Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΤΙΓΚΑΣ: "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ. ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ"!!!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δελτίο Τύπου 11

                                                                8 Μαρτίου 2017

Ημέρα της Γυναίκας
Πορεία Αγώνα και Τιμής

Σήμερα 8 Μαρτίου γιορτάζουμε και τιμούμε την διεθνή ημέρα των ...


δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι μέρα γιορτής στο δυτικό κόσμο για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις των γυναικών στην κοινωνία. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή όχι μόνο η πολιτική σημασία του εορτασμού αλλά και το αίτημα της υποστήριξης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η διεθνής ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών καθιερώθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ,        σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες επεδίωκαν καλλίτερες συνθήκες εργασίας.

Η ελληνική κοινωνία υπήρξε, διαχρονικά, πρωτοπόρος στην αναγνώριση και νομοθετική στήριξη των  δικαιωμάτων των γυναικών. Κατά τον 20ό αιώνα, όταν σε άλλες χώρες της δύσης το γυναικείο κίνημα ήταν «απλά έντονο», ιδιαίτερα για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1930, έκανε το μεγάλο βήμα. 
Η πρώτη λοιπόν ουσιαστική νομοθετική ενέργεια έγινε το 1930  από την Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου, όταν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες με πολύ περιοριστικούς όρους:
         α. Μόνο για τις δημοτικές εκλογές.
         β. Μόνο να εκλέγουν και όχι να  εκλέγονται.
         γ. Μόνο για όσες ήξεραν γράμματα.
         δ. Μόνο για όσες είχαν ηλικία πάνω από 30 χρόνια.

Οριστικά το θέμα λύθηκε με το Σύνταγμα του 1952. Στη δεκαετία του 1950 η κοινωνία μας ανέδειξε την πρώτη βουλευτίνα, την  Ελένη Σκούρα, και την πρώτη Υπουργό, τη Λίνα Τσαλδάρη. Σήμερα τα πολιτικά κόμματα συναγωνίζονται για την προώθηση γυναικών στην πολιτική ζωή. Αλλά το βασικό πρόβλημα προστασίας της γυναίκας  - μητέρας παραμένει άλυτο προς μεγάλη ζημία της κοινωνίας.

 Αναλογιζόμαστε τη σημαντικότητα  του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα και ισονομία, από την εποχή του Διαφωτισμού ως σήμερα και θεωρούμε δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι τομείς της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, όπου η προσφορά των γυναικών προφανώς προηγείται των ανδρών.

 Η τόσο σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει σήμερα, ότι δηλαδή δεν προστατεύεται η γυναίκα ως μητέρα εργαζόμενη, με σοβαρές συνέπειες σε κοινωνικό αλλά και ατομικό επίπεδο, έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις. Θα λέγαμε για τις μελλοντικές κοινωνίες, αν αυτές  δεν αναγνωρίσουν έγκαιρα ειδικά δικαιώματα για τη γυναίκα ως πιθανή μητέρα πριν από το γάμο και ως μητέρα για κάποια χρόνια μετά την τεκνοποιία, ως την ώρα που τα παιδιά της θα πάνε σχολείο, τούτο θα σημάνει κοινωνική ολίσθηση.

         Ωστόσο, έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα όπως, αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, δυναμική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία των πολιτών, σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των Ελληνίδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και «νίκες» που τις κέρδισαν οι γυναίκες με τους αγώνες τους.

        Ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας επικεφαλής της παράταξης και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης εύχονται Χρόνια Πολλά στη Γυναίκα, από την οποία "πηγάζει τα κρείττω", όπως απάντησε η Κασσιανή στον αυτοκράτορα Θεόφιλο, «ότι δηλαδή από τη γυναίκα πηγάζουν τα πιο μεγάλα αγαθά».


Χρόνια σας Πολλά
 Ο Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας
Κώστας – Πολυχρόνης Τίγκας

Τα μέλη Δ.Σ. Νομικών Προσώπων
ΔΟΚΜΕΠΑ                         : Λουκάς Ρίζος
ΔΟΠΑΠ                              : Ελένη Ευαγγελοπούλου

Α΄θμια Σχολική Επιτροπή : Αναστάσιος Φούντας
Β΄θμια Σχολική Επιτροπή : Ελευθέριος Πέππας        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου