Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ!

Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων.

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της Μελίνας...

Μερκούρη. Ο Σπύρος Μερκούρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπου και μεταφέρθηκε έπειτα από αδιαθεσία. Η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης-Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που πρόβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στην πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κ.λπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", "Ποτέ την Κυριακή" (σκηνοθεσία του γαμπρού του Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες "Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα", "Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο", "Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση" και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο. Ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, για τον θάνατο του Σπύρου Μερκούρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Σπύρο Μερκούρη που σε όλη του τη ζωή, πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό, την Ελλάδα και την πόλη του την Αθήνα. Το έργο που αφήνει πίσω του είναι σημαντικό και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές».
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου