ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ...
**Μια τεράστια βελανιδιά 20 μέτρων...φύλλα κανέλας καφέ και καουτσούκ ακόμη έχουν βρεθεί που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή του ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ έθαλλαν εξωτικά φυτά...
Οι ανασκαφές έγιναν από τον διακεκριμένο στην Ελλάδα και την Ευρώπη Καθηγητή της Ιστορικής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ευάγγελο Βελιτζέλο, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με το Δήμο Τυχερού για την ορθή συντήρηση και ανάδειξη των σπάνιων ευρημάτων στην περιοχή.
Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού,, έχει σπάνιες και μοναδικές ιδιαιτερότητες . Ηαπολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου.
Τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του Kέντρου Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού. σκόρπια δηλαδή κι ατάκτως ειρημένα...
Μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού (τηλ. 25540-41840) στην είσοδο του χωριού, δίπλα στη λίμνη.
Στον οικισμό του Φυλακτού, βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Στο Κέντρο Πληροφόρησης Τυχερού εκτίθενται σπάνια ευρήματα μιας τροπικής χλωρίδας που αποτελείται από απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, προγονικής μορφής δρυός, φύλλα του δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και φύλλα της προγονικής μορφής της αμπέλου, ιδιαίτερα σπάνια τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο
Την προοπτική ανάδειξης και προστασίας του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού του νομού Έβρου (που χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα) του αρχαιότερου στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο,συζήτησαν χθες η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη και ο ομότιμος Καθηγητής Παλαιοβοτανικής-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος.
Ο καθηγητής παλαιοντολογίας κ. Βελιτζέλος με την Αντιπεριφερειάρχη του Έβρου κ. Νικολάου.. που είναι όλο λόγια... μπροστά σε απολιθωμένους κορμούς δένδρων... Πάντως εκτός του δάσους Φυλακτού, εκείνο που είναι βέβαβιον , είναι ότι η ελληνική διοίκηση είναι ντάλα ..απολιθωμένη στον Έβρο από δεκάδων ετών!!
Ο καθηγητής κ. Βελιτζέλος, που έκανε και τις πολυετείς έρευνες-ανασκαφές με την ερευνητική του ομάδα στο απολιθωμένο δάσος του Έβρου, θεωρεί ανεκτίμητη αξία του, καθώς τα ευρήματα, όπως είπε, είναι μοναδικά παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη της ορθολογικής ανάδειξης και προστασίας τους.
Στον οικισμό του Φυλακτού, βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Στο Κέντρο Πληροφόρησης Τυχερού εκτίθενται σπάνια ευρήματα μιας τροπικής χλωρίδας που αποτελείται από απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, προγονικής μορφής δρυός, φύλλα του δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και φύλλα της προγονικής μορφής της αμπέλου, ιδιαίτερα σπάνια τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μουσείου στην περιοχή, ώστε να στεγαστούν και να προστατευθούν τα ευρήματα που σήμερα παραμένουν διάσπαρτα και εκτιθεμένα σε διάφορα σημεία του νομού καθώς και μικρών κέντρων πληροφόρησης, περιπατητικών διαδρομών και μικρών γεωπάρκων προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να γνωρίσει και να θαυμάσει επιτόπου την ιστορία της περιοχής, ενώ η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα συμβάλλει και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών» είπε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη και πρόσθεσε:
«Έχουμε στον Έβρο το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος στην Ελλάδα και είναι λυπηρό να παραμένει αναξιοποίητο. Το μοναδικό αυτό γεωλογικό μνημείο, που αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουμε υποχρέωση να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε. Ο κ. Βελιτζέλος θα μας στείλει τις προτάσεις του, ενώ θα γίνει συνάντηση με τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Ευάγγελο Πουλιλιό για να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή.»
Ο κάτοικος της περιοχής κ. Βασίλης Μιχαηλίδης, συνεργάτης του καθηγητή κ. Βελιτζέλου, αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που νοιάζεται για το δάσος του Φυλακτού...΄Εχει καταντήσει ..σβούρα τρέχοντας από πόρτα σε πόρτα αρμοδίων κι αναρμοδίων, αλλά το πράγμα τελμάζει εδώ και 2 χρόνια. Φύλλο δεν κουνιέται. Κι από υποσχέσεις άλλο τίποτε. Τώρα ετοιμάζεται να δει το δήμαρχο Σουφλίου, κ. Πουλιλιό ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει...
Α, μην έχει πολλές ελπίδες κ. Μιχαηλίδη, οι τοπικοί έρχοντες του Έβρου είναι μόνο για σαλτανάτι... Μια και κινείσαι τόσο, βρές κάποιους εθελοντές,χωριανούς κι αρχίστε από μόνοι σας να βάλετε σε μια τάξη τα πράγματα , υπό την καθοδήγηση βεβαίως του καθηγητή κ. Βελιτζέλου. Οι τοπικοί κι άλλο εν γένει άρχοντες είναι ειδικώς και γενικώς κουφαμάρες!
evro-nea.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου