Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟ

Αγαπητοί συνδημότες,
 
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό, με τον οποίο μας συνδέει διαχρονικά μια αγαστή σχέση και μια εξαιρετική συνεργασία.
 
Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Σγουρός επεσήμανε πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θεωρείτο πρωτοπόρος στον τομέα της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, καθώς ήταν –επί δημαρχίας μας– ο πρώτος Δήμος που είχε ενταχθεί στη διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης, επιτυγχάνοντας το 2009 την έγκριση για εκταμίευση €8.300.000,00 από τη Νομαρχία Αθηνών, για την εκτέλεση έργων βιοκλιματικής ανάπλασης στην «κάτω γειτονιά» μας, στο Κοντόπευκο. Το εξαιρετικά υψηλό αυτό ποσό χρηματοδότησης που είχαμε εξασφαλίσει μας έδινε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο –σε επίπεδο Δήμων– μέχρι τότε έργο ανάπλασης, με μηδενική για τους δημότες της Αγίας Παρασκευής οικονομική επιβάρυνση.
 
Ένα έργο ανάπλασης που ο νυν δήμαρχος Β. Ζορμπάς –όντας τότε στην αντιπολίτευση– είχε καταψηφίσει (πρακτικά της 14/08 συνεδρίασης).
 
Το έργο προέβλεπε την ανάπλαση 7.800μ δρόμων, η οποία θα συμπεριλάμβανε 7.200μ ποδηλατοδρόμων, ελεύθερες διαδρομές πεζών, ασφαλτοστρώσεις και παρεμβάσεις σε δρόμους, ώστε να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και οργάνωση της επιτρεπόμενης στάθμευσης ή στάσης οχημάτων.
 
Η ανάπλαση του Κοντοπεύκου είχε σχεδιαστεί να γίνει σε παρόμοιο στυλ με αυτή της Αγίου Ιωάννου. Σκοπός μας ήταν να επιτύχουμε την «ενοποίηση» της πόλης, δημιουργώντας έναν άξονα ροής πεζών, το «μεγάλο τόξο» όπως το αποκαλούσαμε, που θα συνέδεε την περιοχή από το Κολέγιο μέχρι το μετρό∙ ένα έργο υπέρ του πεζού, του ποδηλάτη, της αισθητικής και του περιβάλλοντος. Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση της περιοχής, προσφέροντας σε πεζούς και ποδηλάτες έναν εναλλακτικό και ταυτόχρονα αυτόνομο, άνετο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και πρόσβασης στους σταθμούς μετρό και, ασφαλώς, στο εμπορικό κέντρου του Κοντοπεύκου.
 
Το σύνολο των έργων είχε αναλυθεί και συζητηθεί σε συναντήσεις και συνελεύσεις κατά γειτονιά, με κατοίκους και εμπόρους της περιοχής. Και πράγματι, η συμβολή των κατοίκων και των εμπόρων του Κοντοπεύκου στον αγώνα που κάναμε για το έργο αυτό ήταν υπέρ το δέον μαχητική και συγκινητική∙ με σπουδαιότερη στιγμή, την παρουσία τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου συμπαραστάτες στο πλευρό μας μάς βοήθησαν να καταρρίψουμε το αίτημα που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση για απένταξη του έργου από τη χρηματοδότηση(!).
 
Δυστυχώς, εκτός των ενστάσεων της αντιπολίτευσης, ήμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε και ενάντια στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας του πολιτικού μας συστήματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο μέχρι σήμερα, παρόλο που το είχαμε κατοχυρώσει.
 
Τέσσερα χρόνια μετά(!), το έργο ξεκινά. Δικαίως, αισθανόμαστε την ηθική ικανοποίηση που, έστω και έτσι, ένα μέρος του πολυετούς όραματός μας για την πόλη μας θα υλοποιηθεί, δίνοντας νέα πνοή στο Κοντόπευκο.
 
Για τη μείζονα αντιπολίτευση:
 
Βασίλης Γιαννακόπουλος, τ. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
μέλος εκτελεστικής επιτροπής Π.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου