Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ...

Η ΓΝΩΜΗ...


ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Η Ελλάδα ,πρωταθλήτρια στο κάπνισμα, παρουσιάζει ,δυστυχώς, την υψηλότερη αναλογία καπνιστών  μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Εκτός των ενεργητικών καπνιστών , το 79% περίπου των Ελλήνων εκτίθεται  στο παθητικό κάπνισμα, σε εστιατόρια-καφέ-κέντρα διασκέδασης, δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς  χώρους .Υπολογίζεται ότι 15000 άνθρωποι  το χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, εκ των οποίων 500 από το παθητικό κάπνισμα.
Από το 2009 ετέθη σε ισχύ ο νόμος 3730/2008, ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους του δημόσιους χώρους καθώς και σε χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Στα περισσότερα κέντρα διασκέδασης η απαγόρευση δεν τηρήθηκε πότε και απλώς αντικαταστάθηκαν τα τασάκια στα τραπέζια  με πλαστικά ποτηράκια σαν να αφορούσε ο νόμος στην κατάργηση των σταχτοδοχείων και όχι στην απαγόρευση του καπνίσματος!!  
Δυστυχώς, σχεδόν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και  του δήμου μας ,δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Σχετικά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας καπνίζει σε αυτούς τους χώρους ενώ οι υπόλοιποι μη καπνίζοντες καθίστανται υποχρεωτικά παθητικοί καπνιστές .    Τα αντίστοιχα συμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας. Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά, όπως όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν προκαλεί όχι μόνο θανάτους αλλά επιβαρύνει την ευαίσθητη υγεία παιδιών ηλικιωμένων και άλλων ήδη ασθενών συμπολιτών μας.
Το επιχείρημα των ιδιοκτητών καφέ –εστιατορίων  που δικαιολογεί τη διαιώνισης της  κατάστασης είναι ότι δεν θα επισκέπτονται οι καπνιστές τα καταστήματα τους και  έτσι θα μειωθεί ο τζίρος τους, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό   στην περίοδο κρίσης  που διανύουμε. Αντίστοιχα ,στους δημόσιους χώρους επικρατεί  μάλλον μια ¨χαλαρή¨ διάθεση και μια τάση ιδιοποίησης  του εργασιακού χώρου.
Σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα στους κλειστούς  χώρους είναι παράνομο και αποτελεί έκφραση απόλυτα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και έλλειψη παιδείας.. Είναι άδικο και παράλογο , άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον εθισμό του τσιγάρου να αναγκάζονται να εισπνέουν καρκινογόνες  ουσίες γιατί η κοινωνία αρνείται να εφαρμόσει το νόμο και τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. 
    Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας  ώστε ο δήμος μας να καταστεί η πόλη που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς  χώρους(μπαρ –καφέ κ.α)Στους δημοτικούς χώρους να τηρείται η απαγόρευση τόσο για το προσωπικό όσο και για τους επισκέπτες. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη καλή αρχή.
Προτείνω να υπάρξει συμφωνία με όλους τους επαγγελματίες, έτσι ώστε σε κανένα χώρο να μην επιτρέπεται το κάπνισμα. Να  συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας. Να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους επαγγελματίες που εφαρμόζουν την απαγόρευση καθώς και κίνητρα προβολής εκ μέρους του δήμου. Να οργανωθούν εκδηλώσεις στο δήμο, συναυλίες, ομιλίες και να ενημερωθούν οργανωμένα οι μαθητές και οι γονείς στα σχολεία σχετικά με το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα. 
Ο δήμος μας μπορεί να αποτελέσει πανελλήνιο παράδειγμα στην  καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος. Αν χρειαστεί και μετά την πάροδο ικανού διαστήματος ,θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα,τόσο στους παρανομούντες όσο και στους επαγγελματίες  που ανέχονται την συγκεκριμένη κατάσταση, όπως σαφώς ο νόμος ορίζει.
Ας ξεκινήσουμε σήμερα τη δράση ,πριν είναι πολύ αργά για  πολλούς συμπολίτες μας, για την νεότερη γενιά και τους πιο αδύναμους  κατοίκους του δήμου μας.

4 σχόλια:

  1. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΕΦΑΓΕΣ ΠΟΡΤΑ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΕ???ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΡΗΝΟΥΛΑ ΠΟΣΟ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ?????? ΦΑΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΟ ?....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά να πάθεις είχες αποκτήσει κι εσύ μούρη δέκα καρδιναλίων. Μπες τώρα στο ψυγείο και περίμενε του αγίου ανήμερα να ξαναδείς θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μορφωμένοι,ικανοί και αποτελεσματικοί γίνονται επικίνδυνοι και όχι μόνο για την παράταξή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες το κάπνισμα απαγορεύεται σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους,υπηρεσίες,γραφεία,ακόμη και σε ολόκληρα κτήρια και σε οικοδομικά συγκροτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή