Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ! ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ!

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή. Προέρχεται από μια γυναίκα-μάνα από ένα χωριό του νομού Λασιθίου, όπου σημειώνονται σεισμοί τις τελευταίες ημέρες. Η ανησυχία της είναι έντονη, κυρίως από το γεγονός ότι δεν υπάρχει από κανέναν αρμόδιο φορέα καμία ενημέρωση. Η αναγνώστριά μας, ζητεί τη βοήθειά μας. 
Διαβάστε την επιστολή και η απάντησή μας ακολουθεί:

Καλημέρα. Ονομάζομαι Ματίνα και είμαι κάτοικος ενός μικρού χωριού της Κρήτης,το Καβούσι, που βρίσκεται περίπου 20χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. 
Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο σας σε μια εφημερίδα και μπορώ να πω ότι ίσως είστε ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μας καθησυχάσει ή να μας διαφωτίσει.
Από την παραμονή πρωτοχρονιάς στην περιοχή μας γίνονται συνεχώς σεισμοί ,είτε μικροί είτε μεγαλύτεροι. Ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε ήταν 4 ρίχτερ.Από 'κει και πέρα γίνονται συνέχεια.
Κανείς μα κανείς δεν έχει βγει να κάνει μια ανακοίνωση ή να μας προειδοποιήσει για κάτι.
Έχω δυο μικρά παιδιά που εδώ και μια βδομάδα δεν θέλουν ούτε να κοιμούνται.
Φοβάμαι ότι η πρόγνωση που διαβάζω στο διαδίκτυο ίσως τελικά να είναι αληθείς και στης 25 με 30 του μήνα να γίνει σεισμός εντάσεως 6. 
Αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβεί θα ήθελα να μου στείλετε μια απάντηση για να πάρω τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα παιδιά μου. Εύχομαι και ελπίζω να κατανοείτε την ανησυχία μου και να μην με παρεξηγήσετε. Είναι πολύ δύσκολο να ζω με την φοβία ενός μεγάλου σεισμού και να μην μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά μου.
Ευχαριστώ για την κατανόηση και εύχομαι μια γερή και δυνατή χρονιά για σας και την οικογένειά σας.

Απάντησή μας: 
Αγαπητή κυρία Ματίνα
ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, ωστόσο δεν είμαστε σεισμολόγοι για να σας δώσουμε πρόβλεψη σεισμού. Άλλωστε, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν ούτε οι ίδιοι οι σεισμολόγοι. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε  είναι ότι ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος.  Κανείς δεν μπορεί να σας προεξοφλήσει ότι στις 25 με 30 Γενάρη θα κάνει σεισμό. "Προφήτες σεισμών" υπάρχουν ελάχιστοι. Εμείς εμφανίσαμε τον Μύρωνα Μυριαλλή ο οποίος διασθητικά ενεργώντας, φάνηκε να προβλέπει κάποιους σεισμούς. Τον δικό σας προφανώς και δεν θα μπορεί να σας τον προβλέψει, γιατί είστε μακριά από την Αθήνα. Συνεπώς, κρατήστε την ψυχραιμία σας και φροντίστε να λάβετε κάποια μέτρα προνοητικά, ώστε να μην αιφνιδιαστείτε σε περίπτωση που γίνει μεγάλος σεισμός στην περιοχή σας. 
Επαναλαμβάνουμε ότι ο...προκαταβολικός πανικός  είναι ό,τι χειρότερο. Δείξτε ψυχραιμία και ωριμότητα, προετοιμαζόμενη ακόμη και για την περίπτωση που σημειωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός. 
Καλή σας Χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου