Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΠΗ




Γράφει ο Θανάσης Αυγουρόπουλος

Ιστορικό και εξέλιξη του θεσμού
Τα Κ.Α.Π.Η. πρωτοεμφανίστηκαν στον Ελληνικό χώρο το 1979, όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε την συνεργασία του στην δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωϊδρυματικής Προστασίας Ηλικιωμένων. Ο Όμιλος Εθελοντών συμφώνησε να κλείσει το Πρόγραμμα που λειτουργούσε ως τότε με τίτλο ΄΄Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς΄΄ και να λειτουργήσει το πρώτο Κ.Α.Π.Η. με την ονομασία ΄΄Πρότυπο Κ.Α.Π.Η΄΄ Ν. Κόσμου.
Το πρώτο ΚΑΠΗ λειτούργησε υποδειγματικά και αποτέλεσε παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας για άλλα που ακολούθησαν. Μέχρι το τέλος του 1981 λειτούργησαν 8 ΚΑΠΗ με φορείς εθελοντικές οργανώσεις, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την ΧΕΝ, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού και ακόμη με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.
Από το 1982 τα ΚΑΠΗ περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων. Στην δεύτερη αυτή φάση ο θεσμός αναπτύσσεται και διευρύνεται σ΄ όλη την Ελλάδα όπου τα ΚΑΠΗ φθάνουν τον αριθμό των 260 εκ των οποίων τα 80 βρίσκονται στην Αθήνα.
Τι σημαίνει ΚΑΠΗ – Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων
Το πρωτίστως σημασίας σημείο στην έννοια της Ανοιχτής Προστασίας των Ηλικιωμένων είναι η παραμονή τους στην Κοινότητα και σε ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτήν, στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, της γειτονιάς, του φιλικού περίγυρου.
Φαινόμενα όπως η ΄΄ασυλοποίηση΄΄ και ο ΄΄ιδρυματισμός΄΄ και πολλές φορές ΄΄κατάθλιψη΄΄, έκαναν επιτακτική την ανάγκη προστασίας και παραμονής της Τρίτης ηλικίας στον φυσικό της χώρο μακριά από τον απρόσωπο χαρακτήρα των ιδρυμάτων κλειστής περίθαλψης και άλλης μορφής ασύλων.
Σκοπός των ΚΑΠΗ είναι:
1.       Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.
2.       Η διαφώτιση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων.
3.       Η έρευνα θεμάτων σχετικά με τους ηλικιωμένους. Πολύ σημαντική τομή είναι η πρόληψη, όπου αυτή διακρίνεται σε:
α. Πρωτογενή (εμβολιασμοί, συμβουλές για την αποφυγή ατυχημάτων).
β. Δευτερογενή (ιατρικές εξετάσεις που έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να αποφευχθεί η μακροχρόνια πολλές φορές θεραπεία).
Η πρόληψη είμαι μια αξιόλογη προσέγγιση της τρίτης ηλικίας, όπου οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τον ανθρώπινο κύκλο της ζωής τους, αλλά ως πρόσωπα με ιδιαίτερες ανάγκες περίθαλψης και προστασίας στην δεδομένη αυτή φάση της ζωής τους.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΑΠΗ είναι:
1.       Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και προσυμπτωματικό έλεγχο διαφόρων νοσημάτων (σακχαρώδη διαβήτη, προληπτικού εμβολιασμού κλπ)
    2. Φυσικοθεραπεία – Εργοθεραπεία.
   3. Επιμόρφωση, διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
  4. Oργανωμένη ψυχαγωγία. (εκδρομές στο εσωτερικό και εξωτερικό, θαλάσσια μπάνια κλπ).
    5.  Βοήθεια στο Σπίτι για άτομα που έχουν ανάγκη εξυπηρέτησης.
  6.  Εντευκτήρια όπου προσφέρονται ροφήματα/αναψυκτικά σε τιμές κόστους, όπου η συντροφιά και συνεύρεση με άλλα μέλη έχουν τον πρώτο ρόλο.
    7.  Λειτουργία χορωδίας και χορευτικού (συμμετέχουν αποκλειστικά μέλη του ΚΑΠΗ).
Στο Χολαργό το ΚΑΠΗ ξεκίνησε να λειτουργεί – επί διοίκησης κ. Σκπούρτη -  με μεγάλη επιτυχία το 1993 στην οδό Θεμιστοκλέους 41 και αργότερα λειτούργησε και δεύτερο στην οδό Αετιδέων 3. Και τα δύο κτίρια ήταν μισθωμένα. Από το 2010 στεγάζεται στο ιδιόκτητο υπερσύγχρονο μέγαρο Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο ανεγέρθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Νικολάου γι΄ αυτόν τον σκοπό, στην οδό Αγαμέμνονος 4 Χολαργός, σε οικόπεδο το οποίο αποκτήθηκε από τη διοίκηση του κ. Σκούρτη.
Από 1/1/2011 το ΚΑΠΗ παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε όλους τους συνδημότες μας της τρίτης ηλικίας του ενοποιημένου Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Τηλέφωνο: 210-6549407.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου