Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ!

Ακόμη μια μεγάλη επιχείρηση, τα ιστορικά βιβλιοπωλεία Φλωράς οδηγήθηκαν σε λουκέτο εξαιτίας των πολιτικών-λαμόγιων που υπηρετούν τα μνημόνια και το μόνο που ξέρουν να λένε είναι: ευτυχώς που παραμείναμε στη ζώνη του ευρώ! Αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρουν στη χώρα μέσω του ευρώ: να κλέινουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο κ. Φλωράς στέλνει το ύστατο αντίο με μια δραματική επιστολή:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Ύστερα από 40 χρόνια ο φετινός Σεπτέμβριος, η σχολική χρονιά...

2015, δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην «υποστήριξη» που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει.
Τα τελευταία 3 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα. Οι πελάτες μας, φυσικά, δεν γνώριζαν το μέγεθος του κακού που μας προξένησε το δίδυμο «καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου-Επιτροπή Ανταγωνισμού» και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες μας, μας εγκατέλειπαν σταδιακά. Μείναμε ζωντανοί ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουμε. Το χρωστούσαμε στους πελάτες μας, στους ανθρώπους που εργάστηκαν τόσα χρόνια στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς (και στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη) και στον εαυτό μας.
Ήταν όμως αδύνατο. Η λαίλαπα του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου δεν μας άφησε περιθώριο.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΙΚΡΙΑ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Φεύγουμε από την εμπορική δραστηριότητα με μεγάλη ικανοποίηση, με τεράστια πικρία, δικαιωμένοι τουλάχιστον για τους λόγους που κλείνουμε.
Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί η οικογένεια Φλωράς ευτύχησε επί 40 χρόνια να ασχοληθεί με ένα σπουδαίο αντικείμενο εργασιών, με την πώληση εκπαιδευτικών βιβλίων, σε ένα κοινό, στους μαθητές, που η εξέλιξη του μόνο ικανοποίηση μας έδινε. Η χαρά να ψωνίζουν τα βιβλία τους μαθητές αγγλικών που μεγάλωναν μαζί μας και λίγα χρόνια μετά αγόραζαν τα βιβλία των παιδιών τους από εμάς, ήταν εκπληκτική.
Μεγάλη Ικανοποίηση γιατί υπηρετήσαμε πιστά τον χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, έναν χώρο που αποτελείται από μοναδικούς επαγγελματίες, παθιασμένους δασκάλους, κολώνες της Ελληνικής Κοινωνίας.
Τεράστια πικρία γιατί πιστέψαμε ότι η Ελληνική Πολιτεία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι ικανοί, οι τολμηροί, οι φιλόδοξοι ανταμείβονται. Επενδύσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε στην εργασία μας. Προσφέραμε εκατομμύρια μεροκάματα σε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, σε συνεργάτες που μεγάλωσαν μαζί μας. Πληρώσαμε εκατομμύρια σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φτάσαμε να είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, με 8.000.000€ πωλήσεις ετησίως, 90 μόνιμους συνεργάτες και 130 εκτάκτους ετησίως. Και εισπράξαμε στο τέλος το μίσος ενός Συστήματος προς αυτούς που ήθελαν να ανταγωνιστούν ελεύθερα και δυναμικά.
Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (τέσσερις ποινικές δικαστικές αποφάσεις, δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έξι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου, δυο αποφάσεις ΣτΕ) καταδεικνύοντας ποιος μας κατέστρεψε.
Τεράστια πικρία γιατί σήμερα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από την ίδια την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, από το ίδιο το Κράτος δηλαδή. Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχωσε στα βαθιά συρτάρια της την καταγγελία μας, ευνοώντας, προφανώς, το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και καταστρέφοντας την εταιρεία μας αλλά και τους καταναλωτές που καταληστεύτηκαν τα χρόνια αυτά από το καρτέλ. Ενώ ήδη από το 2003 είχε τα στοιχεία στα χέρια της, αλλά και σχετικό σχέδιο εισήγησης, ότι το καρτέλ παρανομούσε, τα στοιχεία θάφτηκαν προς όφελος του καρτέλ.
Τεράστια πικρία γιατί τα προβλήματα με το καρτέλ ήταν γνωστά σε πολλούς, ιδίως στην Πολιτική ηγεσία της χώρας τα έτη 2001-2013, αλλά δυστυχώς έκλειναν τα αυτιά τους. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι δεν τους ενδιέφερε η ληστεία των Καταναλωτών και η καταστροφή ελληνικών επιχειρήσεων. Ένας κακόπιστος θα έλεγε ότι με την αδιαφορία τους «προστάτευαν» (πρακτικά) τις ξένες εταιρείες του καρτέλ και τους Έλληνες μετόχους των ελληνικών εταιρειών του καρτέλ που ήταν κρυμμένοι σε δαίδαλο offshoreεταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ένας καλόπιστος θα έλεγε ότι, δυστυχώς, ήταν παντελώς ανίκανοι να προστατέψουν το δημόσιο καλό.
Κλείνοντας την εταιρεία μας αισθανόμαστε, έστω, δικαιωμένοι, αφού τεκμηριώθηκε πλήρως η αιτία της πτώχευσης της επιχείρησης. Δεν μας κάνει χαρούμενους αλλά είναι μια δικαίωση.

ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ

Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω της εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες, πριν μας βιάσει και μας δολοφονήσει το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, με την συμπαράσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (έστω και άθελά της).

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Η οικογένεια Φλωρά θα ήθελε να ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτό το απίθανο ταξίδι των 40 ετών. Τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην εταιρεία μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που μας τίμησαν, τους προμηθευτές μας που μας στήριξαν στα ωραία και στα δύσκολα.

Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς
Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα τηλ. 2105232621

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΙΝΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΦΛΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή