Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ! ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ..."!

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στην αμφισβήτηση της ελληνικής ...

κυριαρχίας των Ιμίων – «Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι μπορεί να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο»

Την έκρηξη της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκαναν λόγο για «αναμφίβολη κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000», ο Χαμί Ακσόι μίλησε για εκμετάλλευση από την πλευρά της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.
aksoi


Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του απευθύνθηκε επί του θέματος ο Χαμί Ακσόι επεσήμανε πως «υπάρχουν αναφορές για υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας του νόμου 4519 στον οποίο περιλαμβάνονται 446 περιοχές σε θάλασσα και ξηρά στο πρόγραμμα Natura 2000. Η χώρα μας δεν έχει ενστάσεις στους γενικούς κανόνες και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Natura 2000, Corine Bird Directive κλπ. Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τις διατάξεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων με σεβασμό στα ζητήματα του Αιγαίου. Και στην τωρινή περίπτωση η Ελλάδα επιλέγει την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το πρόγραμμα Natura 2000».

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή επί του θέματος ανέφερε πως «η Ελλάδα σε συνέχεια της κρίσης των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις συγκεκριμένες βραχονησίδες καθώς και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου των οποίων η κυριότητα δεν της ανήκει από καμία διεθνή συμφωνία», σημειώνοντας πως η Τουρκία προχώρησε σε ενστάσεις στην Ευρώπη.

«Με αφορμή τη νέα υιοθέτηση του προγράμματος θα θέλαμε να προσκαλέσουμε την Ελλάδα να πράξει με γνώμονα την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση πως δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε όργανο των πολιτικών επιδιώξεων της Ελλάδας μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα», υπογράμμισε ο ίδιος καταλήγοντας:

«Εκμεταλλευόμενοι την συγκεκριμένη ευκαιρία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Επιπλέον δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την πλευρά της Ελλάδας σε γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Εκενυρισμός και ηχηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Ακσόι.

«Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της», συμπληρώνει η ανακοίνωση σε έντονο ύφος.
http://www.newsbomb.gr (τίτλος: δικός μας)

1 σχόλιο:

  1. Από τον καιρό που τα Ίμια(ανατολικά & δυτικά) ήταν a priori Ελληνικό έδαφος και μπορούσαν απρόσκοπτα οι βοσκοί να πηγαίνουν τα κατσίκια τους για βοσκή... "περάσαμε" στην εποχή της αμφισβήτησης το 1996 και αποδεχτήκαμε υπάκουα ως "γκρίζα ζώνη" την θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια, αλλά και τις ίδιες τις βραχονησίδες υπό καθεστώς διεκδίκησης!!!
    Και τώρα οι τουρκαλάδες, αφού επιβεβαίωσαν με τον πιο εμφατικό τρόπο, πως οι πολιτικοί μας (και με ήτα και με όμικρον γιώτα) είναι..."ανέλπιστα" υποχωρητικοί, ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ανεμπόδιστα στην ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ των ΙΜΙΩΝ ως τουρκικό έδαφος...κουνώντας μας απειλητικά το "δάχτυλο"!
    Τιμωρία στους ανίκανους πρωθυπουργούς της υποτέλειας και του ευτελισμού, από τον Σημίτη έως και τον Τσίπρα.

    Να έχουμε υπόψιν μας, ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Μεντερές και οι υπουργοί του, κρεμάστηκαν από τον τουρκικό λαό για πολύ-πολύ λιγότερες εθνικές ολιγωρίες, που είχαν ως αποτέλεσμα ασύμφορες καταστάσεις για την Τουρκία.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή