Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ! ΚΑΤΑΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ-ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ. ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ!

Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή...


των Ορθωνιών Ζακύνθου και κατευθύνεται προς το χωριό των Βολιμών, έχοντας κάψει πάνω από 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλύπτοντας με καπνούς ολόκληρο το νησί.

Η πυρκαγιά στην περιοχή των Ορθονιών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:10 το απόγευμα της Τρίτης και το μέτωπό της εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, ενώ η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς οι καπνοί έχουν ζώσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων.Με το τελευταίο πλοίο της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφθασαν στο νησί ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε οχήματα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το πρώτο δρομολόγιο αύριο καθώς αναμένεται μεγάλη δύναμη ώστε να ενισχύσει το έργο των πυροσβεστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου ένα αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.
Η νύχτα στα βουνά της Ζάκυνθου ήταν δύσκολη για όλους του πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από χθες το απόγευμα.Στο κτίριο του Δημαρχείου του τέως Δήμου Αλυκών έχει στηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων από τους τοπικούς φορείς και την Πυροσβεστική ώστε να συντονιστούν όλες τις ενέργειες.
Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ και πετσετέρ άρχισαν τις ρίξεις νερού, κυρίως στις δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι χερσαίες δυνάμεις.
Από την πύρινη λαίλαπα που καίει για μια ακόμα ημέρα την Ζάκυνθο, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο στο νησί λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ και παράλληλα με το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στις Ορθονιές, ξέσπασε μια μικρότερη εστία στην περιοχή Βαλομάντρι στο Καλαμάκι. Ωστόσο η άμεση επέμβαση κατοίκων και ενός οχήματος της πυροσβεστικής κατάφερε να την σβήσει και να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Προβλήματα ηλεκτροδότησης και κλειστοί δρόμοι
Από την πυρκαγιά έχουν καεί πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα χωριά Ορθονιές και Μαριές. Ακόμα, από την μεγάλη πυρκαγιά στις Ορθονιές, χθες, Τρίτη, έκλεισε ο δρόμος που οδηγεί από τις Βολίμες στο χωριό των Ορθονιών, καθώς στο σημείο η πύρινη λαίλαπα έχει περάσει από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη. Μεγάλη προσοχή απαιτούνταν και στους δρόμους στις περιοχές Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.
Παράλληλα, την Τρίτη εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, στην οποία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στις Ορθονιές Ζακύνθου, οι αρμόδιοι απεύθυνα έκκληση σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Νωρίτερα, στη θέση Περνάρι, από όπου ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο, είχαν σπεύσει 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ελατίων, με 23 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης.
Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της πυκνής βλάστησης από κυπαρίσσια, πεύκα και έλατα και επεκτάθηκε, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr, iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου