκος και το ύψος ο Υμηττός μας έχει διάφορες γεωφυσικές αποχρώσεις και ασφαλώς κατά τμήματα υπάρχουν και κάποιες φυσικές αλλαγές.
Ανάμεσα στα τμήματα αυτά ο Υμηττός μας δέχτηκε πολλές ανθρώπινες επεμβάσεις από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, οι οποίες είχαν ευνοϊκά αποτελέσματα και απεδείχθησαν χρήσιμες ιδιαίτερα τα παλιότερα χρόνια.
Από αρχαιολογικής απόψεως ο Υμηττός είναι πλούσιος, διότι ευρέθησαν αγάλματα όπως: του Υμηττίου Διός, του τραγοπόδαρου Πάνα, επιτύμβιες στήλες, ζωγραφιές σε σπηλιές κ.λπ.
Επίσης στον Υμηττό ανηγέρθησαν κατά τη χριστιανική περίοδο πολλές Μονές- Μοναστήρια, τα οποία μεγάλες υπηρεσίες προσέφεραν όχι μόνο στον χριστιανισμό, αλλά και στους Εθνικούς του γένους Αγώνες.
Στο σημερινό όμως σημείωμά μας έχουμε την επιθυμία ν΄ασχοληθούμε με την Αγία Ελεούσα και το τμήμα της γύρω περιοχής της.
Το Βυζαντινό αυτό εκκλησάκι είναι «Σταυρεπίστεγος» (Στ. Σκανδάλης) ανήκει στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή.
Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι στη Β.Α. πλευρά του ευρίσκονται οι πηγές του Ιλισού που σε ορισμένα τμήματα είναι εμφανή σημεία αγωγού που εγίνετο η περισυλλογή του ύδατος για την ύδρευση των Αθηνών, φημολογείται ότι ο αγωγός ανήκει στα υδραυλικά έργα την περίοδο του Πεισιστράτου (561-546 π.Χ.)
Ακόμη και στην κορυφή του λόφου «Κορακοβούνι» και στο πρανές της Ν.Δ. πλευράς υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης της πρωτοελλαδικής περιόδου.
Επίσης η Β΄ ΕΠΚΑ εισηγείται στο Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτηρισμό της περιοχής, Κορακοβούνι-Αγία Ελεούσα-Ιερά Μονή Αγίου Ι. Θεολόγου σε αρχαιολογικό χώρο.
«Για τ΄ανωτέρω μας ενημερώνει σχετική έρευνα και ερώτηση στη Βουλή του συμπολίτου μας πρ. Προέδρου της Βουλής και Βουλευτού κ. Βύρωνα Πολύδωρα».
Έπειτα από όλα αυτά που περιληπτικώς ανέφερα και παρατηρώντας την απληστία ορισμένων ατόμων ή Οργανισμών όπως: Ε.ΥΔ.Α.Π., παρεχωρήθη από την πολιτεία 1,5 στρέμμα για την εξυπηρέτηση του Οργανισμού και αυτή καταπάτησε μια έκταση άνω των 10 στρεμμάτων, εξαφανίζοντας και καταπατώντας και τμήμα και από αυτές τις πηγές του Ιλισού ακόμη.
Απογοήτευση, αγανάκτηση και στεναχώρια για την παραμέληση, περιφρόνηση και αδιαφορία για τ΄όμορφο της Βυζαντινής περιόδου εκκλησάκι «ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», αλλά και της γύρω περιοχής του με όλα τ΄αξιόλογα και θαυμαστά που προαναφέραμε.

Και το Ερώτημα:
Τί πρέπει να γίνει και πώς μπορεί να γίνει;
Απάντηση:
Είναι γνωστή η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον Υμηττό μας του Περιφερειάρχη μας Γιάννη Σγουρού, το έχει αποδείξει σε κρίσιμες στιγμές ως Νομάρχης Αττικής, το έχω διαπιστώσει και προσωπικώς με τη συνεργασία που είχαμε με τη Δασοπροστασία.
Επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλία για τη προστασία και αξιοποίηση του χώρου γύρω από το Εκκλησάκι.
Ν΄αποκαλυφθούν,  ν΄αξιοποιηθούν και να προστατευθούν οι Πηγές του Ιλισού και να ελευθερωθεί από την Ε.ΥΔ.Α.Π. το τμήμα που έχει καλύψει και καταπατήσει.
Να προστατευθούν και αξιοποιηθούν αναλόγως τα εμφανή αρχαιολογικά σημεία-τμήματα.
Στην κορυφή του Λόφου Κορακοβουνίου να τοποθετηθεί φάρος που θα φωτίζει την περιοχή με τ΄αξιόλογα στοιχεία που υπάρχουν με κορυφαίο το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, που στη δόξα της Βυζαντινής Περιόδου ήτο ένα στολίδι και σήμερα είναι περιφρονημένο και κατατρεγμένο εις την οργήν και καταστροφικήν μανίαν του καθενός, έχουμε ιεράν υποχρέωση όχι μόνον να το προστατεύσουμε αλλά και να το αξιοποιήσουμε.
Η διάνοιξη, η διαμόρφωση και η ανάλογη περιποίηση των πηγών του Ιλισού και η φύτευση πλατανιών και στις δύο πλευρές θα προσδώσει ξεχωριστή ομορφιά και χάρη στο τμήμα αυτό.
Οι κατ΄επανάληψη προσπάθειες φύτευσης πλατανιών από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Χολαργού «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ» απέβησαν άκαρπες διότι διάφοροι κακεντρεχείς, ζηλότυποι, φθονεροί και προπαντός ιδιοτελώς δυνητικοί σφετεριστές τα έκοψαν.
Όλα τ΄ανωτέρω και με τον χαρακτηρισμό του τμήματος αυτού του Υμηττού ως αρχαιολογικού χώρου και η αναγνώρισή του σε οικολογικό πάρκο, θα είναι πράγματι το στολίδι της περιοχής αυτής. Και σωστικές ενέργειες από τον κίνδυνο των οικοπεδοφάγων, καταπατητών.
Ο κ. Περιφερειάρχης με την μεγάλην εμπειρίαν που έχει, την αγωνιστικότητα, την αποφασιστικότητα και την αγάπη του για τον Υμηττό μας καλείται να δράσει.
Οι 100 χιλιάδες κάτοικοι περίπου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και όλοι όσοι θα επισκέπτονται την μετά την αξιόλογη αξιοποίηση περιοχή, θα θαυμάζουν αλλά και θα χειροκροτούν τη σωτήρια επέμβαση του τμήματος αυτού του Υμηττού.
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χολαργού «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ» θα είναι παρών για να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως πάντοτε στο κοινό σκοπό.-

Αντώνης Γ. Πολύδωρας
Πρόεδρος
Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού
Συλλόγου Χολαργού
«Ο ΥΜΗΤΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου