Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ Λ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ


γράφει ο Γιάννης Κεχρής
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου - Χολαργού

Δύο περιοχές του Χολαργού η Πλατεία Δημοκρατίας και ο Παράδρομος της Μεσογείων οδηγούνται σε μια μη αντιστρεπτή κατάσταση χρόνιας παρακμής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της απερίγραπτης αδιαφορίας της Διοίκησης Ξύδη.
            Η Πλατεία Δημοκρατίας σχεδιάστηκε εξαρχής, ώστε να συνδυάζει την ύπαρξη τοπικής αγοράς και μόνιμης κατοικίας. Η λειτουργία της τοπικής αγοράς είναι συνυφασμένη με την επιβίωση της Πλατείας. Στα προηγούμενα χρόνια χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία εξαιτίας λαθών και παραλείψεων για ουσιαστική ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και αναβάθμιση της περιοχής.
            Υπήρξε μια προβληματική μελέτη ανάπλασης επί Διοίκησης Σκούρτη. Το έργο ολοκληρώθηκε επί Διοίκησης Νικολάου και χαρακτηριζόταν από κάποιες αδυναμίες. Χαρακτηριστική περίπτωση ο δρόμος της πλατείας που σχεδιάστηκε ως ήπιας κυκλοφορίας και θα επέτρεπε την κυκλοφορία μόνο σε επιβατηγά Ι.Χ.. Έτσι καλύφθηκε με πλάκες και όχι κυβόλιθους, που δεν αντέχουν το βάρος των φορτηγών, που τροφοδοτούν συνεχώς το ταχυδρομείο και το κρεοπωλείο της πλατείας. Η εικόνα της καθίζησης του οδοστρώματος παρά τις συνεχείς επιδιορθώσεις οφείλεται στον αρχικό λανθασμένο σχεδιασμό. Ουδέποτε υπήρξε ουσιαστική συζήτηση και καταλογισμός ευθυνών για αυτή την σοβαρή αβλεψία.
            Το σύνολο των παρεμβάσεων στους γειτονικούς δρόμους κρίνεται ανεπαρκές:
·      Η πεζοδρόμηση της Μέτωνος παραμένει δυσλειτουργική λόγω του μη σεβασμού της απαγόρευσης της διαμπερούς κυκλοφορίας. Δεν παραβλέπω ότι είναι όμορφη από αρχιτεκτονικής άποψης και επιτυχημένη σε ότι αφορά την βελτίωση του αστικού πρασίνου, όντας το μόνο σημείο στον δήμο όπου εφαρμόσθηκε η ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων με πρασιές πολυκατοικιών δίνοντας ένα χρηστικό ενιαίο σύνολο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η αβλεψία της μελέτης ως προς την δημιουργία της τελικής επιφάνειας με σταμπωτό σκυρόδεμα, την στιγμή όπου είναι γνωστό ότι η τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται σε δρόμους, αφού διαρκώς παρουσιάζονται ανάγκες εκσκαφών λόγω δικτύων.
·      Η ανάπλαση της οδού Υμηττού από την Λ. Μεσογείων έως την πλατεία, αν και γενικά πετυχημένη, επισκιάζεται από το πλήθος των πλακών που έχουν ξεκολλήσει από το τσιμεντένιο υπόστρωμα και τρεμοπαίζουν στο βάδισμα είτε λόγω των κακοτεχνιών κατά την κατασκευή τους ή της ανύπαρκτης συντήρησης έκτοτε.
·      Η ανάπλαση της Βουτσινά παραμένει στα χαρτιά.
·      Η αδυναμία βαδισημότητας σε ορισμένα εκ  των πεζοδρομίων που οδηγούν στην Πλατεία. Χαρακτηριστική περίπτωση η οδός Ασπασίας όπου ο πεζός υποχρεωτικά περπατάει στο οδόστρωμα. 
·      Η αδυναμία πρόσβασης της Πλατείας με ποδήλατο.
            Αν και η αδυναμία Στάθμευσης ήταν προφανής και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης (Parking) προεκλογική δέσμευση εδώ και 15 χρόνια, οι καθυστερήσεις ήταν ανεπίτρεπτες. Η ανυπαρξία κυκλοφοριακής μελέτης και μελέτης βιωσιμότητας για το Parking δημιουργούν ακόμη και σήμερα αναπάντητα ερωτήματα: Είναι όντως απαραίτητο ένα Parking μετά την δραματική συρρίκνωση της εμπορικής κίνησης; Θα οδηγήσει σε ανάκαμψη ή σε περαιτέρω συρρίκνωση της εμπορικής κίνησης αφού στην διάρκεια κατασκευής του για 18 μήνες τουλάχιστον τα προβλήματα κυκλοφορίας, στάθμευσης, θορύβου και ρύπανσης θα οξυνθούν; Για πόσες θέσεις μιλάμε, αφού ένα άδειο και μη βιώσιμο οικονομικά Parking θα οξύνει παρά θα αμβλύνει τα προβλήματα;
            Η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την Πλατεία ήταν εμφανής όλα αυτά τα χρόνια. Ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός, κατεστραμμένες παιχνιδοκατασκευές της παιδικής χαράς, κακόγουστα graffiti, το κλείσιμο του Κ.Ε.Π., η ανυπαρξία σημαντικών πολιτιστικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που θα προσέλκυαν τον κόσμο, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, παράνομη κατάληψη θέσεων Parking από τοπικούς παράγοντες, όλα αυτά οδήγησαν σε σταδιακό μαρασμό της Πλατείας. Οι οικογένειες σταμάτησαν να επισκέπτονται την παιδική χαρά. Οι καταγγελίες για παραβατικότητα πληθαίνουν.
            Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ημέρες Χριστουγέννων: εγκατάλειψη, βρωμιά, ακαθαρσίες κατοικίδιων, ξενοίκιαστα μαγαζιά, παντελής έλλειψη έστω και ενός Χριστουγεννιάτικου στολιδιού, καμία προσπάθεια για δημιουργία εορταστικού κλίματος. Μια τέτοια εικόνα μιζέριας που δημιουργεί συναισθήματα κατάθλιψης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δίνει δυστυχώς και το τελειωτικό χτύπημα σε μια τοπική αγορά που αργοπεθαίνει.
            Αν και οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης για το θέμα του Parking έδωσαν κάποιες ελπίδες, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απέδειξε ότι ξεκινάμε και πάλι από το μηδέν. Κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βαρύτητα του προβλήματος. Ο Δήμαρχος δημοσίως θεωρεί την Πλατεία Δημοκρατίας ως μια αναβαθμισμένη περιοχή, επικροτεί τον πρώην Δήμαρχο, κάτι που κάνει σπάνια, για την κατάσταση της Πλατείας που παρέδωσε και με επιπλήττει για την παραπάνω κριτική.
            Δύο καθοριστικά ερωτήματα και συγκρίσεις δείχνουν την στάση της νέας Διοίκησης:
1.        Γιατί δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ φέτος για την Πλατεία της Δημοκρατίας, ούτε καν για την συντήρηση της;
Είναι προκλητική η άνιση κατανομή κονδυλίων. Προβλέπουμε φέτος τον ηλεκτροφωτισμό του Νοτιοδυτικού τμήματος της Πλατείας Αγ. Γεωργίου, που βρίσκεται σε μια από τις πλέον αναβαθμισμένες περιοχές του Παπάγου, με κόστος από ιδίους πόρους 105.000 €. Αντιστοίχως, μηδενική είναι η πρόβλεψη κονδυλίων για την Πλατεία Δημοκρατίας. Κινδυνεύει άραγε η Πλ. Αγ. Γεωργίου με γκετοποίηση και εγκατάλειψη όπως η Πλ. Δημοκρατίας;
2.        Γιατί δεν λειτουργούμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)  στην Ασπασίας;
      Το Κ.Ε.Π. Παπάγου στην Ελλησπόντου όπως και το αντίστοιχο Κ.Ε.Π. Χολαργού στην Ασπασίας στην Πλ. Δημοκρατίας σταμάτησαν να λειτουργούν πρόσφατα  λόγω ελλείψεως προσωπικού. Το Κ.Ε.Π. της Ελλησπόντου εξυπηρετεί μόνο τους περιοίκους, ενώ το Κ.Ε.Π. της Ασπασίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ημερησίων δραστηριοτήτων των πολιτών λόγω της γειτνίασης με την Λ. Μεσογείων, τις τράπεζες, την ΔΟΥ και το ΙΚΑ.  Η διακοπή λειτουργίας του Κ.Ε.Π. στην Πλ. Δημοκρατίας ήταν ένα καίριο χτύπημα για την περιοχή. Η Διοίκηση του Δήμου μας παρά τη στενότητα σε υπαλληλικό προσωπικό θα διαθέσει υπαλλήλους και έτσι το Κ.Ε.Π. Παπάγου θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Γιατί δεν έδειξε την αντίστοιχη ευαισθησία για το Κ.Ε.Π. Χολαργού στην Πλ. Δημοκρατίας; Άραγε είχε την ίδια ανάγκη ενίσχυσης της επισκεψιμότητας η Ελλησπόντου στον Παπάγο ή η Ασπασίας στον Χολαργό; Μήπως όλα αυτά εντάσσονται απλά στην πλήρη αδιαφορία της διοίκησης για την Δημοτική Κοινότητα Χολαργού;
      Τόσο οι προηγούμενες Διοικήσεις όσο και η τωρινή δεν έχουν δείξει τον απαραίτητο ζήλο για την αναβάθμιση της Πλ. Δημοκρατίας και την τόνωση της Τοπικής Αγοράς. Ειδικά η νέα Δημοτική αρχή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Δεν αρκούν η κάρτα του Δημότη και οι παραινέσεις υποστήριξης της Τοπικής Αγοράς. Χρειάζονται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και άμεση επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της Πλατείας. Ειδάλλως η πορεία προς την εγκατάλειψη, γκετοποίηση, περιθωριοποίηση και ερήμωση θα είναι μη αντιστρεπτή, εκτός φυσικά αν αυτό είναι το ζητούμενο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου