Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ


γράφει η Μαρία Αθανασάκου-Μουντάκη


Δημοτική Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
τ. Αντιδήμαρχος

Ποια λέξη έχει εισέλθει σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής των Ελλήνων τα τελευταία δύο χρόνια; Ασφαλώς η λέξη τρόικα, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων. Από πού προέρχεται και τι σημαίνει η λέξη αυτή;
            Η λέξη «τρόικα» είναι ρωσική και σημαίνει τριμερής ή τριπλός. Πιο συγκεκριμένα με την ονομασία τρόικα ονομάζεται παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα, τύπου ελκήθρου, που την έσερναν τρία άλογα ζωσμένα κατά μέτωπο.
            Ο τύπος της άμαξας αυτής πρωτοεμφανίσθηκε κατά το 17ο αιώνα τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουγγαρία ως εμπορική και ταχυδρομική άμαξα. Αργότερα, και στις δύο χώρες άρχισαν να αποτελούν το κατ’ εξοχήν σύμβολο της υψηλής κοινωνικής θέσης. Για το λόγο αυτό, οι άμαξες του τύπου αυτού έφεραν πλούσιο στολισμό, με τρία επιλεγμένα και καλοδιατηρημένα άλογα. Το μεσαίο άλογο έφερε χαλινάρια και οδηγούσε την άμαξα. Όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή και η εκπαίδευση των αλόγων τύγχανε ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να εξασφαλίζεται συγχρονισμένο και επιθυμητό βάδισμα. Η εμφάνιση των ευγενών με τις τρόικες φανέρωνε μεγαλοπρέπεια και χρώμα ενώ αργότερα, στη Ρωσία διοργανώνονταν και ειδικές ιπποδρομίες με ρις άμαξες αυτές.
            Μετά τη περίοδο του Στάλιν, η λέξη τρόικα προσέλαβε και πολιτική σημασία. Δήλωνε την τριανδρία που κυβερνούσε τη τότε Σοβιετική Ένωση. Ως εκ τούτου έγινε διεθνής όρος δηλώνοντας την οποιαδήποτε τριπλή διοίκηση ή τριμελή επιτροπή.
            Έτσι λοιπόν στη χώρα μας μάθαμε τη λέξη τρόικα, όχι ως άμαξα, αλλά ως τριανδρία ή καλύτερα ομάδα τριών ατόμων που μας έβαλε σε μία άμαξα και μας «τρέχει» με ταχύτητα προς κάποια διαδρομή. Άραγε η ταχύτητα σε συνδυασμό με την έκπληξη, μας αφήνει να δούμε καθαρά ποια πορεία ακολουθούμε;
            Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ως κύρια συνιστώσα την ταχύτητα, καθώς τα τοπία και τα δεδομένα αλλάζουν τόσο γρήγορα που ο επιβάτης, ο Έλληνας, δεν προλαβαίνει να τα παρακολουθήσει και να τα αφομοιώσει. Τα «τρία άλογα» τρέχουν πιο πολύ από το ένα ή τα δύο στην άμαξα, αλλά και στις εξελίξεις στη χώρα μας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο που σκέφτεται κάποιος είναι ποιος είναι ο αμαξάς και αν κατορθώνει να κουμαντάρει σωστά μία τέτοια άμαξα.
            Είναι βέβαιον ότι τα «άλογα» από μόνα τους δε θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και να οδηγήσουν την άμαξα στη σωστή πορεία. Χρειάζεται ο λογικός αμαξάς, που με την λογική και την εμπειρία θα διαχειριστεί σωστά τα προβλήματα και θα κατευθύνει με σύνεση την άμαξα χωρίς να τη ρίξει στο γκρεμό.
            Χωρίς να το θέλουμε, αλλά και με δική μας υπαιτιότητα, η τρόικα, δηλαδή ομάδα τριών που εν πολλοίς καθορίζουν τη πορεία μας, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί ότι εκείνοι που χειρίζονται τα ινία δεν οδηγούν  την άμαξα εκεί που πρέπει.
            Μέχρι στιγμής η εμπιστοσύνη που έχουμε δείξει στη τρόικα αλλά και σε εκείνους που τη δημιούργησαν δεν έχει συντελέσει στην επιθυμητή πορεία. Η κυριλάτη άμαξα (τρόικα) θέλει και μάγκα οδηγό ή οδηγούς. Κατά τη λαϊκή ρήση ο λαός μας μιλάει για μεταξωτά βρακιά και ….
            Είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η πορεία θα δείξει εάν αυτοί που οδηγούν την άμαξα κρατούν σωστά τα χαλινάρια με σωστές πρακτικές και επιλογές.
            Μέχρι τώρα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δε βγαίνει το θετικό συμπέρασμα, που τόσο πολύ διατυμπανιζόταν με την έλευση της τρόικας. Ως εκ τούτου μόνο μία λύση υπάρχει, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με εκλογές, ώστε να αποφασισθεί αν η τρόικα θα συνεχίσει στην ίδια πορεία ή θα απαιτηθεί αλλαγή της κατεύθυνσης ή ακόμα και να πορευθούμε χωρίς την παρουσία της στηριζόμενοι στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου