Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο ΤΙΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


Παρεμβάσεις – Προτάσεις
του 
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου – Χολαργού 
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 24 Μαΐου 2012,μεταξύ των θεμάτων που  συζητήθηκαν ήταν και η «Γνωμάτευση επί των Περιβαλλοντικών Όρων της μελέτης εγκατάστασης Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας» . Οι προτεινόμενες θέσεις είναι τόσο στο Χολαργό όσο και στον Παπάγου και το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη και Αρνητική. Σκοπός της παρέμβασης του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα ήταν η αναζήτηση της όσο το δυνατόν ισχυρότερης επιχειρηματολογίας με την παρουσίαση και άλλων στοιχείων. Κατόπιν αυτών και στην προσπάθεια για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, ο έκανε την παρακάτω Παρέμβαση – Πρόταση. 
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Το ζήτημα που σήμερα συζητάμε αφορά στη Γνωμάτευση επί των Περιβαλλοντικών Όρων της μελέτης εγκατάστασης Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας  και είναι πολύ σοβαρό γιατί έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων του Δήμου μας. Οι τρεις προτεινόμενες θέσεις για την εγκατάσταση των βάσεων κινητής τηλεφωνίας, στις οδούς Δογαροπούλου 10 στου Παπάγου  και  Περικλέους 53 και Λοχαγού Δεδούση 2-4 στο Χολαργό δημιουργούν τα ίδια πολύ σοβαρά προβλήματα.
Είναι ήδη γνωστό ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι Αρνητική και εκτιμώ ότι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι Αρνητική και Ομόφωνη. Σκοπός της παρέμβασης είναι η αναζήτηση της όσο το δυνατόν ισχυρότερης επιχειρηματολογίας.



Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με την 53571/3839 ΚΥΑ του 2000, ένας Σταθμός Βάσης μπορεί να περιλαμβάνει:
α. Μία ή περισσότερες κεραίες σε σταθερή θέση που προορίζονται για επικοινωνία με άλλους σταθμούς.
β. Τους πομπούς και δέκτες που συνδέονται με τις παραπάνω κεραίες.
γ. Τους σταθμούς της σταθερής υπηρεσίας στην ίδια θέση.
δ. Τους ιστούς, πυλώνες ή άλλα σταθερά στηρίγματα των κεραιών.
ε. Το λοιπό εξοπλισμό και τους χώρους στέγασης των μηχανημάτων.
Αναφερόμενος στην προτεινόμενη θέση στην οδό Δογαροπούλου 10 στου Παπάγου, θα σας έλεγα ότι στα Δυτικά του κτίσματος αυτού υπάρχουν:
α. Τα 2ο-3ο Δημ. Σχολεία, στα  300μ. περίπου  με 380 μαθητές.
β. Το 2ο Νηπιαγωγείο, στα  300μ. περίπου  με  80 παιδιά.
γ. Παιδική χαρά, στα 250μ. περίπου, πολυσύχναστη το απόγευμα.
δ. Φροντιστήριο Αγγλικών, στα  200μ. περίπου με 100 μαθητές.
Στην προτεινόμενη θέση στην οδό Περικλέους 53 στο Χολαργό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν:
α. Τα 1ο- 6ο Δημ. Σχολεία Χολαργού, στα 50 μ. περίπου με 480 μαθητές.
β. Το 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, στα 50 μ. περίπου με 60 παιδιά.
Στην προτεινόμενη θέση στη γωνία Μεσογείων και Λοχ. Δεδούση 2-4 θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις μελέτες οι τιμές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου θα κυμαίνονται σε κάποιες περιπτώσεις έως και 1400 φορές χαμηλότερα των ορίων ασφαλείας που προβλέπονται από την 53571/3839 ΚΥΑ του 2000. Τούτο δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε για δύο πολύ σημαντικούς κατά την άποψή μου λόγους.
α. Η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό σωρευτικά, δηλαδή η όποια ποσότητα θα λαμβάνει εάν εγκριθεί η εγκατάσταση των Σταθμών Βάσης Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας, θα προστεθεί στην ακτινοβολία  που λαμβάνει από τις υπάρχουσες κεραίες στο Πάρκο Κεραιών Υμηττού και συνεπώς επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
β. Οι προβλέψεις του άρθρου 7 της  53571/3839 ΚΥΑ του 2000, που αφορά στους ελέγχους και τις διοικητικές κυρώσεις λέει  επί λέξει ότι « Κατά τη λειτουργία των σταθμών η τήρηση των ορίων ελέγχεται περιοδικά ή οποτεδήποτε κριθεί αυτό απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Μεταφορών, τη Νομαρχία και την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας….». Τούτο σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε αποτύπωση εκπομπών συγκεκριμένης στιγμής και όχι όλου του 24ώρου. Πέραν τούτου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κατά το χρόνο μέτρησης οι κεραίες αυτές θα είναι στο μέγιστο ή στο ελάχιστο της εκπομπής τους.
Με βάση την επιχειρηματολογία αυτή, ότι δηλαδή οι μετρήσεις αποτυπώνουν την εκπομπή της συγκεκριμένης στιγμής και όχι όλου του 24ώρου, όπως θα έπρεπε για να υπάρχει ασφαλής άποψη επί των επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 2613/30-3-2009 καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε όταν για ανάλογη  παλαιότερη περίπτωση ο τότε Δήμος Παπάγου μαζί με ορισμένους από τους κατοίκους κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Θα ήθελα ακόμη να πω απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης μας ότι καλό είναι να έχουν τα μάτια τους ανοικτά και αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους να δραστηριοποιηθούν, να ενημερώσουν το Δήμο και να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις.  Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στον Παπάγο αλλά και στο Χολαργό κεραίες τοποθετούνται ακόμη και σε καμινάδες αλλά και σε  θερμοσίφωνες μέσα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που έχω στα χέρια μου.
Μετά από αυτά προτείνω να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην εγκατάσταση Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας, αρνούμενοι να συμφωνήσουμε επί των Περιβαλλοντικών Όρων των μελετών και να στηρίξουμε τη σοβαρή  επιχειρηματολογία μας σε όσα πιο πάνω ανέφερα, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησής τους θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου