Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ! ΟΡΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΤΕΡΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ!

Ένα απίστευτο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας και...

συγκεκριμένα στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΟΠΥΥ μετά την αυθαίρετη και μονομερή απόφαση του Οργανισμού να μην καταβάλλει το ποσό των 100 ευρώ στους ασφαλισμένους, το οποίο αντιστοιχεί σε γυαλιά οράσεως που δικαιούνται βάσει νόμου κάθε 4 χρόνια. Οι οπτικοί, στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το 2011 και μετά, αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απόφαση του Οργανισμού να καταστούν πάροχοι και μάλιστα κάτω από όρους μιας λεόντειας συμφωνίας η οποία θα τους ρημάξει οικονομικά.
Παρ' όλα αυτά, παρά δηλαδή το γεγονός ότι κανείς οπτικός δεν συμβλήθηκε με τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός άρχισε αυθαίρετα μέσω των οφθαλμιάτρων να εκδίδει voucher, λέγοντας στους ασφαλισμένους "θα πάτε στον οπιτικό σας με αυτό το χαρτί να σας αφαιρέσει την αξία 100 ευρώ σε γυαλιά οράσεως"!!! Οι οπτικοί -σωστά δεν υπέκυψαν στον έμμεσο εκβιασμό- και δεν αποδέχονταν τα voucher. Εξέδιδαν κανονικά την απόδειξη και την βεβαίωση, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, αλλά όταν οι ασφαλισμένοι προσήρχοντο να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΟΠΥΥ γινόταν πραγματικό αλαλούμ: άλλα καταστήματα του ΕΟΠΥΥ δέχονταν τα δικαιολογητικά (π.χ. Πειραιάς), ενώ άλλα (π.χ. Αγίας Παρασκευής) δεν τα παραλάμβαναν! 
Αυτό όμως που προκύπτει από την έρευνά μας είναι ότι και ο ΕΟΠΥΥ του Πειραιά απορρίπτει την καταβολή των 100 ευρώ προς τους δικαιούχους εκδίδοντας σχετική απόφαση, μετά την παραλαβή των δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους! Και στην μία περίπτωση δηλαδή και στην άλλη, οι ασφαλισμένοι δεν εισπράττουν το ποσό των 100 ευρώ που δικαιούνται βάσει νόμου. 
Και γιατί βάσει νόμου; 
Δείτε:  
Ο Ν.2315/19.06.2018 λέει ότι "τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους αν δεν υπάρχουν συμβάσεις με τους παρόχους"
Ο παραπάνω νόμος αντικαταστάθηκε προ ημερών με τον Ν4898/01.11.2018 ο οποίος δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον προηγούμενο. Στο άρθρο 55 ο νέος νόμος ορίζει: 
"Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό, είτε όπως ορίζεται στη νομοθεσία"

Με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος απευθυνθήκαμε στον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής, κύριο Καφούσια, ζητώντας του να μας απαντήσει για ποιο λόγο έχει δώσει εντολή να μην αποδέχονται τις αποδείξεις και τις βεβαιώσεις που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι για την αποζημίωσή τους. 
Ιδού τι μας απάντησε: 
-- Επειδή δεν θέλω μετά να προβούμε στη διαδικασία να απορρίπτουμε με απόφασή μας την καταβολή των 100 €, όπως κάνει ο ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, γι' αυτό τον λόγο δεν παραλαμβάνουμε τα δικαιολογητικά! 

Με ποιο σκεπτικό ο ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά απορρίπτει όλες τις αιτήσεις των ασφαλισμένων προκειμένου να αποζημιωθούν; 

-- Με βάση τον νέο νόμο ο οποίος έχει αλλάξει και πλέον αποζημιώνονται οι συμβεβλημένοι πάροχοι οπτικοί. 

Τι λέτε κύριε Καφούσια; Ο Νόμος λέει ότι, αν δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι, αποζημιώνονται απευθείας οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι. Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει έστω και ένας οπτικός που να έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ;

--Όχι, δεν υπάρχει. Στην αρχή μας είπανε για έναν οπτικό στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι ούτε αυτός έχει συμβληθεί. Έχετε δίκιο, δεν υπάρχει κανείς συμβεβλημένος οπτικός με τον ΕΟΠΥΥ. 

Πώς λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει τέτοιο ΦΕΚ από την ώρα που δεν έχει συμβληθεί κανείς οπτικός με τον Οργανισμό και με ποιο σκεπτικό απορρίπτει τις αιτήσεις που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι; Από ποιον κύριε Καφούσια θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι; Άρα εκδώσατε μία απόφαση αυθαίρετη και υπάρχει ένας Νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται με δική σας ευθύνη. "Κόβετε" όσα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι για να δώσετε πρωτογενές πλεόνασμα στην κυβέρνηση; 

--Μα, ο νέος νόμος 4898/01.11.2018 δεν διευκρινίζει με σαφήνεια ότι ο ασφαλισμένος δικαιούται να αποζημιωθεί με τα 100 ευρώ. Σας τον διαβάζω τον νόμο: "Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό, είτε όπως ορίζεται στη νομοθεσία".

Αυτό που μου διαβάσατε δεν σας δίνει το δικαίωμα να μην παραλαμβάνετε τα δικαιολογητικά των ασφαλισμένων ούτε να εκδίδετε αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτετε τις αιτήσεις τους. 

Ο κ. Καφούσιας βρέθηκε σε αδυναμία να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε και μας παρέπεμψε στον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Αμαρουσίου κ. Ρηγάτο! 
Απίστευτα πράγματα τα οποία δείχνουν σχέδιο της κυβέρνησης να απαλλαγεί εδώ και τώρα από την δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και παράλληλα να εξοντώσει τον κλάδο των οπτικών! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου