Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ



    1.     Σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013, συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου κ. Βασιλέιου Ξύδη, συζήτησε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετακινήσεις ή απολύσεις των εργαζομένων στην Δημοτική Αστυνομία καθώς και των Σχολικών Φυλάκων και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση και διαφωνία σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

    2.   Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ξύδης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρώντας ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και κινήσεις, ουδόλως εξυπηρετούν τους σκοπούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιθέτως συντείνουν στην αποδόμησή της, καλούν τις ηγεσίες των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με μετακινήσεις και απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων. Σ’ αυτό συνηγορούν οι παρακάτω λόγοι:

α) Οι τυχόν μετακινήσεις ή απολύσεις οποιουδήποτε εργαζομένου, ειδικά δε δημοτικών αστυνόμων και σχολικών φυλάκων, θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες.

β)  Η ασφάλεια των πολιτών και ειδικά των παιδιών μας δεν μπορούν να μπαίνουν στην μέγγενη της οικονομικής κρίσης.

γ)  Η Δημοτική Αστυνομία συμβάλει καθοριστικά σε πολλές σημαντικές δραστηριότητες και τομείς της καθημερινότητας της πόλης και των πολιτών, όπως είναι η καταπολέμηση του παραεμπορίου, η τήρηση του ΚΟΚ για τη στάση και τη στάθμευση των τροχοφόρων και η τήρηση των διατάξεων σχετικών με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης η Δημοτική Αστυνομία συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα του Δήμου. Τέλος δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί ένας θεσμός τόσο απαραίτητος για την ασφάλεια των πολιτών.

δ)  Οι Σχολικοί Φύλακες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων μετά το πέρας των μαθημάτων. Με την απομάκρυνση τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων της πόλης μας από τους βάνδαλους και τα κακοποιά στοιχεία που δρουν ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. . Οι δημότες θα είναι για ακόμη μία φορά οι τελικοί αποδέκτες λαθών της Κυβέρνησης, αφού εκείνοι θα κληθούν να πληρώσουν για τις ζημιές που είναι σίγουρο ότι θα γίνουν στα κτίρια των σχολείων, από κλοπές και βανδαλισμούς. Έτσι το όποιο δημοσιονομικό όφελος τελικά που θα υπάρξει, αντίθετα θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

ε)  Πέρα όμως από τα άμεσα προβλήματα που θα προκύψουν, τίθενται και ζητήματα ανθρώπινα. Δεν θα πρέπει να οδηγήσει η Κυβέρνηση εν ριπή οφθαλμού τους δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες στην ανεργία και στην οικονομική καταπόντιση. Δεν θα πρέπει να θυσιαστούν οικογένειες προκειμένου να μειωθούν ελάχιστα τα έξοδα του κράτους.

στ) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται συνεχώς από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Οι πόροι έχουν μειωθεί κατά 65 % και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι το εύκολο θύμα για το κεντρικό κράτος, κάθε φορά που χρειάζονται μειώσεις, αυτές να γίνονται στους Δήμους. Η απομάκρυνση ή απόλυση των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων θα οδηγήσει σε αδρανοποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.
 
3.   Κατόπιν όλων αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού εκφράζει την απόλυτη αντίθεση μας στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, αλλά και σε κάθε άλλη φημολογούμενη από καιρό κατάργηση δομών και λειτουργιών των Δήμων, που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό τον αθλητισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να μην υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου