Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΡΙΑΜΒΟΣ! ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ!!!

Ποιος είπε ότι... τελειώσαμε; Η Εθνική μας ομάδα ύψωσε το ανάστημά της, επικρατώντας 79-75 της Ισπανίας στην πρεμιέρα της στη β' φάση του Eurobasket! Ο δρόμος για την 8άδα πλέον είναι ανοικτός, καθώς εκτός από βαθμούς (φτάσαμε τους 4), πήραμε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια!
Αυτή ήταν η πρώτη μας νίκη επί των Ισπανών, ύστερα από έξι διαδοχικές ήττες από το 2005 και μετά! Μια νίκη που εκτός από το προφανές -δηλαδή εκτός από τους δυο (υπέρ)πολύτιμους βαθμούς- μας δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας.
Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την Εθνική μας κι αυτό διότι δεν έθεσε σε εφαρμογή το... πλάνο "ξύλο" στην άμυνα, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρούν και οι 26 πόντοι παθητικό στο 10' αγώνα. Μπορεί ο Καββαδάς να έκανε φιλότιμη προσπάθεια απέναντι στον Γκασόλ, ωστόσο οι Ισπανοί "χτύπησαν" από την περιφέρεια, ξεφεύγοντας ακόμα και με 12π. 14-26 (16-26 το δεκάλεπτο). Το μόνο παρήγορο ήταν τα τρία γρήγορα φάουλ του Γκασόλ.

Στη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου ο διακόπτης... γύρισε. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, καθώς εφόσον (αμυντικά) συνεχίζαμε με τους ίδιους ρυθμούς, δεν θα είχαμε καμία τύχη. Η ομάδα μας έπαιξε επιτέλους ΑΜΥΝΑ.

"Κράτησε" πολύ χαμηλά τους Ισπανούς (σ.σ.: λόγω φάουλ ο Γκασόλ ήταν εκτός, με τον -ασφαλώς πολύ πολύ κατώτερου επιπέδου- Ρέι να παίρνει τη θέση του), ενώ την ίδια ώρα στην επίθεση όλα δούλεψαν ρολόι. Ακόμα και τα τρίποντα, ένας τομέας στον οποίο αν μη τι άλλο στα προηγούμενα ματς δεν είχαμε δείξει... συνέπεια.

Ενα από τον Μπράμος, δύο από τον Σπανούλη (σ.σ.: που πέτυχε οκτώ "κολλητούς" πόντους) και ένα από τον Καϊμακόγλου, όχι απλώς και μόνο μας έδωσαν το προβάδισμα, αλλά μας έβαλαν με έξι πόντους μπροστά (40-34)! Οι Ισπανοί, πάντως, με τον Ορένγκα να επαναφέρει Ρούντι και Ρούμπιο, έκλεισαν τη ψαλίδα στους 3π. (41-38) με το τέλος του δεκαλέπτου.

Το μήνυμα, πάντως, το είχαν πάει, έχοντας ήδη δεχτεί ήδη 41 πόντους κι ενώ σε όλο του τουρνουά έχουν μέσο όρο στο παθητικό τους κοντά στους 54 (!) πόντους.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου η Ισπανία ήταν αυτή που πήρε την... αμυντική σκυτάλη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ομάδας έμεινε χωρίς σκορ για περίπου πέντε λεπτά(!), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αντιπάλους να προσπεράσουν με 41-45! Ο Πρίντεζης "ξεκόλλησε" την ομάδα μας επιθετικά, αλλά ο Μαρκ Γκασόλ (από τον οποίο δεν καταφέραμε να "πάρουμε" το 4ο φάουλ) ανέλαβε δράση και με 11 πόντους στην τρίτη περίοδο έβαλε την ομάδα του μπροστά με 5π. (52-57) στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Το ένστικτο της επιβίωσης λειτούργησε ξανά για την ομάδα μας, που επιστράτευσε τη γνωστή συνταγή: αμυνα! Το λουριά έσφιξαν στο δικό μας μισό και στην άλλη πλευρά πήρε μπρος ξανά ο Σπανούλης, που με πέντε διαδοχικούς πόντους έβαλε την ομάδα μας ξανά μπροστά με 62-61 στα μισά της περιόδου.
Με το σκορ στο 64-64 και με 4' να απομένουν, πήραμε το πρώτο μπόνους, το 5ο φάουλ του Κλαβέρ, ο οποίος μπορεί να μην είναι το πρώτο βιολί, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή μας είχε κάνει ζημιά.
Το φάουλ το πήρε ο Μπουρούσης, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σ΄αυτό. Με 4 διαδοχικούς πόντους μάς έβαλε μπροστά με 4π. (68-64) με 3' να απομένουν. Με 1,30" να υπολείπτεται... χτύπησε ο "Καϊμάκ" για το +6 και το 72-66! Το 72-68 από τον Γκασόλ μάς γέμισε άγχος. Οχι όμως και τον Μπράμος. Τρίποντο και 75-68 ακριβώς ένα λεπτό πριν από το τέλος!!

Στα εναπομείνοντα δευτερόλεπτα κάναμε το αυτονόητο. Σωστή διαχείριση, ακόμα και τη στιγμή που ο... γερό-Μουμπρού έκανε το 77-73 με 30" να απομένουν.

sport.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου