Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ




γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΠΡ.ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ


Η  Ελλάδα, η πατρίδα μας όπως είναι γνωστό  δυστυχώς πτώχευσε!  Αυτή όμως η πραγματικότητα δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, γραφικές  πολιτικές ομάδες της ¨δεξιάς¨ και της ¨αριστεράς ¨, καθώς και από σημαντική  μερίδα των ταγών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμοι καλούνται σήμερα, αφενός να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, μέσα από ποικίλες  κοινωνικές δράσεις και  αφετέρου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, έτσι ώστε οι δημότες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για δημοτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για  συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα χώρων και δημοτικών κτηρίων.

Η ανάθεση σε ιδιώτες τμήματος της καθαριότητος και της ανάπτυξης και φροντίδας του πρασίνου, δεν σημαίνει ότι η δικαιοδοσία τους δεν παραμένει στους Δήμους.

Η ρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση των δημοτικών τελών, που μπορεί να φτάσει και το 40%.

Πρόσφατη μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέδειξε, ότι για τις υπηρεσίες του Δήμου, το κόστος αποκομιδής ανέρχεται  σε 270 ευρώ   ο τόνος, αντίστοιχα το κόστος όταν η αποκομιδή γίνει από ιδιώτη φτάνει τα 70 ευρώ!!

Πρέπει  λοιπόν άμεσα,  η δημοτική αρχή, να προχωρήσει στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου, σε γενναίες αποφάσεις ανάθεσης μέρους  των συγκριμένων  δραστηριοτήτων  σε ιδιώτες, με σκοπό την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και της απαλλαγής των συμπολιτών  μας από περιττά έξοδα!

Ιδιαίτερα στον τομέα του πρασίνου, έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια πόλη που ¨σκεπάζει¨ Υμηττός  και είναι πλούσια σε άλση και πάρκα, δεν πρέπει να αφήνουμε όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, το Δήμο  να πολιορκείται από ξερά χόρτα  μεγάλου ύψους, που είναι έτοιμα να προδοθούν στις φλόγες ανά πάσα στιγμή.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα 40 άλλων Δήμων της  χώρας, που ήδη έχουν αναθέσει τμήμα η και το σύνολο των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου σε ιδιώτες, συμβάλλοντες στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου