Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΤΕΡΑΣΤΙΑ AΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ! ΣΤΑ 345,38 ΔΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ 190% ΤΟΥ ΑΕΠ! Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!

Και το χρέος τραβάει την ανηφόρα

από τον Κωνσταντίνο Κόλμερ (ο τίτλος πάνω ψηλά είναι δικός μας)
Το δημόσιο χρέος της χώρας συνεχίζει ν’ αυξάνει και μαζί του ο εξωραϊσμός του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διαχείρισης Δημοσίου χρέους, «σημαντική αύξηση σημείωσε στα τέλη του (περασμένου) Μαρτίου, το ποσοστό του χρέους την κεντρικής διοίκησης...

που είναι με σταθερό επιτόκιο» αλλά παρέλειψε να σημειώσει την εκ νέου άνοδο του κατά 1,64 δισ. ευρώ στα 345,38 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 190% του εθνικού προϊόντος από 185% πέρυσι.
Παρά τις νέες φορολογίες και την αφαίμαξη ρευστότητος από δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, το «χρέος της κεντρικής διοίκησης» συνεχίζει την ανηφόρα, χωρίς τον υπολογισμό των ελλειμμάτων που συσσωρεύουν οι δημόσιες συγκοινωνίες και ιατροφρμακευτική περίθαλψη στα κρατικά νοσοκομεία. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων, μέχρις τέλους Μαρτίου, είχε υποχωρήσει, καθώς δεν είχε εκδηλωθή τότε η τουρκική κρίσις και η Ιταλία δεν είχε αποκτήσει ακόμα «ευρωσκεπτική» κυβέρνηση, οπότε το κόστος διαχειρίσεως του ελληνικού δημοσίου χρέους είχε κάπως ελαφρύνει. Κι’ όμως, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου «καλά κρατούσε την ανηφόρα».

Έκτοτε πολλά και δυσάρεστα συνέβησαν: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εξαπέλυσε μύδρους δασμών προς πολλάς κατευθύνσεις (Κίνα, Γερμανία, Ρωσσία και Τουρκία), το αμερικανικό δολάριο ισχυροποιήθη 5% έναντι των άλλων συναλλαγμάτων, τα επιτόκια διεθνώς «σκλήρυναν» και το κόστος δανεισμού των αναπτυσσομένων χωρών (Βραζιλία , Νότιος Αφρική, Ινδία κλπ) συμπαρεσύρθη από την υποτίμηση κατά 45% της τουρκικής λίρας.
Περαιτέρω επιβαρύνσεις
Ως αποτέλεσμα της αναταραχής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, που σημειωτέον ουδέποτε την τελευταία δεκαετία εμειώθη, κατέστη ακριβότερος. Ήδη, το 10ετές ομόλογο «πληρώνει» 4,5% – σχεδόν κατά ένα τοις εκατόν παραπάνω, λόγω της πτώσεως της αξίας του (ΣΣ: η σχέση τιμής και αποδόσεως είναι αντίστροφος. Όσο η τιμή των ομολόγων πέφτει τόσο η απόδοση τους αυξάνει.).
Η έξοδος της Ελλάδος στις ξένες αγορές μετά την 21η Αυγούστου, οπότε λήγει η ευρωπαϊκή κηδεμονία του ελληνικού δανεισμού, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω επιβαρύνσεις της εξυπηρετήσεως του, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί πιστοληπτικής …αναξιοπιστίας παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την διαστολή των δημοσίων ελλειμμάτων εφέτος, λόγω κοπώσεως των φορολογικών εισπράξεων και αυξήσεως των κρατικών δαπανών.
Δεν θα εκπλήξει κανέναν, εάν το κόστος του δημοσίου δανεισμού ανέλθη μετά την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδος στις αγορές, ιδίως εν σχέσει με το πρόσφατο παρελθόν, οπότε τα διάφορα «μαξιλάρια διαθεσίμων» που έχει σχηματίσει ο κ. Δραγασάκης πολύ πιθανόν να ξεφουσκώσουν γρήγορα. Και ίσως τότε να χρειασθή η πιστωτική γραμμή των «εταίρων» μας που συνιστούσε ο κ.Στουρνάρας στην κυβέρνηση. Πάντως, ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρις ότου δανειστές και δανειζόμενοι αντιληφθούν ότι το χρέος είναι αβίωτον. Όπως και ο βίος του ελληνικού λαού.
slpress.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΜΟΛΙΣ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ !!!!!!!!!! ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΡΣΝΕΡ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΠΑΡΑΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΠΛΕΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ,ΤΩΡΑ ΟΙ ΝΕΟΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΧΩΡΑΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ !!!!!!! ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015- 2018 !!!!!! ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΔΝΤ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΗΣΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!!!!!! ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή