Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

"ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ" ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ: "ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"! "ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ"!

Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα κατά της Τουρκίας τόσο από Αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και από think tanks. Το μήνυμα είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις, η Τουρκία πρέπει να πληρώσει για τις επιθετικές της κινήσεις κατά της Ουάσινγκτον...


Η Τουρκία απομακρύνεται με αστραπιαίους ρυθμούς από την Δύση. Ναι μεν είναι γνωστό πως ο Ερντογάν κάνει διαρκώς ανατολίτικα παζάρια, αλλά τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως επιλέγει να πορευθεί με Κίνα-Ρωσία. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επιθυμία που εξέφρασε πριν λίγες εβδομάδες, καθώς ζήτησε να μπει στα BRICS, προκαλώντας σοκ στη Δύση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκία κάνει τις επιλογές του. Ετσι οι ΗΠΑ δεν αφήνουν αναπάντητες τις τελευταίες του επιλογές. Η Ουάσινγκτον δείχνει πλέον πως αντιλαμβάνεται πρώτον την στρατηγική σημασία της Κύπρου, καθώς τα ενεργειακά αποθέματα θα καταστήσουν την Λευκωσία πρωταγωνίστρια στο άμεσο μέλλον στο εν λόγω ζήτημα.

Δεύτερον συνειδητοποιούν πλέον πως η Τουρκία δεν είναι σοβαρός και σταθερός συνομιλητής. Αρα οι μόνες χώρες που μπορούν πλέον να θεωρούν ως σταθεροποιητικέες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου είναι οι Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ.

Για ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο με αφορμή και την κρίση στην σχέση Άγκυρας Ουάσιγκτον κάνει λόγο η εφημερίδα Washington Post.


Αν εξετάζουμε τρόπους για να αυξήσουμε την πίεση των ΗΠΑ έναντι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί να μην ζητήσουμε δημοσίως να απομακρύνει όλες τις τουρκικές δυνάμεις από την Κύπρο; Η κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου από το 1974 από περίπου 30.000 τακτικά τουρκικά στρατεύματα υπήρξε ένα επίμονο εμπόδιο για την επίλυση του ακανθώδους κυπριακού προβλήματος.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού έχει δώσει στην Τουρκία αδικαιολόγητα προσχήματα για να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να διερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Ούτε μια φορά από το 1974, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες σκόπιμα έστρεφαν το κεφάλι τους προς αλλού, καθώς ο τουρκικός στρατός εισέβαλε και άρπαξε το ένα τρίτο του νησιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν δημοσίως την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Κάτι τέτοιο τώρα όχι μόνο θα επιδιορθώσει το ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για την διαίρεση της Κύπρου, αλλά θα εκθέσει επίσης την αδικία της πρόσφατης παρέμβασης της Τουρκίας στα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τη δύναμή τους έναντι του κ. Ερντογάν ανακοινώνοντας δημοσίως ότι είναι καιρός ο τουρκικός στρατός να εγκαταλείψει την Κύπρο.

Μην ξεχνάμε πως όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες, η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ. Ετσι, χωρίς να θέλουν οι ΗΠΑ να χαθείς άλλος χρόνος προχώρησαν σε μία κίνηση με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Mark A. Milley, πραγματοποίησε ολιγόωρη στάση στην Κύπρο για επίσκεψη στις Βρετανικές Βάσεις, ενώ ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου Λάρνακας και σε αυτή παρευρέθησαν η πρέσβειρα των ΗΠΑ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ, οι Ακόλουθοι Άμυνας ΗΠΑ και ΗΒ καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΦ.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβη σε συνοπτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στάση της Τουρκίας καθώς και την οργάνωση, λειτουργία και μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αμυντική συνεργασία της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και την συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκαν επίσης τομείς περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με επίκεντρο την ανταλλαγή επισκέψεων, την εκπαίδευση στελεχών, τη διεξαγωγή διμερών ή πολυμερών ασκήσεων καθώς και τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στο πρότυπο παρόμοιων διμερών συμφωνιών με άλλα κράτη.

Ο Στρατηγός Milley ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την ενημέρωση και προέβη σε παρουσίαση των διαπιστώσεων του από την περιοδεία του στην περιοχή.

Αυτή η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την κίνηση Τραμπ, που εξόργισε τον Ερντογάν.

Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

  1. Ενας ναυτικός αποκλεισμός των κατεχομένων (όπως της Κούβας το '62) από τον αμερικάνικο στόλο είναι η λύση στο πρόβλημα "Τουρκία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή